Πως να φωτογραφήσετε τα πιάτα σας για δημοσιεύσεις στα social media 

Πως να φωτογραφήσετε τα πιάτα σας για δημοσιεύσεις στα social media | ENA Blog
Πως να φωτογραφήσετε τα πιάτα σας για δημοσιεύσεις στα social media | ENA Blog

Όσο λαχταριστό και να είναι ένα πιάτο δεν είναι πάντα εύκολο να απαθανατιστεί σε μια καλή  φωτογραφία, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν μια καλή λήψη.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η σύνθεση, ο φωτισμός, το styling κ.λπ. Εάν η φωτογραφία του πιάτου σας είναι πολύ σκοτεινή, θολή ή δεν έχει δημιουργικότητα, δεν θα τραβήξει την προσοχή του κοινού. Γι’ αυτό και σας παρουσιάζουμε 6 καλές πρακτικές φωτογραφίας τροφίμων που θα κάνουν τις αναρτήσεις σας να ξεχωρίσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι άνθρωποι θέλουν όμορφες φωτογραφίες και θα ακολουθήσουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τις προσφέρουν!

1. Φωτισμός

Ο φωτισμός είναι  κρίσιμος στη φωτογράφιση τροφίμων και η φωτογράφιση τη σωστή ώρα της ημέρας είναι ζωτικής σημασίας για να έχετε φανταστικές φωτογραφίες. Χρησιμοποιήστε φυσικό φωτισμό όποτε είναι δυνατόν και αποφύγετε τη χρήση του φλας. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ούτε πολύ σκοτεινά έξω, επειδή όπως αναφέραμε δεν θα θέλετε να ενεργοποιήσετε το φλας σας όταν φωτογραφίζετε φαγητό καθώς θα δημιουργήσει σκληρές αντανακλάσεις και θάμβωση. Αν φωτογραφίζετε σε εσωτερικό χώρο, βρείτε ένα φωτεινό παράθυρο για να τραβήξετε τις φωτογραφίες σας κοντά σε αυτό. Προσέξτε όμως και το άμεσο ηλιακό φως καθώς  θα κάνει το φαγητό σας να φαίνεται σκληρό στην υφή, θα δημιουργήσει σκιές και θα παραμορφώσει τα χρώματά σας.  Το άμεσο ηλιακό φως προκαλεί υπερβολική φωτεινότητα στα λευκά και τις ανοιχτές αποχρώσεις, αλλοιώνοντας τη χαρακτηριστική υφή και μορφή τους. 

Εάν δεν έχετε φυσικό φως, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τεχνητό φωτισμό, αλλά βεβαιωθείτε ότι δημιουργεί ένα απαλό φως. Ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να ελεγχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι εσείς αποφασίζετε για το πόσο φως χρησιμοποιείται και το επίπεδο ζεστασιάς που θα εκπέμπει. 

2. Φόντο και αξεσουάρ

Η επιλογή του σωστού φόντου είναι σημαντική για τη διαμόρφωση του σκηνικού της φωτογραφίας σας. Επιλέξτε ένα ουδέτερο φόντο ώστε να μην απομακρύνετε την προσοχή από το πιάτο σας. Παίξτε με ανοιχτόχρωμα και σκούρα φόντo για να βρείτε το συνδυασμό που αναδεικνύει καλύτερα το φαγητό σας. Δοκιμάστε διαφορετικά υλικά όπως ξύλο, τραπεζομάντηλα, τοίχους με υφή, μαυροπίνακες κ.λπ.  Για το είδος πιάτου όπου θα τοποθετήσετε το φαγητό σας, επιλέξτε κάτι σε ματ υλικό ή κεραμικό ώστε να αποφύγετε τις αντανακλάσεις που δημιουργεί το γυαλί. Χρησιμοποιήστε αξεσουάρ όπως χαρτοπετσέτες ή σκεύη. Αν το φαγητό απαρτίζεται από πολλά διαφορετικά τρόφιμα βεβαιωθείτε ότι τα σκηνικά σας  είναι μινιμαλ.

Όπως αναφέραμε το φαγητό είναι ο πρωταγωνιστής της φωτογραφίας σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να παίξετε με το συνοδευτικό καστ! Ντύστε κάθε φωτογραφία με ένα αξεσουάρ!

Δοκιμάστε οποιοδήποτε από αυτά τα πρόσθετα:

– Δείξτε ένα χέρι να κρατάει το φαγητό ή να χρησιμοποιεί ένα σκεύος για να φάει. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερα από ένα άτομα στο πλάνο. Αυτό δημιουργεί μια ιστορία και το κάνει πιο αληθινό σε σχέση με το να μοιάζει απλώς με ψεύτικο όμορφο φαγητό. Προσθέτει επίσης χαρακτήρα και δημιουργεί ένα στυλ στο feed και τη φωτογραφία σας.

– Ενσωματώστε έναν σερβιτόρο που σερβίρει το φαγητό ή έναν σεφ που ολοκληρώνει την παρουσίαση του φαγητού. Με αυτό τον τρόπο θα δείξετε την ατμόσφαιρα και τον επαγγελματισμό της επιχείρησής σας.

3. Αποστάσεις

Θέλετε το φαγητό σας να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο λαχταριστό, γι’ αυτό φροντίστε να δώσετε απόσταση ανάμεσα στο φαγητό και τα αξεσουάρ. Δεν χρειάζεται το πιάτο να γεμίζει τη φωτογραφία. Οι άνθρωποι μπορούν θα εστιάσουν στο φαγητό ακόμη και όταν δεν έχει κεντρική θέση στη φωτογραφία. Επίσης, μην τραβάτε τη φωτογραφία από πολύ κοντά. Προσπαθήστε να τραβήξετε μια φωτογραφία λίγο πιο μακριά από το καρε που θέλετε. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε το περιθώριο να την επεξεργαστείτε. Μερικές φορές η  περικοπή της φωτογραφίας μπορεί να μετατρέψει μια μέτρια λήψη σε κάτι πολύ εντυπωσιακό. Από την άλλη εξετάστε το ενδεχόμενο να τραβήξετε μια κοντινή φωτογραφία αν το πιάτο σας έχει κάποια στοιχεία που θέλετε να τονίσετε.

4. Γωνίες

Ακριβώς όπως το ανθρώπινο πρόσωπο έχει καλές και κακές γωνίες, έτσι και το φαγητό αναδεικνύεται όταν φωτογραφηθεί από την σωστή γωνία του. Προσπαθήστε να τραβήξετε φωτογραφίες από διαφορετικές γωνίες. Επικεντρωθείτε στο μέρος του πιάτου που θέλετε να τονίσετε. Ορισμένα πιάτα είναι καλύτερα να φωτογραφίζονται από τα πλάγια και άλλα είναι καλύτερα από ψηλά ή στην ευθεία. Για παράδειγμα, ένα σάντουιτς ή ένα μπιφτέκι μπορεί να φαίνεται πιο γευστικό όταν είναι κομμένο στη μέση και φωτογραφίζεται από το πλάι. Όσον αφορά τις σαλάτες, τραβήξτε φωτογραφίες από πάνω χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της επίπεδης τοποθέτησης, καθώς έτσι φαίνεται καλύτερα η λεπτομερής διάταξη των διαφόρων συστατικών. Αν δεν είστε σίγουροι ποια γωνία θα δείχνει καλύτερα, δοκιμάστε πολλές γωνίες μέχρι να αρχίσετε να το καταλαβαίνετε.