Creative Marketing: Δημιουργικότητα και έξυπνες κινήσεις στην υπηρεσία της επιχείρησής σας

Creative Marketing: Δημιουργικότητα και έξυπνες κινήσεις στην υπηρεσία της επιχείρησής σας | Ena Blog
Creative Marketing: Δημιουργικότητα και έξυπνες κινήσεις στην υπηρεσία της επιχείρησής σας | Ena Blog

Το Creative Marketing σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για κάθε επιτυχημένη επιχείρηση, η οποία θέλει να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό και να ισχυροποιήσει την αναγνωρισιμότητά της (brand awareness). Στην ουσία, ο όρος Creative αφορά στη δημιουργία μοναδικού, διαφορετικού και αποκλειστικού, περιεχομένου σε όλα τα σημεία επικοινωνίας της επιχείρησης με τους καταναλωτές (διαδίκτυο, παραδοσιακά μέσα και πραγματικότητα), ώστε από την πρώτη κιόλας μεταξύ τους επαφή να έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να αποτυπωθεί στο μυαλό και τη σκέψη του. 

 

Γιατί επιβάλλεται σήμερα το Creative Marketing

Ζούμε στην εποχή της μεγάλης ανάπτυξης της χρήσης των μέσων, ειδικά των ηλεκτρονικών, που έχει οδηγήσει σε υπερέκθεση του κοινού σε κάθε είδους πληροφορία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο καταναλωτής να βομβαρδίζεται από χιλιάδες διαφημιστικά μηνύματα, να έχει ελάχιστο χρόνο να αφιερώσει στην κατανόησή τους, αλλά και ελάχιστο χώρο πια στο μυαλό του για να καταγράψει το μήνυμα. Γι’ αυτό είναι πιο αναγκαία από ποτέ η καινοτομία και η διαφορετικότητά του μηνύματος ή του περιεχομένου σας, ώστε να ξεχωρίσετε και στο τέλος της ημέρας να είστε η μοναδική ή μια από τις ελάχιστες επιχειρήσεις που θα θυμάται ο καταναλωτής σας από τις χιλιάδες που θα έχει δει.

 

Πώς μπορείτε κι εσείς να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο Creative Marketing;

Συγκεντρώσαμε για εσάς κάποιες κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να μπείτε στο κλίμα του Creative Marketing. Προσαρμόζοντας αυτές τις κινήσεις στο δικό σας επαγγελματικό ύφος και αντικείμενο, μπορείτε να ξεκινήσετε να χτίζετε τη δική σας επικοινωνιακή ταυτότητα η οποία θα αρχίσει να αποτυπώνεται στη σκέψη των καταναλωτών σας. 

 

1. Μικρά δώρα και διαγωνισμοί φέρνουν κόσμο στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Ποια ομοιότητα θα θέλατε να έχει η έδρα της επιχείρησής σας με τη σελίδα της στα Social Media; Φυσικά, να έχει κίνηση και να είναι γεμάτη κόσμο! Δημιουργείστε πρωτότυπους διαγωνισμούς με μικρά δώρα (giveaways), που θα κάνουν τους χρήστες να μοιραστούν την ευχάριστη εμπειρία τους με τον περίγυρό τους, επιστρέφοντάς σας πολλαπλασιαστικά οφέλη στη διαφήμισή σας. Ακόμα και μικρά polls με εταιρικές σας πληροφορίες (όπως για παράδειγμα, πόσα χρόνια συμπληρώνει στο χώρο της η επιχείρηση και τι χαρακτήρα έχει) μπορούν – καθώς οι χρήστες αναζητούν το «δωράκι» σας – να αφήσουν στο μυαλό τους το όνομα, την ιστορία, τα προϊόντα και τις τιμές σας. 

 

2. Κάντε το περιεχόμενό σας, περιεχόμενo των καταναλωτών σας

Ένα χιουμοριστικό video στο Facebook ή στο YouTube κανάλι σας, ένα πρωτότυπο ή ακόμα και ανατρεπτικό άρθρο στο blog σας, ένα έγκυρο info-graphic, που αφορά τις δικές σας πωλήσεις ή το πελατολόγιό σας, μια σελίδα στο site σας που μιλάει πιο απλά ή πιο διαφορετικά για το αντικείμενό σας είναι μια πολύ καλή αρχή. Χάρη στη δυνατότητα κοινοποίησης που δίνει σήμερα το διαδίκτυο σε όλα τα ηλεκτρονικά μέσα, οι αναρτήσεις και το περιεχόμενό σας μπορούν να ταξιδέψουν πολύ πιο μακριά και να «αγγίξουν» πολύ περισσότερο κόσμο από ότι μπορείτε να φανταστείτε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μιλήσετε στον καταναλωτή σας με τον τρόπο που θα τον κάνει να ταυτιστεί μαζί σας. Έτσι, θα υιοθετήσει το περιεχόμενό σας και θα το κάνει περιεχόμενό του. Κοινοποιώντας σε φίλους, γνωστούς και σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα, θα μεταδώσει από μόνος του, την επωνυμία και τα προϊόντα σας, φέρνοντας σε εσάς αγοραστές, που πια σας γνωρίζουν χωρίς να χρειαστεί να κάνετε εσείς τίποτα. 

 

3. Για την εικόνα σας, επενδύστε στην εικόνα 

Συνοδέψτε την εταιρική σας πληροφορία με δυνατές και αναπάντεχες εικόνες και όχι τις αυτονόητες. Για παράδειγμα, όταν μιλάτε για την έδρα σας, στην εποχή των Google Maps, δεν χρειάζεται απαραίτητα να βάλετε την φωτογραφία του κτιρίου σας. Μια όμως λεπτομέρεια της διακόσμησής σας, που σας χαρακτηρίζει ή ένας καλαίσθητος περιστρεφόμενος άτλαντας που αντιπροσωπεύει τις φιλοδοξίες για παράδειγμα, μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά για τη φήμη της επιχείρησής σας. Aκολουθήστε την ίδια συνταγή και στα έντυπά σας, στα stories που ανεβάζετε στα κοινωνικά δίκτυα, στα διαφημιστικά σας μηνύματα και αλλού. Επιλέξτε αναπάντεχες και ανατρεπτικές εικόνες και κάντε κάθε «δυνατή» σας ατάκα και κάθε μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα σας, απλά πανίσχυρα

 

4. Βγάλτε στην επιφάνεια τον καλλιτέχνη που κρύβετε μέσα σας

Ξαφνιάστε  το κοινό σας ευχάριστα αναδεικνύοντας την επιχειρηματική και επαγγελματική αισθητική σας. Ανανεώστε την εταιρική και προϊοντική σας εικόνα με χρώματα και τεχνοτροπίες που σας εκφράζουν (μονοχρωμίες, τρισδιάστατες απεικονίσεις κ.ά.). Σίγουρα υπάρχουν, στην κατηγορία στην οποία δραστηριοποιείστε, πράγματα που παραδοσιακά θεωρούνται σωστά και δεν σας αρέσουν. Κάντε την «επανάστασή» σας και αλλάξτε τα. Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή, γιατί όταν ένας κανόνας γίνεται ρουτίνα παύει να ισχύει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να χάσετε. 

 

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι το Creative Marketing συνδέεται άμεσα με την ενεργοποίηση του πνεύματος και την αφύπνιση της δημιουργικότητας, που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Οι παραπάνω συμβουλές μας είναι απλά κάποια εφαλτήρια, για να αντλήσετε έμπνευση, να εμπιστευθείτε τις δυνάμεις σας και να ενεργοποιήσετε τη φαντασία και την εφευρετικότητά σας.

Στόχος, να  αποκτήσει και η επιχείρησή σας τη μοναδική ταυτότητα που έχετε κι εσείς σαν προσωπικότητα!