3 κουζίνες του κόσμου με σταθερούς θαυμαστές στη χώρα μας που αλλάζουν τη μορφή ενός εστιατορίου

3 κουζίνες του κόσμου με σταθερούς θαυμαστές στη χώρα | ENA Blog
3 κουζίνες του κόσμου με σταθερούς θαυμαστές στη χώρα | ENA Blog

Μιλώντας για το κοινό των επιχειρήσεων εστίασης της χώρας μας, αναφερόμαστε σε ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με τις αξίες της μεσογειακής διατροφής και της παραδοσιακής ελληνικής μαγειρικής. Στο πέρασμα των χρόνων, όμως, οι τάσεις του εξωτερικού, οι προσλαμβάνουσες από τα ταξίδια στον κόσμο αλλά και η αναζήτηση διαφορετικών συνταγών και γεύσεων, έχουν αυξήσει τη γαστρονομική δημοτικότητα διαφόρων χωρών. Σε τρεις από αυτές θα αναφερθούμε στο άρθρο μας, περιγράφοντας συνοπτικά τα μυστικά τους αλλά και τον τρόπο που εκείνες επιδρούν στη διαμόρφωση της αισθητικής ενός εστιατορίου, θέλοντας να συμβάλλουμε στην προσπάθειά σας να προσφέρετε ολοκληρωμένες εμπειρίες στους πελάτες που θα εμπιστευτούν την «εθνική» ταυτότητα που θέλετε να δώσετε στην επιχείρησή σας. 

Ιαπωνία: Η πατρίδα του διάσημου σούσι αλλά και της ελαφριάς διατροφής

Αν και ο πιο γνωστός πρωταγωνιστής της κουζίνας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι το σούσι, στην ουσία η κληρονομιά της είναι τα ελαφριά γεύματα βασισμένα στο ρύζι και τα θαλασσινά. Ενδεικτικά της σχετικά απαλλαγμένης από λιπαρά, ιαπωνικής κουζίνας είναι μερικά από τα βασικά πιάτα που οφείλει ένα ιαπωνικό μενού να περιλαμβάνει:

  • Τempura: O γευστικός χυλός που φτιάχνεται από μαλακό σταρένιο αλεύρι, νερό και μπαχαρικά, αποτελεί μια δημοφιλή επιλογή για να «ντύσει» λαχανικά ή θαλασσινά που τηγανίζονται σε μεγάλη ποσότητα λαδιού και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. 
  • Okonomiyaki: Μεταξύ ομελέτας και pancake, με αβγά, βούτυρο, αλεύρι, λάχανο και οποιοδήποτε άλλο υλικό της επιλογής σας. Τις περισσότερες φορές σερβίρεται με barbecue sauce, φύκια, τσιπς γαρίδας ή μαγιονέζα.
  • Yakitori: Τα σουβλάκια της Ιαπωνίας, βουτηγμένα σε μια sauce, που θυμίζει barbecue, φτιάχνονται κυρίως από μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινό και ψήνονται στα κάρβουνα. 
  • Ramen: H παραδοσιακή ιαπωνική σούπα με βάση το ζωμό κρέατος, σερβίρεται με νουντλς και περιλαμβάνει διάφορες γαρνιτούρες όπως αβγά, λαχανικά, πίκλες και κρέας.

Η αισθητική προσέγγιση που επιβάλλει η ιαπωνική κατεύθυνση σε ένα εστιατόριο μπορεί να περιγραφεί με μία λέξη, η οποία είναι το μίνιμαλ, είτε με τη χρήση φυσικών υλικών είτε στην πιο industrial εκδοχή του, με φωτισμό που ηρεμεί και δεν εξάπτει τα συναισθήματα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η δημιουργικότητα και οι καλά προσεγμένες πρώτες ύλες μπορούν να σας δώσουν το προβάδισμα εμπιστοσύνης για ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων καταναλωτών, των ανθρώπων, δηλαδή, που έχουν υιοθετήσει τη θεμελιώδη αρχή της βουδιστικής φιλοσοφίας, που θέλει την ώρα του φαγητού ως μια ιεροτελεστία που θεραπεύει όχι μόνο το στομάχι, αλλά σώμα και πνεύμα.

Ιταλία: Πίτσα, σπαγγέτι αλλά και η γευστική σύνοψη πολυπολιτισμικών επιδράσεων

Αναφερόμενοι στην γειτονική μας χώρα και τις γευστικές δημιουργίες της, μιλάμε στην ουσία για μια κουζίνα που αποτελεί την σταθερή, επιδραστική δύναμη για το καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα. Απλότητα συνταγών, κυριαρχία ζυμαρικών, φρεσκάδα πρώτων υλών, αλληλεξάρτηση με τυροκομικά προϊόντα και οινικές ποικιλίες είναι στοιχεία της ταυτότητάς της, και μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών εκπροσώπων της, συγκαταλέγονται πιάτα όπως:

  • Carbonara: Κάθε είδος ζυμαρικού αναδεικνύεται με την αυθεντική εκδοχή της συνταγής, προσφέροντας ένα ακαταμάχητο αποτέλεσμα.
  • Κοτόπουλο parmigiana: Παραδοσιακά φτιάχνεται με φιλέτο κοτόπουλο παναρισμένο και τηγανισμένο, περιχυμένο με σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια, πασπαλισμένο με παρμεζάνα που λιώνει από πάνω. 
  • Pizza Margherita: Η πιο παραδοσιακή ιταλική πίτσα, με λεπτή και τραγανή ζύμη, που αναδεικνύει την αρετή της απλότητας καθώς φτιάχνεται μόνο με σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και μπόλικη μοτσαρέλα.
  • Risotto: Το αγαπημένο πιάτο της κυριαρχίας της Βενετίας στον πρώιμο Μεσαίωνα, φτιάχνεται με όποια υλικά επιθυμείτε και σερβίρεται πλούσια χυλωμένο. 

Το προφίλ ενός αυθεντικού ιταλικού εστιατορίου αποτελεί ένα ταξίδι στις γειτονιές και τα σοκάκια των πόλεων του Νότου ή των χωριών του Βορρά. Έντονος φωτισμός, παρουσία κρυστάλλων – μην ξεχνάτε ότι η Ιταλία είναι η πατρίδα των περίφημων Μουράνο – ζεστή ατμόσφαιρα, συνθέτουν το περιβάλλον στο οποίο, με 4 έως 8 βασικά υλικά, μπορείτε να προσφέρετε γαστρονομική συγκίνηση στους πελάτες σας. Φυσικά, για αυτά τα υλικά, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε μακριά, καθώς στα καταστήματα ENA FOOD C&C μπορείτε να βρείτε από τυροκομικά και ζυμαρικά έως και εκλεκτές ποικιλίες κρασιού και άλλων συνοδευτικών, σε μοναδικές τιμές και προνομιακές προσφορές. 

Ηνωμένες Πολιτείες: Το αμερικάνικο όνειρο και η pop κουλτούρα, τα βασικά συστατικά, πίσω από κάθε πιάτο και συνταγή

Πολλά περισσότερα από μια κουζίνα, καθώς πρόκειται για μια «βιομηχανία» που έχει επιβάλει την ταυτότητά της σε κατηγορίες εστιατορίων, όπως αυτή του γρήγορου φαγητού, αλλά και ενότητες γευμάτων, όπως αυτή του πρωινού. Στα βασικά χαρακτηριστικά της ανήκουν η χρήση έτοιμων βιομηχανικών προϊόντων, κονσερβών και κατεψυγμένων, η απλότητα αλλά και η νοστιμιά των γευμάτων που παρήγαγε. Στα βασικά πιάτα ενός αμερικάνικης τυπολογίας εστιατορίου συγκαταλέγονται:

  • BBQ: H αγαπημένη μαγειρική μέθοδος των Αμερικανών, που περιλαμβάνει ψήσιμο – κυρίως κρέατος – που συνοδεύεται από την δημοφιλή barbecue sauce.
  • Fried Chicken: Συνήθως είναι αρκετά πικάντικο και τηγανίζεται παναρισμένο με ξινόγαλα, αβγό και φρυγανιά. 
  • Mac & cheese: Κοφτό μακαρονάκι, μια πλούσια τυρένια κρέμα και ακόμη περισσότερο τυρί, που ψήνονται στον φούρνο. 
  • Burger: Τα δυο αδιαπραγμάτευτα συστατικά της συνταγής, το brioche ή σουσαμένιο ψωμάκι και το -μέτρια ψημένο- 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, προσφέρουν τη «δημοκρατική» ελευθερία σε κάθε πελάτη να τα συνδυάσει με κρεμμύδι, τυρί τσένταρ, αυγό, μπέικον, λαχανικά και απεριόριστα άλλα υλικά που θα σκεφτεί.

Πέραν του μενού, και ο χώρος έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα, με μίξη στοιχείων pop, hip-hop, ακόμα και rock ‘n’ roll και μαξιμαλιστική διακόσμηση. Εκεί, μπορείτε να ακολουθήσετε κατά γράμμα τα βήματα για τη δημιουργία κλασικών αμερικάνικων πιάτων, βασισμένοι στη μεγάλη ποικιλία κρεάτων και τυποποιημένων τροφίμων που θα βρείτε στα καταστήματα ENA FOOD C&C.

Αυτές, λοιπόν, είναι τρεις από τις πιο διάσημες και αγαπημένες στη χώρα μας κουζίνες του εξωτερικού – κεντρικές ιδέες που μπορούν να καθορίσουν ή και να μεταμορφώσουν την ταυτότητα και του δικού σας εστιατορίου. Κυρίως, όμως, είναι και τρεις τρόποι για την ανανέωση του κλασικού σας μενού που μπορούν να σας συνδέσουν με τους καταναλωτές που λατρεύουν την κάθε μία ξεχωριστά ή και όλες μαζί, κουζίνες που έχουν διαμορφώσει το γαστρονομικό παρόν της χώρας μας.