Οι τεχνολογίες αιχμής που διευκολύνουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης εστίασης

Οι τεχνολογίες αιχμής που διευκολύνουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης εστίασης | Ena Blog
Οι τεχνολογίες αιχμής που διευκολύνουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης εστίασης | Ena Blog

Σήμερα, οι επιχειρήσεις της εστίασης έχουν να αντιμετωπίσουν τον ταχύτατο ρυθμό με τον οποίο εμφανίζονται ριζικές αλλαγές, τόσο στην λειτουργία όσο και στη φιλοσοφία του. Αλλαγές που πυροδοτούνται  από τις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία Covid-19, η οποία κατ’ επέκταση επηρεάζει τις συνήθειες των καταναλωτών. Παράγοντες όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός σχεδόν του συνόλου της καθημερινότητάς μας, η προσαρμογή των καταστημάτων στις υγειονομικές υποδείξεις και η καθολική απαίτηση για συνέπεια και ταχύτητα της εξυπηρέτησης, επιβάλλουν τη χρήση τεχνολογιών αιχμής ακόμα και για μια μικρή οικογενειακή ταβέρνα, που θέλει να μην μείνει θεατής της νέας πραγματικότητας στον κλάδο.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, έχουμε προχωρήσει στην καταγραφή τεσσάρων βασικών εφαρμογών τεχνολογίας που πρέπει να διαθέτει σήμερα μια επιχείρηση εστίασης, καθώς και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να σας εξασφαλίσει η κάθε μια από αυτές.

 

Οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες στο σημείο πώλησης 

Ειδικά για τις επιχειρήσεις ταχυπαραγγελιών (οβελιστήρια, fast food, καντίνες κλπ.), ο εξοπλισμός με έξυπνα ψηφιακά συστήματα POS, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία μιας σύγχρονης επιχείρησης στην εστίαση. Τα συστήματα POS περιλαμβάνουν τερματικά παραγγελιών με οθόνη αφής που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες υποδοχής και ταχύτητας λήψης και διεκπεραίωσης παραγγελιών, την ευελιξία του προσωπικού και την εκμάθηση της τεχνολογίας στους νέους εργαζόμενους. Παράλληλα, είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους για να αποκτήσει τον απαραίτητο ρυθμό η γραμμή εξυπηρέτησης σας, και συμβάλλει στην τελική αύξηση των εσόδων σας. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα μοντέρνων συστημάτων – εφαρμογών ψηφιακών POS, με απλά και εύχρηστα λογισμικά προγράμματα, τερματικά με διαισθητικές οθόνες, δυνατότητα να λαμβάνουν πληρωμές και από άυλες κάρτες σε κινητά τηλέφωνα, ενώ η τελευταία γενιά αυτών των συσκευών επιτρέπει στους πελάτες σας να παρακολουθήσουν την παραγγελία τους, επιταχύνοντας την πληρωμή τους και αποσυμφορίζοντας τον χώρο αναμονής της επιχείρησής σας. 

 

Η πρακτικότητα και η ευελιξία των χειροκίνητων συστημάτων 

Για τις επιχειρήσεις με μεγάλη χωρητικότητα, συχνή επισκεψιμότητα, και μεγάλο μέσο όρο στον χρόνο παραμονής των πελατών (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα εκδηλώσεων, bar κ.ά.) η χρήση των χειροκίνητων συστημάτων POS είναι επιβεβλημένη για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους.  Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει την παραγγελία και την πληρωμή στο τραπέζι, μειώνει τον χρόνο σερβιρίσματος και αναμονής των πελατών, άρα και τη μέση διάρκεια παραμονής τους απελευθερώνοντας «θέσεις» για νέους πελάτες.  Τα φορητά συστήματα επίσης διευκολύνουν την απόδοση του προσωπικού σας, ανεβάζουν το επίπεδο εξυπηρέτησης εκμηδενίζοντας την αστοχία των παραγγελιών, ενώ σας παρέχουν ως ιδιοκτήτη, συγκεντρωτικά και πραγματικού χρόνου στοιχεία, ώστε να μπορείτε να οργανώνετε ή να αλλάζετε το πλάνο στην κουζίνα σας και να επιλέγετε τις σωστές ώρες για τις προωθητικές σας κινήσεις (για παράδειγμα happy hours). Σήμερα, τα τερματικά POS αποτελούν βασική ένδειξη ενός οργανωμένου και σύγχρονου χώρου εστίασης, ο οποίος έχει αφήσει στο παρελθόν το στυλό και το μπλοκάκι και είναι συμμέτοχος σε μια νέα εποχή καλύτερης φιλοξενίας και εξυπηρέτησης για κάθε κατηγορία καταναλωτών.  

 

Τα συστήματα αυτοεξυπηρέτησης και τα δεδομένα που φέρνουν

Τα επονομαζόμενα περίπτερα ή κιόσκια αυτοεξυπηρέτησης είναι μια ανερχόμενη τάση, ειδικά για τα πιο casual εστιατόρια με κοινό στόχο νεαρότερες ηλικίες. Όντας διαδραστικά προσφέρουν στους επισκέπτες σας μια μοναδική αίσθηση ψηφιακής εξυπηρέτησης, την άνεση του χρόνου να περιηγηθούν και να γνωρίσουν όλες τις πτυχές του μενού σας αλλά και την ευκολία να προσαρμόσουν τις παραγγελίες τους βάσει του δικού τους διαιτητικού προφίλ. Παράλληλα, σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε συγκεντρωτικά στοιχεία για τα γεύματα που επιλέγονται κατά πλειοψηφία ώστε να μπορέσετε να οργανώσετε πιο στοχευμένες τιμολογιακές πολιτικές όπως για παράδειγμα προτροπές για επιπλέον παραγγελίες με χαμηλότερο ποσό ανά είδος.

 

H κουζίνα σας πρωταγωνιστεί και επί της οθόνης

Εφόσον έχετε ολοκληρώσει τις παραπάνω ενέργειες με επιτυχία, αν επιθυμείτε ακόμη περισσότερη ευελιξία, μπορείτε να «επεκταθείτε» και στον χώρο της κουζίνας. Ο χώρος της κουζίνας είναι ίσως το πεδίο «μάχης» στο οποίο θα κριθεί η ποιότητα των πιάτων σας, η ικανοποίηση των πελατών σας και τελικά η αξιοπιστία της επιχείρησής σας. Γι’ αυτό και πολλά σύγχρονα εστιατόρια έχουν υιοθετήσει τη λύση των συστημάτων οθόνης κουζίνας, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά «εισιτήρια». Η 100% ψηφιακή προβολή της παραγγελίας αλλά και του χρόνου που δόθηκε, η αντοχή της στις σκληρές συνθήκες της ετοιμασίας ενός γεύματος σε σχέση με ένα φύλλο χαρτί, η οπτική πρόσβαση όλων των μελών της ομάδας που συνεργάζεται για την ετοιμασία των υλικών και το μαγείρεμα, και η πιστή ακολουθία των βημάτων που χρειάζονται να γίνουν από τον καθένα, διευκολύνει συνολικά την οργάνωση και την απόδοση της κουζίνας σας, επιταχύνει την ετοιμασία και το σερβίρισμα και φυσικά ενισχύει την αίσθηση φιλοξενίας και την εμπειρία κάθε πελάτη που σας έχει επισκεφθεί.