Γαλοπούλα ψητή, με πορτοκάλι και σκόρδο
Αυτή η φανταστική γαλοπούλα μαρινάρεται με σάλτσα από πορτοκάλι και σκόρδο και ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανή και ροδοκόκκινη.
Μερίδες
100
Μερίδες
100
Συστατικά
Οδηγίες
  1. Την προηγούμενη μέρα, αφαιρούμε τα εντόσθια και το περιττό λίπος από τις κοιλότητες της γαλοπούλας. Την πλένουμε καλά και τη στεγνώνουμε. Ρίχνουμε το φρέσκο αλάτι και το πιπέρι στο εσωτερικό της, ενώ χαλαρώνουμε το δέρμα από το κρέας της. Για να το κάνουμε αυτό, ξεκινάμε από το λαιμό και βυθίζουμε πρώτα τα δάχτυλά μας και στη συνέχεια ολόκληρο το χέρι μας κάτω από το δέρμα για να το διαχωρίσουμε από το κρέας. Σέρνουμε το χέρι μας προς τα κάτω, για να χαλαρώσουμε το δέρμα πάνω από τα πόδια και την πλάτη. Εργαζόμαστε προσεκτικά ώστε να μην σκιστεί το δέρμα.
  2. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Λιώνουμε το σκόρδο και το αλάτι στο γουδί, ώστε να δημιουργήσουμε μια πάστα. Προσθέτουμε το πιπέρι, το κύμινο, τη ρίγανη και τελευταίο το χυμό πορτοκαλιού. Εάν δεν έχουμε γουδί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ.
  3. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα μας στην κύρια κοιλότητα της γαλοπούλας και άλλη 1 στην μικρή κοιλότητα του λαιμού.
  4. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε μια πλαστική σακούλα με την υπόλοιπη σάλτσα. Τη βάζουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ και την γυρίζουμε αρκετές φορές, ώστε η σάλτσα να πάει παντού.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 °C.
  6. Κόβουμε το βούτυρο σε λεπτές φέτες. Τοποθετούμε τις μισές φέτες κάτω από το δέρμα της γαλοπούλας και τις υπόλοιπες τις λιώνουμε.
  7. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί, με την πλευρά του στήθους προς τα πάνω και αλείφουμε το δέρμα της με λιωμένο βούτυρο.
  8. Σκεπάζουμε χαλαρά το δέρμα με ένα τουλπάνι μαγειρικής και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και τη σάλτσα που έχουμε στη σακούλα.
  9. Ψήνουμε τη γαλοπούλα για 2 ώρες. Εν τω μεταξύ, ανασηκώνουμε κάθε τόσο το τουλπάνι για να μην κολλήσει και περιχύνουμε τη γαλοπούλα με τη σάλτσα από το ταψί μας.
  10. Μετά τις 2 ώρες, αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C. Αφού περάσει 1 ώρα, αυξάνουμε τη θερμοκρασία στους 200 °C, αφαιρούμε το τουλπάνι και ψήνουμε για 15 – 20΄, περιχύνοντας συχνά τη γαλοπούλα με τη σάλτσα.
  11. Όταν το ψήσιμο ολοκληρωθεί, μεταφέρουμε τη γαλοπούλα σε μια πιατέλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15΄.
  12. Μαζεύουμε τη σάλτσα από το ταψί και τη σερβίρουμε ξεχωριστά σε ένα μπολ.