Euro 2024: Συμβουλές για να συνοδεύσετε vegan γεύματα με μπίρα

Euro 2024: Συμβουλές για να συνοδεύσετε vegan γεύματα με μπίρα | ENA Blog
Euro 2024: Συμβουλές για να συνοδεύσετε vegan γεύματα με μπίρα | ENA Blog

Η κατανάλωση μπίρας και φαγητού είναι μια από τις πιο δημοφιλείς συνήθειες κατά την παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων. Καθώς η έναρξη του Euro 2024 πλησιάζει με οικοδέσποινα τη Γερμανία, χώρα διακεκριμένη για τις μπίρες της, η συνήθεια αυτή αναμένεται να τιμηθεί ιδιαίτερα καθώς ο κόσμος θα θέλει να ενταχθεί στο πνεύμα της διοργάνωσης. Παρόλο που ιδανικό συνοδευτικό της μπίρας θεωρείται το κρέας, με λίγη θέληση για πειραματισμό μπορείτε να προσφέρετε και στους  χορτοφάγους πελάτες σας μοναδικά παντρέματα μπίρας και χορτοφαγικών γευμάτων. Στόχος είναι να εξερευνήσετε τολμηρές γεύσεις και μοναδικές μπίρες που αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν μια αρμονική ισορροπία στον ουρανίσκο των πελατών σας. Μια βασική πτυχή της δημιουργίας του τέλειου συνδυασμού vegan γεύματος και μπίρας είναι η κατανόηση των γευστικών προφίλ και των δύο συστατικών. Γι’αυτό και σας παρουσιάζουμε μερικούς ιδανικούς συνδυασμούς  και συμβουλές ταιριάσματος που θα απογειώσουν το μενού σας.

Τα αντίθετα έλκονται

Προκειμένου να φέρετε ισορροπία σε έναν συνδυασμό μπίρας και φαγητού συνδυάστε  πιο απαλές, γλυκές ή λεπτές γεύσεις φαγητού με μια έντονη σε γεύση μπίρα, και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, συνδυάστε ένα μπιφτέκι Portobello ή έναν πουρέ κουνουπιδιού με μια μπίρα Bock με εκχύλισμα βύνης κριθαριού και λυκίσκου. Συνδυάστε ένα  πικάντικο ντιπ ή ένα σκορδάτο κεμπαπ λαχανικών με μια παραδοσιακή Pale Lager. Τέλος, σερβίρετε την Pale Lager με μια μια δροσερή  σαλάτα με vegan φέτα, αβοκάντο και λιαστή ντομάτα αλλά και με πιάτα, που χρησιμοποιούν ως βασικό συστατικό τη σάλτσα ντομάτας, όπως η πίτσα. Συνδυάστε μια IPA με έντονες νότες εσπεριδοειδών με ένα αλμυρό πιάτο όπως tofu με λεμόνι ή ένα πικάντικο χορτοφαγικό μπιφτέκι. Από την άλλη οι στιβαρές porter ή stout θα μπορούσαν να συνδυαστούν υπέροχα με μαγειρευτά και λαδερά πιάτα ή με πιάτα που έχουν βάση τα μανιτάρια, καθώς η πλούσια γλυκύτητά τους μπορεί να αντισταθμίσει τις γήινες γεύσεις των πιάτων. Αν προσφέρετε ένα πικάντικο πιάτο επιλέξτε μια pilsner ή μια golden ale που μπορεί να εξισορροπήσει το καυτερό καρύκευμα. 

Oι παρόμοιες γεύσεις αλληλοσυμπληρώνονται

Από την άλλη πλευρά κάποιοι προτιμούν μια γαστρονομική εμπειρία όπου η μπίρα με τα χορτοφαγικά γεύματα έχουν παρόμοιες γεύσεις. Για παράδειγμα, μια ελαφριά και εσπεριδοειδής μπίρα σιταριού ενισχύει τη φρεσκάδα μιας σαλάτας με ντρέσινγκ βινεγκρέτ, ενώ μια πλούσια brown ale μπορεί να συμπληρώσει τις γήινες γεύσεις ενός ριζότο μανιταριών. Αν σερβίρετε ένα επιδόρπιο, όπως μους αβοκάντο σοκολάτας ή cheesecake με κάσιους, συνοδεύστε το με stouts ή porter με νότες καβουρδισμένης βύνης ή καφέ που θα ενισχύσουν αυτές τις πλούσιες γεύσεις του επιδόρπιου. Μια vegan μους σοκολάτας αβοκάντο ή ένα χορτοφαγικό cheesecake με κάσιους, αναζητήστε stouts ή porter με νότες καβουρδισμένης βύνης ή καφέ που θα ενισχύσουν τις πλούσιες γεύσεις του επιδόρπιου. Μια χορταστική stout συμπληρώνει πλούσια, αλμυρά πιάτα όπως ένα στρογκανόφ μανιταριών ή καπνιστό μπάρμπεκιου tempeh. Τα χαρακτηριστικά της καβουρδισμένης βύνης των stout προσθέτουν βάθος σε αυτά τα κλασικά comfort food. Από την άλλη πλευρά, αν σερβίρετε ένα επιδόρπιο, όπως μους αβοκάντο σοκολάτας ή cheesecake με κάσιους, συνοδεύστε το με stouts ή porter με νότες καβουρδισμένης βύνης ή καφέ που θα ενισχύσουν αυτές τις πλούσιες γεύσεις του επιδόρπιου. Η ελαφριά, φρουτώδης μπίρα saison είναι ιδανική για να συνοδεύσει φρέσκες σαλάτες. Η τραγανή γεύση της saison βοηθάει στον καθαρισμό του ουρανίσκου σας ανάμεσα στις μπουκιές, κάνοντας κάθε μπουκιά να έχει την ίδια ζωντανή γεύση με την πρώτη. Μια τολμηρή και πικάντικη IPA μπορεί να αναδείξει τη θερμότητα ενός πικάντικου πιάτου με κάρυ, ενώ μια απαλή και σοκολατένια porter μπορεί να απογειώσει τη γλυκύτητα ενός παρακμιακού επιδόρπιου όπως το κέικ σοκολάτας.

Όταν πρόκειται να συνδυάσετε μπίρες με χορτοφαγικά πιάτα υπάρχουν μερικές βασικές αρχές που πρέπει να έχετε κατά νου.Ακριβώς όπως και με το κρασί, θέλετε να λάβετε υπόψη τις γεύσεις και τις υφές τόσο του φαγητού όσο και της μπίρας για να δημιουργήσετε έναν αρμονικό συνδυασμό. Αναζητήστε μπίρες που συμπληρώνουν, έρχονται σε αντίθεση ή ενισχύουν τις γεύσεις του πιάτου για μια πραγματικά αξέχαστη γευστική εμπειρία.

Καθώς ο ουρανίσκος του καθενός επεξεργάζεται τις γεύσεις με μοναδικούς και διαφορετικούς τρόπους δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Ως εκ τούτου, ένας πραγματικά αποδοτικός τρόπος για να ικανοποιήσετε κάθε πελάτη έινια να προσφέρετε ένα φάσμα ειδών μπίρας (από γλυκιά, απαλή έως αλμυρή)  για δειγματισμό σε μικρά ποτήρια με κάθε πιάτο που σερβίρετε. Στη συνέχεια, αφήστε τους πελάτες  σας να ψηφίσουν την αγαπημένη τους. 

Η συλλογή από τις μπίρες που προσφέρει το δίκτυο καταστημάτων ΕΝΑ FOOD c&c περιλαμβάνει όλες τις μπίρες ευρείας κυκλοφορίας της αγοράς σε πολύ συμφέρουσες τιμές. Επιπρόσθετα, στα ράφια μας θα βρείτε πολλές μπίρες εισαγωγής από Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, όσο και τις οικονομικότερες μπύρες της αγοράς, εμφιαλωμένες ειδικά για την ΕΝΑ στην Ελλάδα και σε συνεργαζόμενα εμφιαλωτήρια της Κεντρικής Ευρώπης.

Εξερευνήστε την κάβα στα καταστήματα ΕΝΑ FOOD c&c και προσθέστε ένα ακόμη πλεονέκτημα διαφοροποίησης προς τον πελάτη σας και κερδοφορίας στην επιχείρησή σας.