Οι καλύτερες πρακτικές για την καλύτερη λειτουργία μιας επιχείρησης γρήγορου φαγητού

Σήμερα, μια επιχείρηση γρήγορου φαγητού μπορεί να συμπεριληφθεί στις πιο αγαπημένες συνήθειες των καταναλωτών αλλά και σε σημείο αναφοράς για ιδιαίτερες γευστικές αποδράσεις, χάρη στις γεύσεις της κουζίνας της αλλά και το χαμηλό κόστος των πιάτων. Πολλές μικρές λεπτομέρειες, ωστόσο, μπορούν να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην καλύτερη λειτουργία της και επομένως, στην αύξηση της κερδοφορίας της. Σε αυτές είναι αφιερωμένο το σημερινό μας άρθρο, το οποίο φέρνει κοντά σας τις καλύτερες πρακτικές που ακολουθούν οι ειδικοί του fast food. 

Η σημασία του γρήγορου service: 

Η όλη ιδέα της βιομηχανίας του γρήγορου φαγητού περιστρέφεται γύρω από τη γρήγορη εξυπηρέτηση. Το γρήγορο φαγητό απευθύνεται κυρίως στους ανθρώπους που βρίσκονται εν κινήσει, επομένως πρέπει να είναι γρήγορο. Το σύστημα εξυπηρέτησής σας χρειάζεται να είναι είναι αρκετά γρήγορο και να δικαιολογεί γιατί θεωρείστε επιχείρηση φαστ φουντ. Οι πελάτες γρήγορου φαγητού αναμένουν ότι το φαγητό τους θα είναι έτοιμο και θα σερβίρεται μέσα σε λίγα λεπτά. Η γρήγορη εξυπηρέτηση φαγητού μπορεί να επιτευχθεί με:

  • Προετοιμασία ορισμένων στοιχείων τροφής
  • Αρκετό αριθμό προσωπικού
  • Εξορθολογισμό των πρωτοκόλλων παρασκευής τροφίμων
  • Απλοποίηση συνταγών
  • Καλά εκπαιδευμένο προσωπικό
  • Καλά καθορισμένοι ρόλοι προσωπικού

Η οργάνωση και ο προγραμματισμός, συστατικά επιτυχίας: 

Σκεφτείτε τον καλύτερο τρόπο για να οργανώσετε την κουζίνα σας και να προγραμματίσετε την αντίδραση του προσωπικού σας σε αναπάντεχες καταστάσεις όπου υπάρχει πολύς κόσμος στην αναμονή και περιορισμένος χώρος στην κουζίνα σας. Για παράδειγμα, ορίστε τα σημεία παραγγελίας, πληρωμής και παράδοσης των φαγητών, ώστε όλα να κυλούν ήρεμα, χωρίς απρόοπτα, κι όλοι να είναι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι, τόσο οι πελάτες από την εξυπηρέτησή σας, όσο κι οι συνεργάτες σας από τη διοίκηση του καταστήματός σας.

Κάντε την καθαριότητα και την ασφάλεια προτεραιότητα

Είναι πάντα σημαντικό να διατηρείτε το εστιατόριό σας καθαρό, έτσι ώστε οι πελάτες και οι υπάλληλοί σας να παραμένουν ασφαλείς. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σαφές πρόγραμμα και πολιτική υγιεινής για να διασφαλίσετε ότι η επιχείρησή σας είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερη και πληροί τους υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις. Επενδύστε σε ποιοτικά μέσα ατομικής προστασίας και κατάλληλα είδη καθαρισμού και για το προσωπικό σας.

Μειώστε τη σπατάλη τροφίμων

Αν δεν εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας να φτιάχνει σωστά τα πιάτα και τα υλικά της κάθε μερίδας είναι εύκολο το κόστος παραγωγής να αυξηθεί κατά πολύ. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να κάνετε έλεγχο πολλές φορές κατά τη διάρκεια κάθε βάρδιας αλλά και να μάθετε στο προσωπικό της κουζίνας σας να ζυγίζει τα αντικείμενα σε ζυγαριά φαγητού ή με μεζούρα ή κουτάλι καθώς τα προετοιμάζει. Επιπλέον, παρέχετε ένα εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα δείχνει λεπτομερείς φωτογραφίες του πώς πρέπει να είναι ένα σωστά προετοιμασμένο και στημένο ένα πιάτο από το μενού. Πολλά εστιατόρια γρήγορου φαγητού έχουν επίσης αυτές τις εικόνες πάνω από το πάγκο της κουζίνας για εύκολη αναφορά.

Ο καθορισμός αρμοδιοτήτων, κλειδί εύρυθμης λειτουργίας:

Όλοι όσοι υπάρχουν και εργάζονται μέσα στο χώρο σας χρειάζεται να έχουν το δικό τους ρόλο. Από τον βοηθό στον πάγκο που προμηθεύει τα υλικά προκειμένου να ετοιμαστούν τα πιάτα μέχρι τον υπεύθυνο καταγραφής αποθέματος, ο οποίος εξοπλίζει τα ψυγεία με προϊόντα και φροντίζει για τις αναγκαίες προμήθειες και παραγγελίες. Καλό είναι να μην παγιώνονται αυτοί οι ρόλοι αλλά όλο το προσωπικό σας να τους αναλαμβάνει κυκλικά, συμβάλλοντας στην άνοδο της φήμης τους και των πωλήσεών σας. 

Κλείνοντας, αξίζει να τονίσουμε και έναν άλλο νευραλγικό παράγοντα-ρυθμιστή της προσπάθειά σας για μεγαλύτερη απήχηση και κερδοφορία, τον προμηθευτή σας. Σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας ENA Food C&C μπορείτε να βρείτε ποικιλία και ποιότητα των υλικών και των προϊόντων που θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε  σε ανταγωνιστικές τιμές. Ανατρέξτε στο 15ήμερο έντυπο προσφορών χονδρικής, τον κατάλογο προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και αποκλειστικής διάθεσης  καθώς και σε αυτόν για το κρέας για να δείτε αναλυτικά τις προσφορές μας..