Διατροφικός τουρισμός: Τι σημαίνει και γιατί έχει σημασία

Διατροφικός τουρισμός: Τι σημαίνει και γιατί έχει σημασία | ENA Blog
Διατροφικός τουρισμός: Τι σημαίνει και γιατί έχει σημασία | ENA Blog

Δεν είναι μυστικό ότι το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Και ενώ όλοι έχουμε τη δική μας μοναδική σχέση με το φαγητό, όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα – το φαγητό είναι μια εμπειρία. Το φαγητό είναι, επίσης, μια σημαντική πτυχή κάθε ταξιδιού. Οι ταξιδιώτες συχνά αναζητούν προορισμούς που τους προσφέρουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τοπική κουζίνα. Αυτός ο τύπος τουρισμού είναι γνωστός ως διατροφικός τουρισμός. Ονομάζεται επίσης γαστρονομικός τουρισμός. Ο διατροφικός τουρισμός έχει γίνει ένας δημοφιλής τρόπος ταξιδιού τα τελευταία χρόνια, καθώς παρέχει στους τουρίστες την ευκαιρία να συνδεθούν με τον πολιτισμό ενός τόπου μέσω του φαγητού. Κοιτάζοντας πίσω σε ένα ταξίδι που έκαναν, το πιο πιθανό είναι να μην ξεχάσουν ποτέ το φαγητό που δοκίμασαν και τις εικόνες που το περιέβαλλαν.

Η παγκόσμια αγορά του γαστρονομικού τουρισμού αποτιμήθηκε σε 1.116,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Μέχρι το 2027, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 1.796,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο δημοφιλής τομέας της ταξιδιωτικής βιομηχανίας  θα παραμείνει επικερδής καθώς οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν ποτέ να τρώνε στις διακοπές.

Μια πρόσφατη έρευνα  του World Food Travel διαπίστωσε ότι το 81% των τουριστών που συμμετείχαν, πιστεύουν ότι τα τοπικά τρόφιμα τους βοηθούν να κατανοήσουν τον πολιτισμό του ταξιδιωτικού τους προορισμού. Το 82% παραδέχεται ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για φαγητό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους απ’ ότι στο σπίτι τους. Το 83% αναφέρει ότι  η ποιότητα της γαστρονομικής εμπειρίας σε μια χώρα  που επισκέπτονται επηρεάζει άμεσα την εντύπωση που θα  διαμορφώσουν για τη χώρα αυτή.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του διατροφικού τουρισμού;

Ο διατροφικός τουρισμός μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές. Μπορεί να είναι μια απλή εμπειρία όπως το να δοκιμάσετε ένα νέο πιάτο κατά τη διάρκεια των διακοπών ή μπορεί να περιλαμβάνει τον προγραμματισμό ενός ολόκληρου ταξιδιού γύρω από την επίσκεψη σε διάφορα εστιατόρια και φεστιβάλ φαγητού. Και δεν πρόκειται απλώς για τη δοκιμή νέων πιάτων, αλλά για την κατανόηση του πολιτισμού και της ιστορίας που κρύβεται πίσω από αυτά.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον γαστρονομικό τουρισμό είναι:

  • Επίσκεψη στις τοπικές αγορές 
  • Δοκιμή φαγητού του δρόμου (street food)
  • Συμμετοχή σε φεστιβάλ φαγητού
  • Περιήγηση σε οινοποιεία και ζυθοποιία

Μια κοινή παρανόηση είναι ότι ο διατροφικός τουρισμός περιλαμβάνει μόνο φαγητό και όχι ποτά. Ωστόσο, η επίσκεψη σε οινοποιεία και ζυθοποιία σας δίνει την ευκαιρία για γευσιγνωσία, απολαμβάνοντας δείγματα από το κρασί και τη μπύρα που παράγουν αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα, όπως αλλαντικά και τυριά.

Γιατί ο γαστρονομικός τουρισμός έχει σημασία;

  • Ο γαστρονομικός τουρισμός συμβάλλει άμεσα τόσο στη βιομηχανία της φιλοξενίας όσο και στη συνολική οικονομία. Η ανάπτυξη της διατροφικής κουλτούρας μπορεί να βοηθήσει έναν τουριστικό προορισμό να προσελκύσει νέους επισκέπτες. Δεδομένου ότι τα τρόφιμα συχνά αντικατοπτρίζουν τις διατροφικές συνήθειες ενός ολόκληρου έθνους, ο γαστρονομικός τουρισμός μπορεί να διδάξει στους επισκέπτες πολύτιμα πολιτιστικά μαθήματα. Οι χώρες συχνά συνδέονται με συγκεκριμένα τρόφιμα – οι άνθρωποι θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο για να φάνε την καλύτερη πίτσα στην Ιταλία ή το καλύτερο ράμεν στην Ιαπωνία. Κάθε χώρα και πολιτισμός είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσετε νέα και διαφορετικά τρόφιμα. Οι γαστρονομικοί τουρίστες είναι πρόθυμοι να μάθουν περισσότερα για διαφορετικούς πολιτισμούς μέσω των τροφίμων τους.
  • Κάθε ταξιδιώτης σήμερα έχει τη δυνατότητα να μοιράζεται ψηφιακά τις γαστρονομικές του εμπειρίες με φίλους και αγνώστους σε όλο τον κόσμο, τροφοδοτώντας μια συζήτηση στα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ποια μέρη έχουν να προσφέρουν καλό φαγητό. Ο κλάδος της εστίασης, αλλά και ο τομέας του τουρισμού, μπορούν να αναπτύξουν νέες στρατηγικές και εκστρατείες μάρκετινγκ, καθώς επίσης να οργανώσουν ειδικές εκδηλώσεις που προωθούν την τοπική ή εθνική κουζίνα, προκειμένου να προσελκύσουν γενικό κοινό που αγαπά τη γαστρονομία αλλά και κοινό με ειδικές προτιμήσεις. Οι προτιμήσεις γύρω από το φαγητό διαφέρουν ανάλογα με την κατηγορία των τουριστών. Οι ταξιδιώτες που αγαπούν τη σπιτική, παραδοσιακή κουζίνα μπορεί να διστάσουν να ταξιδέψουν σε έναν προορισμό όπου οι επιλογές φαγητού είναι πιο καινοτόμες και gourmet.

Αξιοποιήστε τον Διατροφικό Τουρισμό για να προωθήσετε το εστιατόριό σας

Μία από τις πιο συναρπαστικές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο γαστρονομικός τουρισμός είναι η ευκαιρία να διαφοροποιηθείτε ως επιχείρηση εστίασης, προωθώντας τοπικές γεύσεις και συνταγές. Ειδικά για μικρές ή απομακρυσμένες τοποθεσίες που μπορεί να δυσκολεύονται να προσελκύσουν επισκέπτες, ο διατροφικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο για να ξεχωρίσετε. 

Δημιουργήστε μια ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα: Αναπτύξτε μια μοναδική γαστρονομική ταυτότητα που αντανακλά τόσο την τοπική κουλτούρα όσο και την προσωπικότητα του εστιατορίου σας. Παρουσιάστε ένα ευρύ φάσμα πιάτων που περιλαμβάνει τόσο τις παραδοσιακές γεύσεις καθώς και τις καινοτόμες εκτελέσεις των συνταγών, δημιουργώντας μια αξέχαστη γευστική εμπειρία απευθυνόμενοι τόσο στους ταξιδιώτες που αναζητούν την αυθεντικότητα όσο και σε εκείνους που είναι ανοιχτοί στη γαστρονομική καινοτομία.

Αναδείξτε τα τοπικά συστατικά: Χρησιμοποιήστε φρέσκα, εποχιακά συστατικά του τόπου. Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων όχι μόνο υποστηρίζει την κοινότητα, αλλά και προσθέτει μια αυθεντική πινελιά στα μενού σας, προσελκύοντας τους ταξιδιώτες που αναζητούν τοπικές γεύσεις.