Πρωτοχρονιάτικο Menu για Vegetarians

Πρωτοχρονιάτικο Menu για Vegetarians | Ena BLog
Πρωτοχρονιάτικο Menu για Vegetarians | Ena BLog

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές σήμερα, υιοθετούν νέες διατροφικές συνήθειες, από τις οποίες δεν παρεκκλίνουν ακόμα και την περίοδο των εορτών.

Για το φετινό ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, εμείς σας προτείνουμε ένα πλήρες χορτοφαγικό μενού, για να πρωτοτυπήσετε, αλλά και για να μην αποκλείσετε κανέναν πελάτη σας από το εορταστικό μενού.

 

Μερίδες: 10

 

Ορεκτικό: Χούμους με γιαούρτι, καπνιστή πάπρικα και κριτσίνια για ντιπ

Υλικά:

  • 800 gr ρεβίθια, βρασμένα
  • χυμό από 3 λεμόνια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml ταχίνι
  • 4 gr πάπρικα καπνιστή
  • 75 gr γιαούρτι στραγγιστό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Οδηγίες:

  1. Με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τα ρεβύθια μέχρι να γίνουν πουρές. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζωμό για να βελτιώσουμε την υφή.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον πουρέ με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  3. Σερβίρουμε σε μικρά μπολ.

 

Πρώτο πιάτο: Σούπα σελινόριζας με κάστανο

Υλικά:

  • 1 σελινόριζα
  • 1,5 kgr κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 5 πατάτες
  • 3 πράσα
  • 3 κρεμμύδια
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • 40 gr μαργαρίνη
  • 2 lit ζωμό λαχανικών ή νερό

 

Υλικά για το σερβίρισμα

Παρμεζάνα και κολοκυθόσπορος ή αμύγδαλα ελαφρά ψημένα 

 

Οδηγίες:

  1. Κόβουμε τις πατάτες και τη σελινόριζα σε κύβους, κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, ενώ το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα πράσο σε ροδέλες.
  2. Σοτάρουμε τα λαχανικά μαζί με τα κάστανα, με ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε ζωμό ή νερό.
  3. Βράζουμε για μισή ώρα μέχρι να αποκτήσουν μαλακή υφή τα λαχανικά.
  4. Περνάμε την σούπα με το ραβδομπλέντερ, αφού πρώτα αφαιρέσουμε λίγο από το υγρό για να μην αραιώσει πολύ και αν χρειαστεί το προσθέτουμε σταδιακά. 
  5. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε για περίπου 3’.
  6. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και τους καρπούς που επιλέξαμε.

 

 

Δεύτερο πιάτο: Πιλάφι με κάστανα, σταφίδες και ρόδι

Υλικά:

  • 125 ml ελαιόλαδο
  • 1,5 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
  • 500 gr κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα
  • 500 gr ρύζι Parboiled
  • Αλάτι
  • Τριμμένο πιπέρι
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 150 gr σταφίδες ξανθές
  • 1,5 lit ζωμό λαχανικών ή νερό

 

Υλικά για το σερβίρισμα

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • σπόρια από 1 ρόδι
  • 90 gr καβουρδισμένους σπόρους κουκουνάρι

 

Οδηγίες:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3΄, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε τα κάστανα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄.
  3. Προσθέτουμε το  ρύζι , το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε για 1-2΄.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις σταφίδες.
  5. Ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνοντας να βράσει με κλειστό καπάκι περίπου 15΄.
  6. Σερβίρουμε το πιλάφι σε μπολ, γαρνίροντάς το με το μαϊντανό, τα ρόδια και τους κουκουναρόσπορους.

 

Κυρίως πιάτο: Στιφάδο Λαχανικών 

Υλικά:

  • 2 kg κρεμμύδια μικρά
  • 2 kg μανιτάρια (διάφορα)
  • 5 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 kg καρότα baby
  • 2 κονσέρβες ντομάτας κονκασέ
  • 45 g πελτέ ντομάτας 
  • 500-750 ml ζωμό λαχανικών
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 200 ml λάδι
  • 60 g μαργαρίνη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 – 5 κόκκους μπαχάρι
  • κανέλα & γαρύφαλλο
  • αλάτι & πιπέρι

 

Υλικά για το σερβίρισμα

  • Φέτες ψωμιού
  • Παρμεζάνα

 

Οδηγίες:

  1. Σε ένα σκεύος, σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, τα καρότα και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το κόκκινο κρασί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2΄.
  3. Περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις κονσέρβες ντομάτας.
  4. Μόλις το φαγητό μας αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, τα μπαχαρικά, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30΄.
  6. Σε ένα άλλο σκεύος σοτάρουμε τα μανιτάρια με τη μαργαρίνη.
  7. Λίγο πριν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα, προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε προσεκτικά και αφήνουμε με ανοιχτό το καπάκι, μέχρι το φαγητό να απορροφήσει τα ζουμιά του.
  8. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και φρυγανισμένο ψωμί.

 

 

Επιδόρπιο: Τάρτα Σοκολάτας με Φράουλα

Υλικά:

  • 500gr ζύμη για τάρτες
  • 350 gr  κουβερτούρα σοκολάτας
  • 350 ml φυτική κρέμα γάλακτος 
  • 500 gr φράουλες

 

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  2. Βάζουμε τη ζύμη σε ειδική φόρμα για τάρτες και την τρυπάμε με ένα πιρούνι.
  3. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 15΄. 
  4. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε τη ζύμη για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει. 
  5. Βράζουμε τη κρέμα γάλακτος σε μικρή κατσαρόλα.
  6. Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε σε ένα μπολ και αδειάζουμε πάνω της την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το υλικό μας.
  7. Αδειάζουμε το μίγμα στην ψημένη τάρτα και προσθέτουμε τις φράουλες, κομμένες στη μέση. 
  8. Βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για 2 ½ ώρες, και μετά το σερβίρουμε.

 

Καλή Χρονιά!