4 τάσεις για την ευεξία των εργαζομένων μιας επιχείρησης

4 τάσεις για την ευεξία των εργαζομένων μιας επιχείρησης | Ena Blog
4 τάσεις για την ευεξία των εργαζομένων μιας επιχείρησης | Ena Blog

Μια από τις πλέον διαδεδομένες τάσεις μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στο εξωτερικό, που αναμένεται να υιοθετηθεί σταδιακά και από τις επιχειρήσεις της χώρας μας, είναι τα μέτρα για την ευεξία των εργαζόμενων. Ένα γεγονός απόλυτα λογικό, καθώς το υγιές προσωπικό είναι η πιο γερή βάση για μία ισχυρή επιχείρηση. Παράλληλα, η ευεξία, η άσκηση, η φροντίδα του εαυτού μας και η καταπολέμηση του στρες είναι πράγματα, τα οποία συμβάλλουν στο να νιώθουμε πιο χαρούμενοι στην καθημερινότητά μας, στην προσωπική και εργασιακή μας ζωή. Πόσο μάλλον, όταν η ίδια επιχείρηση στην οποία δουλεύουμε, μεριμνά για αυτό και επενδύει στη σωματική και ψυχολογική μας υγεία.

Εμείς, σας παρουσιάζουμε τους 4 πιο δημοφιλείς άξονες τους οποίους ακολουθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις για την παροχή ενός νέου πλαισίου καλύτερης ζωής για το δυναμικό τους, που μπορείτε να υιοθετήσετε κι εσείς, ανάλογα με τις οικονομικές σας δυνατότητες και τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείτε.

 

Αντι-στρες τακτικές

Στην ουσία αφορά στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου εχθρού του σύγχρονου εργαζόμενου και κατ’ επέκταση της επιχείρησης. Σε αυτόν τον άξονα, μπορούν να κινηθούν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του αντικειμένου τους, καθώς το στρες είναι μέρος της καθημερινότητας όλων. Το πιο σημαντικό είναι οι εναλλακτικές που έχετε, καθώς με απλές και οικονομικές κινήσεις μπορείτε να βοηθήσετε τους εργαζόμενους στην επιχείρησή σας, να ανακουφιστούν από το εργασιακό στρες. Μπορείτε, για παράδειγμα, να προσκαλέσετε έναν ειδικό επιστήμονα, να τους μιλήσει σας για τις στρεσογόνες ενδείξεις. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους κάνετε δώρο ένα εγχειρίδιο αγχολυτικών συμβουλών. Φροντίστε, επίσης, για τη διαμόρφωση ενός χώρου στην επιχείρησή σας για διάλειμμα και χαλάρωση μακριά από την πίεση του ωραρίου τους. Διαλέξτε, αυτό που μπορείτε να υλοποιήσετε βάσει του αριθμού των ανθρώπων που απασχολείτε και των οικονομικών σας δυνατοτήτων και συμβάλετε στην απελευθέρωση των ανθρώπων σας από αυτήν, την σοβαρή εργασιακή ασθένεια. 

 

Εξατομικευμένα προγράμματα

Η φιλοσοφία των προγραμμάτων αυτών στηρίζεται στην ιδέα, ότι κάθε εργαζόμενος είναι ξεχωριστός και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι μοναδικά. Για παράδειγμα, κάποιος από το προσωπικό σας μπορεί να έχει πρόβλημα φυσικής κατάστασης, κάποιος άλλος να υποφέρει από κρίσεις άγχους. Ακολουθώντας αυτή την κατεύθυνση μπορείτε να τους βοηθήσετε, παρέχοντάς τους προσωποποιημένα προγράμματα σχετικά με το θέμα που αντιμετωπίζουν σε συνεργασία με τα κατάλληλα κέντρα βοήθειας (π.χ. γυμναστήρια για φυσική κατάσταση, ψυχολογική υποστήριξη για διαχείριση άγχους, διαιτολόγο για θέματα βάρους κ.λπ.). Τα προγράμματα, αυτά, αποτελούν μια αποδοτική κίνηση για επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα, με περιορισμένο προσωπικό. Παράλληλα, παρέχουν και τη σχετική ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην επιχείρησή σας, καθώς μπορούν να προταθούν σε κάποιον ή κάποιους από τους εργαζόμενους, που αντιμετωπίζουν διαπιστωμένα προβλήματα και όχι στο σύνολό του προσωπικού της επιχείρησής σας.

 

Προγράμματα ευέλικτης εργασίας

Αφορούν τις επιχειρήσεις που απασχολούν κατά τη λειτουργία τους εργαζόμενους σε εναλλασσόμενες βάρδιες. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν την ευκαιρία την περίοδο του ελεύθερου χρόνου τους, να ασχοληθούν περισσότερο με την προσωπική τους ευεξία. Μπορείτε να τους κατευθύνετε προς αυτή την κατεύθυνση με διάφορους τρόπους, ώστε να έχουν  μεγαλύτερη ψυχολογική ισορροπία, που θα τους οδηγήσει σε καλύτερη επαγγελματική απόδοση. 

Ανάλογα με τα οικονομικά σας, μπορείτε να επιλέξετε την παροχή σας από μια ευρεία γκάμα λύσεων. Από την εγγραφή τους σε ένα ημερήσιο σεμινάριο Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Καθοδήγησης, ένα δωρεάν κουπόνι για μια ωριαία χαλαρωτική θεραπεία σε κέντρο spa, έως μια έκπτωση σε εγγραφή σε γυμναστήριο, κολυμβητήριο και μια σειρά μαθημάτων γιόγκα ή πιλάτες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσατε ακόμα να καθιερώσετε μια συστηματική συνάντηση άθλησης και ψυχαγωγίας (για παράδειγμα οδοιπορία στη φύση, τρέξιμο σε δημοτικό γήπεδο ή μια μεταξύ τους αναμέτρηση σε κάποιο ομαδικό άθλημα όπως βόλεϊ, 3on3 μπάσκετ κ.ά.). Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να συμβάλετε στο να αποκτήσουν οι εργαζόμενοί σας μια πιο θετική προσέγγιση απέναντι στην προσωπική τους ευεξία, αλλά ταυτόχρονα να καταφέρουν να ενισχύσουν τους συναδελφικούς τους  δεσμούς και την έννοια της «ομάδας», με τελικά θετικά αποτελέσματα και για τις επιδόσεις τους εν ώρα εργασίας.  

 

Ολιστικά προγράμματα ευεξίας

Τα ολιστικά προγράμματα φροντίδας εργαζόμενων στο εξωτερικό αποτελούν μία συνεχώς αναπτυσσόμενη τάση για τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Αφορούν τη συνολική υποστήριξη του προσωπικού για ένα εύρος θεμάτων, που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν. Άγχος, κατάθλιψη, παχυσαρκία, πιθανές εξαρτήσεις, ακόμη και οι επιπτώσεις ενός διαζυγίου ή μίας οικογενειακής απώλειας συναντούν την αντιμετώπισή τους μέσα από συνεντεύξεις των εργαζόμενων με ειδικούς επιστήμονες, μέσα από τις οποίες ανιχνεύονται οι πραγματικοί λόγοι και προτείνονται αποτελεσματικές λύσεις. Τα προγράμματα αυτά συνήθως εντάσσονται στο πλαίσιο παροχών της εταιρίας, κάτι απόλυτα συνεπές με τα ζητούμενα της νέας γενιάς επαγγελματιών (millennials και Z generation) οι οποίοι, σύμφωνα με τις έρευνες, θεωρούν εξίσου σημαντικό με τις αποδοχές τους, το να τους παρέχει η επιχείρηση, στην οποία θα εργαστούν, ολιστική στήριξη για την ευεξία τους . 

 

Ίσως, να σκέφτεστε ότι, ειδικά για την επιχείρησή σας, ένα πρόγραμμα ευεξίας να ακούγεται πολυτέλεια για την περίοδο στην οποία βρισκόμαστε. Οι εναλλακτικές όμως υπάρχουν και μπορείτε να κινηθείτε μεταξύ των παραπάνω προτάσεών μας και σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές σας δυνατότητες. Σκεφτείτε απλώς, ότι τέτοιες πρωτοβουλίες «μεταφράζονται» σε πιο χαρούμενους και πιο αποδοτικούς εργαζομένους, Γεγονός που σταδιακά σημαίνει αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρετε στους πελάτες σας και επιπλέον δυνατότητες ανάπτυξής σας.