Fast Casual vs. Fast Food: Ποια είναι η διαφορά;

Fast Casual vs. Fast Food: Ποια είναι η διαφορά; | ENA Blog
Fast Casual vs. Fast Food: Ποια είναι η διαφορά; | ENA Blog

Εαν σκέφτεστε να ανοίξετε ένα franchise fast food ή ένα fast casual εστιατόριο, ή σκέφτεστε να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση fast food ή fast casual από το μηδέν – αυτός ο οδηγός έχει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ώστε να διαλέξετε το στυλ εστίασης που σας ταιριάζει καλύτερα.

Η εμπειρία του πελάτη στα δύο είδη εστίασης:

Η εμπειρία του πελάτη διαφέρει ανάμεσα στις fast casual και fast food επιχειρήσεις ως προς τα εξής:

  • Τα fast casual εστιατόρια συνήθως προσφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών, με πιο ευέλικτα στοιχεία στο μενού και μια ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει τους επισκέπτες να καθίσουν και να απολαύσουν το γεύμα τους. Τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, από την άλλη πλευρά, βασίζονται στην γρήγορη εξυπηρέτηση και επικεντρώνονται περισσότερο στη συνεχή ροή των πελατών, χρησιμοποιώντας αυτόματα συστήματα και drive through για ένα μεγάλο μέρος των παραγγελιών τους. Τα fast casual εστιατόρια συχνά διαφέρουν από τα fast food όσον αφορά το κόστος και την ποιότητα του προσφερόμενου φαγητού. Το φαγητό στα fast casual εστιατόρια τείνει να κινείται σε υψηλότερο εύρος τιμών από το fast food, αλλά και πάλι δεν κοστίζει τόσο πολύ όσο ένα γεύμα σε ένα casual εστιατόριο. Συνήθως τα fast casual εστιατόρια σερβίρουν φαγητό που μπορεί να προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό ως προς τα υλικά που θα συνθέσουν το πιάτο – όπως π.χ στις σαλάτες, τα poke bowls, τα burritos ή κάποια μεσογειακά πιάτα, ώστε οι πελάτες τους να μπορούν να προσαρμόσουν την παραγγελία τους ακριβώς στις προτιμήσεις τους.

Εδώ να σημειωθεί οτι η κύρια διαφορά μεταξύ fast casual και casual dining είναι ότι στο casual dining η παραγγελία των πελατών συνήθως λαμβάνεται στο τραπέζι από έναν σερβιτόρο. Το fast casual προσφέρει την ευκολία του γρήγορου φαγητού, ενώ παράλληλα προσφέρει μερικά από τα στοιχεία του casual dining, όπως μια φιλόξενη ατμόσφαιρα, ένα πιο ευέλικτο μενού και κάποιες φορές μενού με ποτά. Αν και ορισμένα fast casual εστιατόρια σερβίρουν αλκοόλ, σίγουρα δεν είναι ο κανόνας σε σύγκριση με το casual dining.

  • Τα fast casual εστιατόρια τείνουν να προσφέρουν φρέσκο, φτιαγμένο κατά παραγγελία φαγητό και συχνά περιλαμβάνουν υγιεινές επιλογές στο μενού. Η ποιότητα του φαγητού είναι πιο κοντά σε αυτήν που θα περιμένατε σε ένα εστιατόριο που προσφέρει εξυπηρέτηση στο τραπέζι, αλλά η εξυπηρέτηση παραμένει σχεδιασμένη για να εξυπηρετεί όσους βρίσκονται σε κίνηση. Ο προσανατολισμός σε πιο φρέσκα και υψηλότερης ποιότητας συστατικά με ποικιλία επιλογών ως προς τα υλικά, τα fast casual εστιατόρια έχουν συνήθως υψηλότερο κόστος τροφίμων και συνεπώς, υψηλότερες τιμές στο μενού από τα εστιατόρια fast food. Τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, από την άλλη πλευρά, συνήθως επικεντρώνονται στο να προσφέρουν τον ταχύτερο χρόνο προετοιμασίας, γεγονός που μπορεί να σημαίνει χαμηλότερη ποιότητα, λιγότερα φρέσκα συστατικά και περιορισμένη ευελιξία ως προς την επιλογή των υλικών.
  • Το fast food είναι πιο βολικό για τους πελάτες που βρίσκονται εν κινήσει και δεν έχουν πολύ χρόνο. Οι ταχέως κινούμενες ουρές στους πάγκους και τα μηχανήματα αυτοεξυπηρέτησης, και τα περιορισμένα καθίσματα, προωθούν την κουλτούρα του takeaway με τους πελάτες να παίρνουν το φαγητό μαζί τους. Επιπλέον, ενώ τα fast casual εστιατόρια έχουν συνήθως ωράριο λειτουργίας περισσότερο προσανατολισμένο στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού είναι συχνά ανοιχτά μέχρι αργά ή ακόμη και 24 ώρες το 24ωρο.

Δίπλα σας, για όποιον τύπο επιχείρησης κι αν επιλέξετε, πάντα θα βρείτε την αλυσίδα καταστημάτων ENA Food C&C, που προσφέρει μια ευρεία γκάμα προϊόντων για να διαμορφώσετε το μενού σας σε ειδικές τιμές μόνο για τους επαγγελματίες της εστίασης.