Δημιουργώντας ένα εστιατόριο φιλικό για παιδιά

Δημιουργώντας ένα εστιατόριο φιλικό για παιδιά | Ena Blog
Δημιουργώντας ένα εστιατόριο φιλικό για παιδιά | Ena Blog

Μια από τις πρωταρχικές αναζητήσεις των επαγγελματιών της εστίασης, στη νέα χρονιά, είναι η ανακάλυψη τρόπων και στρατηγικών που θα επιφέρουν την αύξηση της επισκεψιμότητας στην επιχείρησή τους. Μια σίγουρη διέξοδος για αυτό είναι η δημιουργία ενός αρκετά φιλικού προφίλ για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Για όλους εσάς που σκέφτεστε πώς θα καταφέρετε να μετατρέψετε, όχι μόνο τη σάλα, αλλά και την επωνυμία σας σε μια πολύ πιο ελκυστική πρόσκληση για τους μικρούς – και ιδιαίτερα απαιτητικούς – πελάτες σας, έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά μικρών συμβουλών. Αξιοποιώντας κάποιες από αυτές θα βρεθείτε στην ευχάριστη θέση, κάθε φορά που μια οικογένεια αναρωτιέται για τον τελικό προορισμό της εξόδου της, να ακούγεται το όνομά σας από το στόμα των παιδιών. Μια πρόταση, δηλαδή, που δύσκολα ένας γονέας μπορεί να αρνηθεί.

Η σημασία του να έχει χώρο το μενού σας για τις προτιμήσεις των μικρών πελατών

Ένα δεδομένο που θα αλλάξει τον προσανατολισμό σας και θα γεφυρώσει την απόσταση από τους καταναλωτές μικρής ηλικίας είναι φυσικά να υπάρχουν στον κατάλογο τα πιάτα ή η ενότητα συνταγών που τους αρέσουν. Τα περίτεχνα ονόματα και ο υψηλής τεχνικής συνδυασμός σπάνιων γεύσεων και γαρνιτούρας, τις περισσότερες φορές αφήνουν τα παιδιά αδιάφορα καθώς τους δημιουργούν ερωτηματικά για το αν θα περιέχουν αυτά που τους αρέσουν. Μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί «δένεται» με πολύ συγκεκριμένα φαγητά τα οποία δεν τα αλλάζει ακόμα κι όταν είναι μαζί με την οικογένειά του σε κάποιο εστιατόριο. Κλασικές συνταγές, όπως πίτσες, πουρές, κεφτεδάκια, ρύζι, ζυμαρικά, μπουκίτσες θαλασσινών, κοτόπουλο, μάφινς, μπέργκερ και φρέσκες τηγανιτές πατάτες είναι συστατικά στα οποία μπορείτε να βασίσετε τη σύνθεση της ενότητας «Προτάσεις για παιδιά» στον κατάλογό σας σε παραλλαγές που ταιριάζουν με το ύψος του μενού σας.

Η εικόνα και η πρώτη επαφή κατακτούν την όρεξη ενός παιδιού:

Καθώς είναι στη φύση των μικρών ηλικιών να ξετρελαίνονται με τις ωραίες εικόνες, θα πρέπει, παράλληλα με τη γεύση, να ακολουθήσετε και ιδιαίτερη στρατηγική στην παρουσίαση των παιδικών πιάτων. Είναι στη φύση των παιδιών να αγαπούν τα απλά πράγματα και τις όχι ιδιαίτερα περίπλοκες εικόνες που τα μπερδεύουν ειδικά όσον αφορά τα συστατικά που κρύβονται στο πιάτο τους. Γι’ αυτό και για τους μικρούς σας πελάτες καλό θα είναι να αποφεύγεται τις περίτεχνες και καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, ώστε να γίνουν άμεσα αποδεκτά τα εδέσματα που τους σερβίρετε. Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να προσέξετε κατά το σερβίρισμα είναι, το φαγητό να είναι ισορροπημένο σε θερμοκρασία, αλάτι και λάδι. Να θυμάστε πάντα ότι ένας ενήλικας θα βρει τον τρόπο να ξεπεράσει μια υπερβολή στο πιάτο του (π.χ. αν είναι πολύ αλατισμένο θα προσθέσει συνοδευτικά για να μετριαστεί αυτή η αβλεψία ή αν είναι καυτό θα το αφήσει να κρυώσει), ενώ ένα παιδί θα βρει την αφορμή στο πιάτο του να μην φάει και να αρχίσει να γκρινιάζει και να διαμαρτύρεται. 

Το εκπαιδευμένο προσωπικό διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο

Ένας άλλος παράγοντας κλειδί για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού χαρακτήρα για τα παιδιά είναι και η εκπαίδευση του προσωπικού σας. Στα παιδιά αρέσουν οι χαμογελαστοί άνθρωποι που θα τα εξυπηρετήσουν, θα δείξουν σεβασμό και κατανόηση στις προτιμήσεις τους, θα τους κάνουν προτάσεις που θα τους εξάψουν τη φαντασία και την όρεξή τους. Παράλληλα, είναι σημαντικό να μπορούν να συνεργαστούν αμοιβαία με τους γονείς τους για να τους σερβίρουν ένα πιάτο που θα τους κάνει σαν πελάτες να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους άλλους ενήλικους που γευματίζουν στο μαγαζί σας. Ένα επίσης βασικό χάρισμα, για αυτούς που θα επιλέξετε από το προσωπικό σας για να γίνουν οι μετρ των οικογενειακών τραπεζιών, είναι η υπομονή. Τα παιδιά είναι γεμάτα ενεργητικότητα, ένταση, διάθεση για σκανδαλιές και αταξίες, τις οποίες μπορεί να σταματήσουν πιο εύκολα όταν αντιμετωπιστούν με χαμόγελο και χιουμοριστικές συνετίσεις παρά με αυστηρότητα και φωνές. 

Παιδιά σημαίνουν ευκαιρία για απασχόληση μετά από το φαγητό τους

Για τα παιδιά η έξοδος για φαγητό με τους δικούς τους σημαίνει και αρκετό χρόνο μακριά από τα παιχνίδια τους. Αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι είναι χαρακτηριστικά γρήγορα και στην κατανάλωση των γευμάτων τους, είναι εύκολα αντιληπτό ότι θα χρειαστεί να εξοπλιστείτε με αντικείμενα που μπορούν να γεμίσουν τον υπόλοιπο χρόνο παραμονής τους στο τραπέζι. Μπορείτε να το πετύχετε με απλές κινήσεις, διαθέτοντας παράλληλα με τις γευστικές δημιουργίες σας, τις εναλλακτικές για να δημιουργήσουν και αυτά ή να γεμίσουν δημιουργικά την ώρα τους. Για παράδειγμα, μπλοκ ή κουτί ζωγραφικής, μικρά συναρμολογούμενα, επιτραπέζια παιχνιδάκια, παραμύθια και παιδικά βιβλία είναι αντικείμενα που αξίζουν να βρίσκονται στο ντουλάπι ενός εστιατορίου που στοχεύει σε οικογένειες με παιδιά και την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. 

Το design του χώρου σας και οι αναγκαίες προσαρμογές του

Βασικές παράμετροι για ένα εστιατόριο που θέλει να χαρακτηρίζεται φιλικό για τα παιδιά είναι αυτές που επηρεάζουν το design του. Για παράδειγμα ο  φωτισμός ο οποίος, τουλάχιστον στο σημείο που υπάρχουν τα οικογενειακά τραπέζια, πρέπει να δυνατός, ή οι θέσεις που υπάρχουν στα τραπέζια. Μικρά καθίσματα για τους μικρούς πελάτες, ή ακόμα και μικρά τραπεζάκια για παρέες που έχουν πολλά παιδιά, είναι εξοπλισμός που πρέπει να υπάρχει και κάθε φορά που ζητείται να έρχεται σε αρμονία με την ευρύτερη αισθητική της σάλας και των χώρων σας. Αντίστοιχα, θα χρειαστεί να προνοήσετε και τη διαθεσιμότητα αλλαξιέρας για τις οικογένειες με παιδιά βρεφικής ηλικίας.

Η αναζωογονητική αύρα που αιχμαλωτίζει τις μικρές ηλικίες

Όπως για κάθε πελάτη, έτσι και για τα παιδιά, είναι σημαντική η ατμόσφαιρα και η συναισθηματική αύρα που αποπνέει μια επιχείρηση εστίασης. Φρεσκάδα, φυσικότητα, αναζωογόνηση είναι θέματα που εκτιμούν οι μικροί πελάτες και που μπορείτε να τα εντάξετε στο χώρο σας χωρίς να αλλοιώσετε τη συνολική του ταυτότητα. Για παράδειγμα, περισσότερα φυτά και πράσινο στον χώρο των οικογενειακών τραπεζιών, πέρα από την οικολογική πινελιά και την αρμονία που θα προσφέρουν στα παιδιά, συνθέτουν και ευχάριστες λύσεις οριοθέτησης αυτής της ενότητας σε σχέση με τις υπόλοιπες του εστιατορίου σας. Υποστηρικτικά της όμορφης ατμόσφαιρας για παιδιά – αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες – λειτουργούν οι χρωματικοί συνδυασμοί που θα επιλέξετε. Αξίζει να γνωρίζετε ότι τα θερμά χρώματα διεγείρουν την όρεξη ενός ανθρώπου, ιδιαίτερα της νηπιακής και σχολικής ηλικίας. Οι ιδανικοί συνδυασμοί τους σε αποχρώσεις των τοίχων, των κουρτινών και των άλλων υφασμάτινων επενδύσεων, όπως το κόκκινο και το μπορντό, ενισχύουν την ευχάριστη εμπειρία για τους επισκέπτες σας. Πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι μικρά παιδιά αλλά και σημαντικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την απόφαση μιας ολόκληρης οικογένειας για να σας εμπιστευτεί στην επόμενη και κάθε επόμενη έξοδο για φαγητό.