Η καλή υγιεινή και η σωστή διαχείριση των τροφίμων είναι απαραίτητη ώστε να είστε βέβαιοι ότι το φαγητό που σερβίρετε είναι απόλυτα ασφαλές για κατανάλωση. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συγκεντρώσει για εσάς συμβουλές και τεχνικές για να διατηρείτε τα τρόφιμά σας ασφαλή έτσι ώστε οι πελάτες σας να τα απολαμβάνουν άφοβα.
Συμβουλές και Τεχνικές Πρόληψης
- Κρατήστε το χώρο σας καθαρό. Διατηρείτε πάντα μια καθαρή και οργανωμένη κουζίνα.
2. Βεβαιωθείτε ότι αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας σωστά.
- Ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης και μαγειρέματος, όπως αυτές αναγράφονται στις ετικέτες των προϊόντων.
- Ρυθμίστε τη σωστή θερμοκρασία για το ψυγείο σας (4 °C ή λιγότερο) και τον καταψύκτη σας (-18 °C ή λιγότερο).
- Μαγειρέψτε (ή καταψύξτε) το νωπό κρέας ή τα ψάρια μέσα σε διάρκεια 2 ημερών. Το βόειο κρέας, το αρνί, το χοιρινό και το μοσχάρι μπορούν να διαρκέσουν έως και 5 ημέρες.
- Διατηρήστε το κρέας και τα πουλερικά σφραγίζοντάς τα με ασφάλεια. Έτσι, θα αποτρέψετε επίσης τους χυμούς να διαρρεύσουν και να μολύνουν άλλα τρόφιμα.
- Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα υψηλής οξύτητας, όπως οι ντομάτες και ο ανανάς μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια για περίπου 12-18 μήνες στο ράφι σας.
- Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα χαμηλής οξύτητας, όπως ψάρια, λαχανικά και κρέας μπορούν να διατηρηθούν έως και 5 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και σε κατάλληλα στεγνή και δροσερή τοποθεσία.
Συμβουλές ασφαλούς διαχείρισης των τροφίμων
- Πάντα να πλένετε τα χέρια σας αλλά και τα τρόφιμα (ακόμα και αν φαίνονται καθαρά!).
- Χρησιμοποιήστε καθαρό νερό για να ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα.
- Πλένετε κάθε φύλλο μαρουλιού και κάθε ρώγα από σταφύλι ξεχωριστά.
- Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό για τα φρούτα και τα λαχανικά που θα αποφλοιωθούν.
- Πλένετε πάντοτε όλες τις επιφάνειες, τα σκεύη και τις πλάκες κοπής που έρχονται σε επαφή με ωμό κρέας ή ψάρι.
- Διατηρείτε τους νεροχύτες και τους πάγκους σας καθαρούς ανά πάσα στιγμή.
- Κρατήστε τα ωμά και ψημένα τρόφιμα χωριστά, καθώς υπάρχει κίνδυνος για επιμόλυνση.
- Διατηρήστε τα τρόφιμά σας ασφαλή στο ψυγείο.
- Διατηρείτε τα μαριναρισμένα κρέατα, πάντα σε καλυμμένα πιάτα.
- Για να ψύξετε τα τρόφιμά σας ταχύτερα, διαιρέστε τις μεγάλες ποσότητες σε μικρότερα τμήματα.
- Μην αφήνετε τα ευπαθή τρόφιμα έξω από το ψυγείο για περισσότερο από δύο ώρες (ή μια ώρα το πολύ αν είναι καλοκαίρι).
- Αποψύξτε τα τρόφιμά σας με ασφάλεια
- Το ψυγείο αποτελεί το ασφαλέστερο (αλλά και το πιο αργό) μέσο απόψυξης.
- Ειδικά τα κρέατα θα πρέπει πάντα να αποψύχονται στο ψυγείο.
- Βυθίστε το φαγητό σας σε κρύο νερό για ταχύτερη απόψυξη. Βεβαιωθείτε ότι αλλάζετε το νερό κάθε μισή ώρα και ξεκινήστε το μαγείρεμα αμέσως όταν το τρόφιμο έχει ξεπαγώσει.
- Η απόψυξη στο φούρνο μικροκυμάτων είναι γρήγορη αλλά όχι τόσο ασφαλής για το φαγητό σας. Παρόλα αυτά, αν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων, βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι θα μαγειρέψετε τα τρόφιμα αμέσως μετά την απόψυξη.
Η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να είναι προτεραιότητα στην επιχείρησή σας!