Ριζότο μιλανέζε με σύκα και λευκό κρασί
Μερίδες
6
Μερίδες
6
Συστατικά
Οδηγίες
  1. Βάζετε σε ένα μπολ το κρασί και τον κρόκο Κοζάνης και τα αφήνετε να αλληλεπιδράσουν για περίπου μισή ώρα.
  2. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρετε το κρεμμύδι, την πανσέτα και το σκόρδο για 3-4΄.
  3. Προσθέτετε το ρύζι, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και ανακατεύετε για 2-3΄, μέχρι να γίνουν διάφανοι οι κόκκοι του.
  4. Σβήνετε με το μίγμα από κρασί και κρόκο Κοζάνης, δυναμώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό.
  5. Αρχίζετε να ρίχνετε τον ζωμό σε δόσεις, με μία κουτάλα ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να βάζετε κάθε δόση αφού πρώτα έχει απορροφηθεί η προηγούμενη.
  6. Συνεχίζετε τη διαδικασία για περίπου 20΄, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει αλλά οι κόκκοι του να παραμείνουν ελαφρώς αλ ντέντε.
  7. Στις τελευταίες δόσεις αλατοπιπερώνετε.
  8. Προσθέτετε τη μισή παρμεζάνα και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις μέχρι να λιώσει.
  9. Στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά.
  10. Μοιράζετε στα πιάτα της παραγγελίας σας, γαρνίροντας με τα κομμάτια σύκου και την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Συνταγή σημειώσεις

*Tip: Μπορείτε να προτείνετε στους πελάτες σας και το ιδανικό κρασί που θα αναδείξει τις επιγεύσεις αυτού του πιάτου, όπως ένα ξηρό Μοσχάτο ή ένα ελληνικό Riesling.