Τάρτα βερίκοκο με φιλέ αμυγδάλου
Μερίδες
8
Μερίδες
8
Συστατικά
Για τη βάση της τάρτας
Για τη γέμιση
Οδηγίες
Για τη βάση της τάρτας
  1. Ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
  2. Προσθέτετε το βούτυρο και το τρίβετε με τα χέρια σας το το μίγμα μέχρι να γίνει σα βρεγμένη άμμος.
  3. Ρίχνετε το κρόκο αυγού, 1-2 κ.σ. νερό και πλάθετε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική.
  4. Δίνετε στη ζύμη σας σφαιρικό σχήμα και σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη.
  5. Αφήνετε τη ζύμη της τάρτας να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30’.
  6. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγετε σε φύλλο.
  7. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 °C.
  8. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση και την απλώνετε, πιέζοντάς την στη βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
  9. Κόβετε τυχόν ζύμη που εξέχει από την ταρτιέρα και με ένα πιρούνι την τρυπάτε σε πολλά σημεία.
  10. Ψήνετε για 10’, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει.
Για τη γέμιση
  1. Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα βερίκοκα και τα κόβετε σε φέτες.
  2. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτετε τα αυγά, ένα – ένα, ανακατεύοντας καλά.
  4. Ρίχνετε το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και ανακατεύετε.
  5. Περιχύνετε το μίγμα στην ταρτιέρα, πάνω στη ζύμη που έχετε ψήσει.
  6. Τοποθετείτε τις φέτες από τα βερίκοκα με τον τρόπο που επιθυμείτε και πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με το φιλέ αμυγδάλου.
  7. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35’, προσέχοντας μην καεί το φιλέ.
  8. Αφαιρείτε από το φούρνο, αφήνετε την τάρτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρετε.
Συνταγή σημειώσεις

Για να γίνει η ζύμη σας αφράτη και τραγανή, να τη δουλέψετε για λίγη ώρα!