Πεντανόστιμο Ριζότο με μανιτάρια champignon και τρούφα

Πεντανόστιμο Ριζότο με μανιτάρια champignon και τρούφα | ENA Blog
Πεντανόστιμο Ριζότο με μανιτάρια champignon και τρούφα | ENA Blog

Το αχνιστό, κρεμώδες ριζότο είναι ένα δημοφιλές πιάτο. Οι σκληροί κόκκοι του ρυζιού μετατρέπονται σε ένα νόστιμο βελούδινο πιάτο μέσα σε μόλις 30 λεπτά. Το ριζότο, όμως, δεν είναι ένα πιάτο που μπορείτε να αφήσετε στη φωτιά και να φύγετε, καθώς όσο βράζει χρειάζεται να το ανακατεύετε συνεχώς. Αυτό το βήμα είναι θεμελιώδες επειδή η συνεχής κίνηση των κόκκων του ρυζιού βοηθά στην απελευθέρωση του αμύλου που δίνει στο ριζότο τη μεταξένια απαλή υφή του. Η θερμοκρασία μαγειρέματος χρειάζεται να είναι χαμηλή προς μέτρια. Αν προσπαθήσετε να επιταχύνετε τη διαδικασία ψησίματος του ριζότο ανεβάζοντας τη θερμοκρασία, το εξωτερικό μέρος των κόκκων θα μαλακώσει, ενώ το εσωτερικό θα παραμείνει σκληρό.

Εκτύπωση Συνταγής
Πεντανόστιμο Ριζότο με μανιτάρια champignon και τρούφα
Πεντανόστιμο Ριζότο με μανιτάρια champignon και τρούφα | ENA Blog
Μερίδες
Συστατικά
Μερίδες
Συστατικά
Πεντανόστιμο Ριζότο με μανιτάρια champignon και τρούφα | ENA Blog
Οδηγίες
  1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, αφήστε το ζωμό της επιλογής σας να πάρει μια χαμηλή βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά, διατηρώντας το ζωμό λίγο κάτω από το σημείο που σιγοβράζει.
  2. Ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις 2 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου και σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Ρίχνετε τα μανιτάρια σε φέτες και αλατοπιπερώνετε. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για 8 λεπτά έως ότου να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
  4. Ρίχνετε το ριζότο στο τηγάνι και σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε το ποτήρι λευκό κρασί και το αφήνετε να κοχλάσει μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Διατηρήστε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το ένα τέταρτο του ζωμού.
  6. Σιγοβράζετε το ρύζι, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά.
  7. Προσθέτετε ξανά περίπου την ίδια ποσότητα ζωμού και συνεχίζετε να σιγοβράζετε και να ανακατεύετε.
  8. Μέχρι να προσθέσετε το τελευταίο τέταρτο του ζωμού, το ρύζι θα πρέπει να έχει σχεδόν μαγειρευτεί. Αν το ρύζι παραμένει σκληρό, προσθέστε λίγο νερό.
  9. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το τυρί, το λάδι τρούφας και το πιπέρι, ανακατεύοντας μέχρι να αναμειχθούν.
  10. Σκεπάζετε και αφήνετε για λίγα λεπτά, ώστε το ρύζι να απορροφήσει τα περιττά υγρά καθώς κρυώνει. Ανακατεύετε το ριζότο μια τελευταία φορά, το μοιράζετε σε μπολ και το πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα 25 γρ. τριμμένο τυρί.
Συνταγή σημειώσεις

Tip
Σερβίρετε το ριζότο σε προθερμασμένα κεραμικά μπολ, ώστε να παραμείνει ζεστό και κρεμώδες για αρκετή ώρα.