Μαγείρεμα με μπίρα, όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μαγείρεμα με μπίρα, όσα πρέπει να γνωρίζετε | ENA Blog
Μαγείρεμα με μπίρα, όσα πρέπει να γνωρίζετε | ENA Blog

Η μπίρα είναι ένα συστατικό που μπορεί να προσθέσει μια ξεχωριστή, γευστική νότα σε μια ποικιλία από συνταγές. Γενικά, η μπίρα δίνει ήπιες επιγεύσεις στα φαγητά αλλά η ακριβής γευστική συνεισφορά της κάθε μπίρας εξαρτάται από το είδος της. Όλες οι μπίρες χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις ale και τις lager. Οι ale (IPAs, stouts, porters κλπ.) έχουν έντονη γεύση βύνης, ενώ οι lagers (Pilsner, Kölsch, märzen κλπ.) είναι πιο ξηρές και δροσερές. Αλλά ακόμα και εντός αυτών των δύο κατηγοριών, οι μπίρες μπορούν να διαφέρουν σημαντικά στην εμφάνιση και στη γεύση τους (για παράδειγμα οι ελαφριές IPAs και οι δυνατές, σκούρες stouts είναι και οι δύο ale). Βάσει της γεύσης τους, μπορείτε να αντικαταστήσετε με μια μπίρα κάποιο ποσοστό από το απαιτούμενο νερό ή ζωμό της συνταγής για περισσότερη νοστιμιά. 

Τα είδη μπίρας και πως χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα

Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη μπίρας στον κόσμο. Εδώ είναι μερικά από τα πιο αγαπημένα για να συμπεριλάβετε στις συνταγές σας:

  • Οι Witbiers, είναι ξηρές και με γεύση εσπεριδοειδών (σκεφτείτε τη μπίρα Blue Moon). Αναδεικνύουν υπέροχα ελαφριά, αφράτα επιδόρπια που περιλαμβάνουν επίσης ένα εσπεριδοειδές στα συστατικά τους, όπως ένα κέικ πορτοκαλιού ή λεμονιού, καθώς και συνταγές με ψάρι. Οι πιο πικάντικες witbiers (όπως αυτές που ζυθοποιούνται με κόλιανδρο) μπορούν να συνοδεύσουν υπέροχα το κόκκινο κρέας.
  • Οι Pilsners είναι κρυστάλλινες και δροσερές και η γεύση τους ταιριάζει σε συνταγές με θαλασσινά και λουκάνικα. Χρησιμοποιήστε τες ως συστατικό σε ζύμη για το ψάρι ή για την παρασκευή μαρινάδας για χοιρινό ή στη θέση του νερού όταν μαγειρεύετε θαλασσινά στον ατμό. 
  • Οι IPA ή India Pale Ales είναι γνωστές για την πικράδα τους καθώς περιέχουν μια ποικιλία από λυκίσκους. Ταιριάζουν ιδανικά σε μαρινάδες για κοτόπουλο ή χοιρινό ενώ συμπληρώνουν υπέροχα τηγανητά φαγητά, πιάτα με θαλασσινά και συνταγές που περιλαμβάνουν τυρί, καθώς η πικράδα της μπίρας ισορροπεί την πλούσια, λιπαρή γεύση αυτών των πιάτων. Βεβαιωθείτε ότι δεν επιλέγετε μια IPA που είναι υπερβολικά πικρή, καθώς μπορεί να διαταράξει τη συνολική γεύση της συνταγής σας.
  • Οι Porters είναι ιδανικές ως προσθήκη στα επιδόρπια επειδή παρασκευάζονται με σκούρα καβουρδισμένη βύνη, δίνοντας έτσι γεύση σοκολάτας και καφέ. Αντικαταστήστε μέρος από τα υγρά συστατικά σε μια συνταγή μπισκότου ή κέικ για να δώσετε στη ζύμη κάποιες βύνινες νότες και νότες καρυδέλαιου. Είναι επίσης ιδανικές για χρήση στο στιφάδο και στο ψητό κρέας. 
  • Οι stouts είναι πιο σκούρες και έντονες από τις porters, αλλά έχουν παρόμοια γεύση. Συνήθως είναι πιο πικρές με έντονες νότες καφέ και κακάο, καθιστώντας τες μια εξαιρετική προσθήκη σε αλμυρά αλλά και γλυκά πιάτα. Χρησιμοποιήστε μια stout όταν φτιάχνετε στιφάδο, μοσχάρι κοκκινιστό ή αρνί, ή όταν ψήνετε κάτι στο φούρνο. Μπορείτε επίσης να την προσθέσετε σε κέικ, brownies και frosting.

Tips μαγειρικής με μπίρα

  • Αφήστε τη μπίρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα. Ανοίξτε τη μπίρα αμέσως πριν την προγραμματισμένη χρήση και αφήστε τη να καθίσει για λίγα λεπτά, ώστε οι φυσαλίδες να ηρεμήσουν.​​
  • Χρησιμοποιήστε λίγη ποσότητα μπίρας σε κάθε συνταγή. Παραπάνω ποσότητα από όση χρειάζεται μπορεί να επηρεάσει την υφή των λαχανικών και του κρέατος και να τα κάνει υπερβολικά μαλακά. 
  • Χρησιμοποιήστε πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Η οξύτητα της μπίρας μπορεί να πήξει τα χαμηλότερα σε λιπαρά συστατικά.
  • Μην ψήνετε ένα επιδόρπιο με μπίρα πολύ πριν από το σερβίρισμά του. Η γεύση του μπορεί να αλλάξει όσο περνάει η ώρα, επομένως είναι καλύτερο να το ψήσετε λίγο πριν καταναλωθεί από τους πελάτες σας.
  • Αν δεν είστε βέβαιοι ποιο είδος μπίρας να χρησιμοποιήσετε, αφήστε τα συστατικά της συνταγής να σας καθοδηγήσουν. Οι σκούρες μπίρες ταιριάζουν καλύτερα με σκούρα, πλούσια σε λιπαρά συστατικά, όπως μπέικον, βοδινό κρέας και σοκολάτα. Εναλλακτικά, αν μαγειρεύετε ψάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, ή ακόμα και λαχανικά, κάτι πιο ελαφρύ όπως μία λευκή μπίρα ή πιλσνερ είναι αυτό που πρέπει να επιλέξετε.
  • Η μπίρα δεν έχει λιπαρά, οπότε αν τη χρησιμοποιείτε αντί για κάποιο λιπαρό συστατικά όπως γάλα ή βουτυρόγαλα, θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο λίπος όπως λάδι, βούτυρο ή τυρί.