Καφετέρια και γλυκό. Το μυστικό μιας ισορροπημένης σχέσης

Καφετέρια και γλυκό. Το μυστικό μιας ισορροπημένης σχέσης | Ena Blog
Καφετέρια και γλυκό. Το μυστικό μιας ισορροπημένης σχέσης | Ena Blog

Ένα σημαντικό στοιχείο του προφίλ μιας καφετέριας ή ενός snack bar είναι τα γλυκά που μπορούν να παραγγείλουν οι πελάτες τους. Το είδος, η ποικιλία, το μέγεθος της μερίδας τους, ακόμα και οι πρώτες ύλες από τις οποίες δημιουργούνται, είναι παράγοντες που έχουν τη δύναμη, να απογειώσουν την ταυτότητά του και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών. Παράλληλα, κάθε επαγγελματίας αυτής της κατηγορίας χρειάζεται να καταλήξει σε συγκεκριμένες και ταιριαστές επιλογές και να διατηρήσει μια ισορροπία σε αυτήν την ενότητα του μενού του, ώστε να μην επικρατήσει – έστω και λανθασμένα – ο χαρακτηρισμός του «ζαχαροπλαστείου ή pastry shop» σε βάρος της καφετέριας ή snack bar. 

Εμείς, συγκεντρώσαμε μια σειρά από προτάσεις σχετικά με το γλυκό που μπορεί να προσφέρετε στους πελάτες σας, ώστε αυτό να συνάδει τόσο με την κατηγορία σας όσο και με το ιδιαίτερο προφίλ, που θέλετε να διατηρήσετε και να εκπέμψετε στο κοινό στο οποίο στοχεύετε.

 

Street Café και καφετέριες μικρής έκτασης ή περιορισμένης χωρητικότητας

Τα γλυκά που μπορείτε να διαθέσετε εάν έχετε μια τέτοια επιχείρηση πρέπει να είναι σύμφωνα με τις συνήθειες του κοινού σας: σύντομη παραμονή για αγορά καφέ ή ροφήματος, πολλές φορές στον δρόμο για δουλειά ή στο διάλειμμα. Είναι καλό επομένως να επιλέξετε γλυκίσματα, που δεν απαιτούν σερβίρισμα σε τραπέζι ή μεγάλη διάρκεια κατανάλωσης. Ιδανικές προτάσεις είναι τα κουλουράκια, τα μπισκότα, τα cookies, τα brownies ακόμα και τα cakes σε ατομικές μερίδες, τα οποία λειτουργούν θαυμάσια σαν συνοδευτικά της παραγγελίας σας. Το επιπλέον πλεονέκτημα που παρουσιάζει αυτή η επιλογή είναι ότι μπορείτε να τα παρασκευάσετε εσείς οι ίδιοι, επιλέγοντας μια πληθώρα από φρέσκα υλικά και ευφάνταστους συνδυασμούς. 

 

Συνοικιακές καφετέριες και Snack Bar

To χαρακτηριστικό μιας επιχείρησης αυτού του είδους είναι ότι ανεξάρτητα από το μέγεθός της, αποτελεί «στέκι» διαφόρων ηλικιών που μένουν στη γύρω περιοχή. Οι θαμώνες συνήθως έχουν παραμονή μέσης και μακράς διάρκειας σε αυτές τις καφετέριες. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση σας προτείνουμε να δώσετε έμφαση σε γλυκά που να μπορούν να συνοδεύσουν με τον καλύτερο τρόπο μια κούπα ζεστού καφέ τον χειμώνα ή δροσιστικά φρουτογλυκά για τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένα συστατικό στο οποίο δεν μπορεί μικρός ή μεγάλος επισκέπτης να αντισταθεί είναι η σοκολάτα, οπότε γλυκά όπως το σουφλέ σοκολάτας ή σοκολατόπιτα το cheesecake ακόμα και η κλασική σοκολατίνα κ.ά,  αποτελούν άριστες ιδέες συνοδευτικού.

Από τα παραπάνω καλό θα ήταν να επιλέξετε εκείνα που ανταποκρίνονται στις δυνατότητές σας και αυτά που μπορείτε να υλοποιήσετε ευκολότερα με βάση τον εξοπλισμό της κουζίνας σας, τα οποία θα αποτελέσουν και τον πιο αγαπημένο πόλο έλξης για κάθε ηλικίας πελάτη σας.  

 

Παραδοσιακά καφενεία ή retro café

Από τη στιγμή που προσφέρετε παραδοσιακό ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη και σερβιρισμένο με το χάλκινο μπρίκι του, έχετε δημιουργήσει και πρόσθετες απαιτήσεις στον κάθε σας πελάτη. Και αυτό γιατί το ταξίδι στην ιστορία μας, που εκπροσωπείτε, απαιτεί πινελιές από το γευστικό παρελθόν μας και ιδιαίτερα, από την κληρονομιά των μικρασιατικών γλυκισμάτων. Καζάν ντιπί, προφιτερόλ, σιροπιαστές δημιουργίες, ακόμα και πιο τολμηρές προτάσεις όπως το κιουνεφέ μπορούν να έχουν θέση στο μενού σας. Ίσως όχι όλες μαζί, αλλά μια από αυτές για την οποία μπορεί να είστε σίγουροι για την εφάμιλλη ποιότητά της με τον ελληνικό που ετοιμάζετε. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία των επιχειρήσεων, και διαφοροποιείστε από τον τοπικό ανταγωνισμό σας, έχετε ακόμα και τη δυνατότητα να πατήσετε στα εδάφη των αντίστοιχων ζαχαροπλαστείων, καθώς μπορείτε να αναλάβετε και προετοιμασία κατά παραγγελία και παράδοση κατ’ οίκον του δημοφιλούς γλυκού σας. 

 

Café νέας γενιάς και υγιεινά Snack Bars

Στην περίπτωση που απευθύνεστε σε κοινό μικρότερης ηλικίας ή σε κοινό που ασπάζεται και ακολουθεί έναν πιο υγιεινό και προσεγμένο τρόπο ζωής και διατροφής, ανταγωνιστές σας δεν είναι μόνο τα άλλα café της περιοχής, αλλά και η… ζάχαρη. Για τον λόγο αυτό παραμείνετε συνεπείς στο διαφορετικό σας προφίλ και επιλέξτε γλυκά με υποκατάστατα της «ξεπερασμένης» για το κοινό σας γλυκαντικής ουσίας. Για παράδειγμα μπισκότα ή κέικ με στέβια και κακάο, παγωτό σεμιφρέντο ή παστελάκια με μέλι, brownies και παστάκια με σιρόπι σφένδαμου και ζάχαρη καρύδας, είναι προτάσεις που μπορούν να συνάδουν με το πνεύμα της επιχείρησής σας. Μπορούν επίσης να σταθούν δίπλα στα υπόλοιπα υγιεινά snacks σας και τις προσεκτικά επιλεγμένες βιολογικές ποικιλίες καφέ που σερβίρετε, κάνοντας και την κατηγορία γλυκό να λειτουργεί υπέρ της αύξησης πελατών αλλά και της κερδοφορίας σας.