Σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αφήστε το ζωμό της επιλογής σας να πάρει μια χαμηλή βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά, διατηρώντας το ζωμό λίγο κάτω από το σημείο που σιγοβράζει.
Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου και σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνετε τα μανιτάρια σε φέτες και αλατοπιπερώνετε. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8 λεπτά έως ότου να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
Ρίχνετε το ριζότο στο τηγάνι και σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε το ποτήρι λευκό κρασί και το αφήνετε να κοχλάσει μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Διατηρήστε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το ένα τέταρτο του ζωμού.
Σιγοβράζετε το ρύζι, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά.
Προσθέτετε ξανά περίπου την ίδια ποσότητα ζωμού και συνεχίζετε να σιγοβράζετε και να ανακατεύετε.
Μέχρι να προσθέσετε το τελευταίο τέταρτο του ζωμού, το ρύζι θα πρέπει να έχει σχεδόν μαγειρευτεί. Αν το ρύζι παραμένει σκληρό, προσθέστε λίγο νερό.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το τυρί, το λάδι τρούφας και το πιπέρι, ανακατεύοντας μέχρι να αναμειχθούν.
Σκεπάζετε και αφήνετε για λίγα λεπτά, ώστε το ρύζι να απορροφήσει τα περιττά υγρά καθώς κρυώνει. Ανακατεύετε το ριζότο μια τελευταία φορά, το μοιράζετε σε μπολ και το πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα 25 γρ. τριμμένο τυρί.
Συνταγή σημειώσεις
Tip
Σερβίρετε το ριζότο σε προθερμασμένα κεραμικά μπολ, ώστε να παραμείνει ζεστό και κρεμώδες για αρκετή ώρα.