5 αλάνθαστες συμβουλές για την ανάμειξη κοκτέιλ 

5 αλάνθαστες συμβουλές για την ανάμειξη κοκτέιλ | ENA Blog
5 αλάνθαστες συμβουλές για την ανάμειξη κοκτέιλ | ENA Blog

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για τη δημιουργία ενός κοκτέιλ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι πάντα το ίδιο: ένα τέλεια παγωμένο και ομοιόμορφα αναμεμειγμένο ποτό. 

Υπάρχουν κάποιες βασικές και αλάνθαστες συμβουλές ανάμειξης, και κάθε μια παράγει ένα διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα που αλλάζει εντελώς την υφή και τη γεύση του ποτού, οδηγώντας σε ένα νόστιμο και τέλεια σερβιρισμένο απόσταγμα. 

Ακρίβεια στη μέτρηση  

Υπάρχει ανάγκη για ακρίβεια κατά τη δημιουργία κοκτέιλ, αν θέλετε να επιτύχετε ισορροπία και συνέπεια στη γεύση. Όλες οι συνταγές θα πρέπει να έχουν ακριβείς μετρήσεις ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Σχεδόν όλα τα κλασικά ποτά, από το Daiquiri μέχρι το Gimlet ή τη Μαργαρίτα, βασίζονται στην ίδια βασική αναλογία: 2:1:1. Δηλαδή δύο μέρη αλκοόλ, ένα μέρος γλυκό και ένα μέρος ξινό, αυτό που αλλιώς ονομάζεται χρυσή αναλογία. Ωστόσο, αν ένας πελάτης επιθυμεί μια πιο γλυκιά γεύση, θα χρειαστεί να πειραματιστείτε και να αλλάξετε τις ποσότητες. 

Η θερμοκρασία του κοκτέιλ 

Η ψύξη του κοκτέιλ είναι σημαντική για να διατηρηθεί η φρεσκάδα, η ποιότητα αλλά και η γεύση του. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία των ποτών επηρεάζουν την ένταση της γεύσης των συστατικών που έχουν αναμειχθεί. Για τα κοκτέιλ για χρειάζεται να καταναλώνονται παγωμένα, πέρα από την προσθήκη πάγου, μπορείτε επίσης να ψύξετε στο ψυγείο το ποτήρι στο οποίο θα το σερβίρετε. Η ψύξη του ποτηριού θα διασφαλίσει ότι το ποτό θα παραμείνει δροσερό για μεγαλύτερο διάστημα.  

H τεχνική του wet shaking  

Τα κοκτέιλ που περιλαμβάνουν χυμό φρούτων, εσπεριδοειδή, γαλακτοκομικά προϊόντα, σιρόπια ή πιο παχύρρευστα λικέρ (αλλά όχι ανθρακικό) συνήθως πρέπει να ανακινούνται και όχι να ανακατεύονται. Αδειάστε τα συστατικά σας στο μικρό δοχείο (tin), προσθέστε όσο το δυνατόν περισσότερο πάγο στο μεγάλο δοχείο ανάδευσης. Με μια γρήγορη κίνηση μεταφέρετε το μικρό tin με τα συστατικά του ποτού πάνω από το tin με τον πάγο. Ενώστε τα δοχεία και δώστε τους ένα ελαφρύ χτύπημα. Φροντίστε να διαχωρίσετε τα δοχεία σας με το μεγάλο δοχείο στο κάτω μέρος. 

H τεχνική του dry shaking  

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται όταν το κοκτέιλ περιέχει ασπράδια αυγών. Τα ασπράδια πρέπει να ανακινούνται δυνατά χωρίς πάγο για 10 δευτερόλεπτα, ώστε να επιτραπεί στις πρωτεΐνες των ασπραδιών να πήξουν και να δημιουργήσουν αφρό. Προσθέστε τα συστατικά σας στο μικρό δοχείο, συνδυάστε τα δοχεία του two piece shaker  με ένα ελαφρύ χτύπημα για να τα ασφαλίσετε. Στη συνέχεια, ανακινήστε δυνατά για 10 δευτερόλεπτα. 

H τεχνική του stirring 

Τα κοκτέιλ που έχουν ως συστατικά μόνο οινοπνευματώδη ποτά, ή φτιάχνονται χωρίς εσπεριδοειδή, πρέπει να ανακατεύονται. Αυτό εμποδίζει το ποτό να γίνει θολό ή αφρώδες, καθώς εισέρχεται λιγότερος αέρας και δημιουργεί μια πιο παχύρρευστη υφή. Αδειάστε τα συστατικά σας στo ποτήρι της επιλογής σας, γεμίστε το κατά τα δύο τρίτα με παγάκια, και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι ώστε να ανακατεύετε τα συστατικά μέχρι να επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία και αραίωση.  

H τεχνική του layering  

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την προσεκτική προσθήκη συστατικών διαφορετικής πυκνότητας για τη δημιουργία ξεχωριστών στρωμάτων. Το μυστικό της επιτυχημένης εφαρμογής αυτής της τεχνικής βρίσκεται στη προσθήκη των υγρών με σωστή σειρά. Τα υγρά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλκοόλ είναι γενικά πιο πυκνά και βυθίζονται στον πυθμένα, ενώ τα ελαφρύτερα επιπλέουν στην κορυφή. Χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να εκτρέψετε και να επιβραδύνετε την έκχυση για να επιτύχετε καθαρές στρώσεις. 

Ακολουθήστε αυτά τα βασικά βήματα για να πετύχετε την τεχνική του layering: 

Το πίσω μέρος του κουταλιού: Κρατήστε ένα κουτάλι με το πίσω μέρος του στραμμένο προς το εσωτερικό του ποτηριού. Ρίξτε αργά το συστατικό πάνω στο πίσω μέρος του κουταλιού, αφήνοντάς το να ρέει απαλά χωρίς να διαταράξει το στρώμα που βρίσκεται από κάτω. 

Η προσθήκη: Ένα σταθερό χέρι και μια ελεγχόμενη έκχυση είναι ζωτικής σημασίας. Η γρήγορη προσθήκη των υλικών μπορεί να μπερδέψει τα στρώματα. 

Η σειρά έχει σημασία: Ξεκινάτε πάντα με το πιο πυκνό συστατικό στο κάτω μέρος. Συνήθως, τα λικέρ με υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως τα κρεμ λικέρ, βρίσκονται στη βάση, ακολουθούμενα από τους χυμούς φρούτων και στη συνέχεια από τα οινοπνευματώδη ποτά. 

Για μια ευρεία γκάμα ποτών που θα σας επιτρέψουν να απογειώσετε τα κοκτέιλ του μπαρ σας, επισκεφτείτε το 15νθήμερο φυλλάδιο προσφορών καθώς και τους καταλόγους των καταστημάτων ENA Food C&C με ειδικές τιμές μόνο για επαγγελματίες.