Η άνοδος της αγοράς των λειτουργικών τροφίμων

Η άνοδος της αγοράς των λειτουργικών τροφίμων | ENA Blog

Ο τρόπος ζωής συνεχώς αλλάζει, προκύπτουν διαφορετικά καταναλωτικά πρότυπα και μετατοπίζονται οι αξίες και οι προτεραιότητες – κάποιες αλλαγές θα υποχωρήσουν, αλλά κάποιες θα παραμείνουν. Οι καταναλωτές είναι όλο και πιο ενημερωμένοι σε θέματα όπως το άγχος, η έλλειψη ενέργειας, οι διαταραχές ύπνου, η διαχείριση του βάρους ή η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ενδιαφέρονται περισσότερο από ποτέ για την υγεία και την ευεξία, έχοντας μεγαλύτερη συνείδηση ότι οι επιλογές τους σήμερα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αυριανή τους ευημερία. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια ολιστική προσέγγιση της υγείας και σε μια έμφαση στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία.

Έτσι, υπήρξε σταθερή αύξηση των πωλήσεων στα λειτουργικά τρόφιμα και ποτά.. Αυτά τα τρόφιμα, εμπλουτισμένα με ευεργετικά συστατικά, έχουν κατακλύσει τον κλάδο της υγείας και της ευεξίας αλλά και τα ράφια των μινι μαρκετ. Για παράδειγμα, μια νεαρή μητέρα δεν θα αγοράσει απλώς παιδικές τροφές, αλλά θα αναζητήσει βιολογικές παιδικές τροφές εμπλουτισμένες με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι αναζητήσεις στο Google για τέτοιου είδους τρόφιμα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και το 54% των ερωτηθέντων σε μια έρευνα της Mintel φέτος δήλωσαν ότι θέλουν σνακ εμπλουτισμένα με βιταμίνες.

Ας εμβαθύνουμε, λοιπόν, στην κατανόηση των λειτουργικών τροφίμων.

Η δύναμη των λειτουργικών τροφίμων

Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη για την υγεία. Αυτά τα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα ή βιοδραστικές ενώσεις που μπορούν να υποστηρίξουν διάφορες σωματικές λειτουργίες και να βελτιώσουν τη συνολική υγεία.

Ικανοποίηση των απαιτήσεων του σύγχρονου τρόπου ζωής

Σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος είναι πολύτιμος, τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν αναδειχθεί ως μια βολική λύση για τους πολυάσχολους καταναλωτές που επιδιώκουν να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Με αυτά τα τρόφιμα, δεν χρειάζεται πλέον να περνούν πολλές ώρες στην κουζίνα ώστε να ετοιμάσουν περίπλοκα γεύματα ή να μετράνε σχολαστικά την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Ενσωματώνονται στην καθημερινή διατροφή ενός ατόμου και είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να λάβει κάποιος τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα του χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση.

Η άνοδος της εξατομικευμένης διατροφής

Μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη δημοτικότητα των λειτουργικών τροφίμων είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εξατομικευμένη διατροφή.Οι άνθρωποι γνωρίζουν όλο και περισσότερο τις μοναδικές διατροφικές τους ανάγκες και αναζητούν εξατομικευμένες λύσεις για την υποστήριξη των ατομικών τους στόχων. Τα λειτουργικά τρόφιμα παρέχουν μια εξατομικευμένη προσέγγιση, επιτρέποντας στα άτομα να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες ανησυχίες τους για την υγεία και να βελτιστοποιήσουν την ευημερία τους.

Είδη Λειτουργικών Τροφίμων 

Ο κλάδος των λειτουργικών τροφίμων για την υγεία είναι ευρύς, με προϊόντα διαφόρων κατηγοριών που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις και διατροφικές απαιτήσεις των πελατών. 

  • Τα είδη αρτοποιίας, όπως το εμπλουτισμένο ψωμί και τα muffins, έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, προσφέροντας μια εύκολη λύση για την ενίσχυση της θρεπτικής αξίας των τακτικών γευμάτων.
  • Τα εμπλουτισμένα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες δημητριακά προσφέρουν ένα γρήγορο και θρεπτικό ξεκίνημα της ημέρας, καλύπτοντας την αυξανόμενη ανάγκη για γρήγορες αλλά υγιεινές λύσεις.
  • Τα  σνακ και οι λειτουργικές μπάρες έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις ως to-go  επιλογές, συχνά εμπλουτισμένες με πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και άλλα χρήσιμα συστατικά που παρέχουν μια υγιεινή εμπειρία σνακ. 
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως τα εμπλουτισμένα γιαούρτια και το γάλα, έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα λόγω της ικανότητάς τους να παρέχουν θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο και προβιοτικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος.
  •  Στον τομέα των παιδικών τροφών, δίνεται ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία προϊόντων που όχι μόνο παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά αλλά και προάγουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού. 
  • Παρόλο που υπάρχουν διαφορές στην κατανάλωση μεταξύ των περιοχών του πλανήτη, οι πιο δημοφιλείς ισχυρισμοί όταν πρόκειται για την κυκλοφορία νέων προϊόντων στα λειτουργικά τρόφιμα στις μέρες μας είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βοήθεια στο πεπτικό σύστημα, η ψυχική ευεξία και η ενίσχυση της ενέργειας/της διάθεσης. Συστατικά όπως η βιταμίνη C, D ή ο ψευδάργυρος βρίσκονται πλέον σε σνακ, δημητριακά, ακόμη και σε σοκολάτες, γλυκίσματα και ποτά.
  • Τα προβιοτικά είναι τόσο δημοφιλή όσο ποτέ, όχι μόνο για την υγεία του πεπτικού συστήματος αλλά και για την εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος και ακόμη και για την πρόληψη της κατάθλιψης. Τα προβιοτικά έχουν πλέον επεκταθεί πέρα από τα γαλακτοκομικά σε όλες τις κατηγορίες, από τις καραμέλες και τα γλυκά μέχρι τα μπισκότα και τα ροφήματα.
  • Η παρουσία των υπερτροφών στο ράφι αυξάνεται επίσης κατακόρυφα. Συστατικά όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το acai, το guarana, ο κρόκος  είναι περιζήτητα από τους Millennials και τη Gen Z.

Καθώς οι απαιτήσεις για υγιεινές επιλογές στη διατροφή συνεχίζουν να αυξάνονται, ο κλάδος των λειτουργικών τροφίμων βιώνει μια πρωτοφανή ανάπτυξη. Με τις καινοτόμες συνθέσεις τους και τα εστιασμένα οφέλη για την υγεία, τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν γίνει βασικός πυλώνας στην αναζήτηση βελτιωμένης ευεξίας. Υποστηρίξτε, λοιπόν, τα λειτουργικά τρόφιμα και τοποθετήστε τα στο ράφι σας, προσκαλώντας τους καταναλωτές σας είτε να τα δοκιμάσουν είτε να καλύψουν τις ανάγκες τους. Δίπλα σας σε αυτή τη προσπάθεια τα καταστήματα της αλυσίδας ΕΝΑ Food C&C με μια ευρεία γκάμα προϊόντων σε ειδικες τιμές μόνο για επαγγελματίες!