H άνοδος του Vegan Grilling: Ενισχύοντας το μενού σας με χορτοφαγικές επιλογές 

H άνοδος του Vegan Grilling: Ενισχύοντας το μενού σας με χορτοφαγικές επιλογές | ENA Blog
H άνοδος του Vegan Grilling: Ενισχύοντας το μενού σας με χορτοφαγικές επιλογές | ENA Blog

H εταιρεία ερευνών αγοράς Mintel τοποθέτησε το vegan μπάρμπεκιου στην κορυφή της λίστας με τις τάσεις στα τρόφιμα και τα ποτά για την καλοκαιρινή περίοδο. Και δεν είναι μόνο οι χορτοφάγοι που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη τάση. Η Mintel σημειώνει ότι ακόμη και οι κρεατοφάγοι ενδέχεται να προσθέσουν στις επιλογές τους στη σχάρα μπιφτέκια που φτιάχνονται από λαχανικά. Οι νέες ποικιλίες εναλλακτικών vegan προϊόντων που ξεχειλίζουν από καινοτόμα συστατικά, όπως το ινδικό jackfruit, το οποίο λόγω της υφής και της γεύσης του γίνεται όλο και πιο δημοφιλές υποκατάστατο κρέατος, θα είναι ο πρωταγωνιστής του vegan μπάρμπεκιου αυτό το καλοκαίρι. Αυτό το άρθρο είναι γεμάτο με συμβουλές και πρακτικές για το πώς να ψήσετε λαχανικά και φυτικές πρωτεΐνες ώστε όλοι οι πελάτες σας να απολαύσουν την εποχή του μπάρμπεκιου στο έπακρο! 

Πώς να ψήσετε λαχανικά στη σχάρα  

Το ψήσιμο των λαχανικών στη σχάρα αναδεικνύει τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε αυτά. Μόλις καραμελώσουν και ροδίσουν, είναι πιο γλυκά και πιο γευστικά, πράγμα που αυξάνει την απόλαυση τους. Σερβίρετε τα λαχανικά στη σχάρα ως συνοδευτικά, ως επικάλυψη για πίτσες ή γέμιση σε σάντουιτς και τάκος αλλά και σε σαλάτες με κρύα ζυμαρικά. 

Πώς να ψήσετε καλαμπόκι στη σχάρα   

  1. Πριν το ψήσιμο στη σχάρα, αλείψτε το καλαμπόκι με λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε.    
  1. Προθερμάνετε τη σχάρα για 10 λεπτά σε υψηλή ή μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.  
  1. Πάρτε το αποφλοιωμένο καλαμπόκι και βάλτε το στη σχάρα.  
  1. Ψήστε για 10-15 λεπτά, γυρνώντας κάθε 3 λεπτά περίπου, μέχρι να καρβουδιστεί σε ορισμένα σημεία.  
  1. Μόλις ψηθεί το καλαμπόκι, αλείψτε το ξανά με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίστε το με καρύκευμα τσίλι και λίγο λάιμ. 

Πώς να ψήσετε μανιτάρια πορτομπέλο στη σχάρα  

Τα μανιτάρια θυμίζουν την υφή του κρέατος και είναι τόσο χορταστικά όσο και ωφέλιμα.  

  1. Κόψτε το κοτσάνι και μαρινάρετε γρήγορα ολόκληρα τα μανιτάρια. Ψήστε τα μανιτάρια (με το καπάκι προς τα κάτω) σε προθερμασμένη σχάρα (μέτρια προς δυνατή φωτιά) για 4 λεπτά από κάθε πλευρά. 
  1. Τέλος, αλείψτε την κορυφή με τη μαρινάδα που κρατήσατε πριν το σερβίρισμα.  
  1. Δεδομένου ότι τα μανιτάρια είναι αρκετά υδαρή καθώς ψήνονται στη σχάρα αποβάλλουν τη υγρασία και το πάχος τους μειώνεται  σχεδόν στο μισό, κάνοντάς τα πιο πυκνά στη σύνθεση και πιο κρεατώδη. Επίσης, τα βοηθά να απορροφήσουν πιο αποτελεσματικά τις γεύσεις της μαρινάδας.  

Πώς να ψήσετε το μαρούλι romaine στη σχάρα  

Αν και το μαρούλι romaine ή ρομανα είναι συνηθισμένο συστατικό για τις  κρύες σαλάτες, ψημένο στη σχάρα αποκτά μια εντελώς νέα διάσταση. 

  1. Κόψτε τις καρδιές του μαρουλιού στη μέση κατά μήκος, αλείψτε με λάδι και αλατίστε.  
  1. Ψήστε τες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε προθερμασμένη σχάρα (μέτρια προς μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία) για 3 έως 6 λεπτά, γυρίζοντας περιστασιακά, μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα.  

Πώς να ψήσετε κεμπάπ λαχανικών στη σχάρα  

  • Είναι προτιμότερο να ψήνετε ένα λαχανικό τη φορά, καθώς σας δίνει την ευκαιρία να επικεντρωθείτε στο να το κάνετε να έχει την καλύτερη γεύση. Σκεφτείτε επίσης το χρόνο μαγειρέματος. Τα κρεμμύδια συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ψηθούν, οπότε κόψτε τα μικρότερα σε σχέση με τα άλλα λαχανικά. Και προσπαθήστε να σουβλίζετε τα λαχανικά που ψήνονται πιο γρήγορα μόνα τους. Τα ντοματίνια με τα κρεμμύδια για παράδειγμα έχουν διαφορετικούς χρόνους ψησίματος. 
  • Όσον αφορά την ποικιλία λαχανικών, τα πιο συνηθισμένα λαχανικά που χρησιμοποιούνται για κεμπάπ είναι πιπεριές, κρεμμύδια, καλοκαιρινά κολοκύθια, μανιτάρια ή μανιτάρια κρεμίνι και ντοματίνια. 
  • Προσπαθήστε να κόβετε τα λαχανικά σας σε σχετικά ομοιόμορφα μεγέθη. Για τις πιπεριές, κόψτε τες σε τετράγωνα, τα κρεμμύδια σε φέτες, τα κολοκυθάκια ή τις μελιτζάνες σε μισά φεγγάρια, τα μανιτάρια και τα ντοματίνια αφήστε τα ολόκληρα. Μην κόβετε τα λαχανικά σε πολύ λεπτές φέτες, αλλιώς θα κολλήσουν στη σχάρα. 
  • Όσον αφορά τα ξύλινα σουβλάκια πρέπει να μουλιάσουν σε νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά για να μην καούν στη σχάρα. Αν χρησιμοποιείτε ανοξείδωτο ατσάλι, αναζητήστε ποικιλίες που είναι πιο λεπτές, καθώς οι χοντρές είναι λίγο υπερβολικές για ευαίσθητα λαχανικά όπως τα κολοκυθάκια και οι ντομάτες.  
  • Μην ξεχνάτε τη μαρινάδα! Πριν σουβλίσετε τα λαχανικά, κάντε τους μια γρήγορη μαρινάδα. Ακόμα και 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου είναι αρκετά ή μπορείτε να μαρινάρετε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Μπορείτε να κρατήσετε τα πράγματα απλά με ένα ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξύδι με αλάτι/πιπέρι και αποξηραμένα βότανα. Όποια μαρινάδα κι αν χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι περιέχει λίγο λάδι για να μην κολλήσουν τα λαχανικά στη σχάρα και να μην σας στεγνώσουν. 

Πώς να ψήσετε tofu στη σχάρα  

 Χρησιμοποιήστε πολύ σφιχτό τόφου. Είναι η μόνη ποικιλία που μπορεί πραγματικά να αντέξει στη σχάρα και να διατηρήσει την υφή του και παραμένει τραγανό εξωτερικά και μαστιχωτό εσωτερικά.  

  1.  Πιέστε το τόφου για 15 λεπτά για να απελευθερωθεί η περίσσεια νερού. Έτσι θα έχει περισσότερη γεύση και λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει στη σχάρα. 
  1.  Μην κόβετε τις πλάκες τόφου πολύ λεπτές, γιατί θα διαλυθούν. 
  1. Προθερμάνετε τη σχάρα για τουλάχιστον 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά.  Στη συνέχεια, καρυκεύστε τη σχάρα τρίβοντας μια χαρτοπετσέτα με λάδι πάνω στις σχάρες. 
  1. Μαρινάρετε το τόφου για περισσότερη γεύση, αλλά δεν χρειάζεται πολύ χρόνο. Μόλις 15 λεπτά ή μέχρι και 1 ώρα.  
  1. Όσον αφορά τις μαρινάδες, μπορείτε να το κρατήσετε απλό και να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη σας σάλτσα μπάρμπεκιου, γλυκόξινη σάλτσα ή σάλτσα φυστικιών.  
  1. Μόλις προσθέσετε το τόφου, χαμηλώστε τη φωτιά . Ψήστε το στο γκριλ για 8 έως 10 λεπτά, γυρίστε το προσεκτικά και ψήστε το για άλλα 7 έως 10 λεπτά. 
  1. Αλείψτε το τόφου με τη μαρινάδα που κρατήσατε μετά το ψήσιμο στο γκριλ για μέγιστη γεύση.