Snacking Nuts: Μια καινοτόμος χρονιά για τους ξηρούς καρπούς

Snacking Nuts: Μια καινοτόμος χρονιά για τους ξηρούς καρπούς | ENA Blog
Snacking Nuts: Μια καινοτόμος χρονιά για τους ξηρούς καρπούς | ENA Blog

Η επιθυμία των καταναλωτών για ξεχωριστές ποικιλίες ξηρών καρπών φαίνεται πως θα βρεθεί στο επίκεντρο το 2024. Η αγάπη του κοινού για τους ξηρούς καρπούς οφείλεται στο οτι μπορούν να καταναλώσουν λίγα γραμμάρια από αλατισμένα φιστίκια ως σνακ μέχρι την προσθήκη τους  σε γλυκές λιχουδιές.

Καθώς οι  ξηροί καρποί είναι μια αξιόπιστη πηγή πρωτεΐνης  φυτικής προέλευσης,  οι  καταναλωτές σπεύδουν να αντικαταστήσουν τα ζωικά προϊόντα με αυτή τη χορτοφαγική επιλογή. Πέρα από τη βασική θρεπτική αξία που προσφέρουν, οι ξηροί  καρποί περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ενώ αποτελούν μια καλή πηγή  βασικών βιταμινών και μετάλλων. Με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα φυτικά προιόντα και τους καταναλωτές πρόθυμους να προσθέσουν τους ξηρούς καρπούς σε κάθε γεύμα της ημέρας τους, οι προοπτικές για τους ξηρούς καρπούς για σνακ είναι εντυπωσιακές.

 Ωστόσο, αυτή η στροφή προς πιο υγιεινά σνακ δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να εγκαταλείψουν ή να θυσιάσουν τη γεύση, την υφή ή το άρωμα αυτών των προϊόντων. Ακριβώς το αντίθετο: ο κλάδος των ξηρών καρπών εργάζεται για την εξεύρεση νέων εκπληκτικών γεύσεων, όπου οι ξηροί καρποί και τα παράγωγά τους προσφέρουν μια εκπληκτική γαστρονομική εμπειρία, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη διατροφική αξία του προϊόντος.

Ξηροί καρποί με ποικιλία γεύσεων

Μεγάλο μέρος του κοινού που καταναλώνει ξηρούς καρπούς έχει αδυναμία στους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς με εξαιρετική γεύση και άρωμα. Το 2024, μεγάλη κατανάλωση αναμένεται να έχουν οι πικάντικοι ξηροί καρποί όπως με επικάλυψη πικάντικο μέλι ή πικάντικο τυρί.  Επίσης, οι ασιάτικες και λατινικές γεύσεις κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα όπως το κορεάτικο BBQ trail mix με πικάντικα γλυκά κάσιους, με επικάλυψη γλάσου τσίλι, πράσινο τσάι matcha ή wasabi.

Ξηροί καρποί με συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον

Οι καταναλωτές δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην προέλευση των τροφίμων και των συστατικών τους. Οι πελάτες απαιτούν σαφείς, πλήρεις και διαφανείς πληροφορίες σχετικά με το πού και πώς έχουν καλλιεργηθεί, καθώς και με τον αντίκτυπο που είχε η παραγωγή τους στην κοινότητα και το περιβάλλον. 

Οι ξηροί καρποί έχουν ισχυρή θέση στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά για να τη διατηρήσουν πρέπει να προσφέρουν επιλογές, φιλικές προς το περιβάλλον. Πάνω από το 70% των καταναλωτών επιλέγουν  προϊόντα με βάση τις βιώσιμες ή ανακυκλώσιμες επιλογές συσκευασίας τους, σύμφωνα με την έκθεση Buying Green Report 2023 της Trivium Packaging. 

Οι βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας, όπως τα αμύγδαλα που είναι φιλικά προς τις μέλισσες, επιτρέπουν στις καλλιέργειες ξηρών καρπών να αναπτυχθούν, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Επιπλέον, προωθώντας την πράσινη συσκευασία που κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα υλικά μειώνεται το αποτύπωμα άνθρακα, διατηρώντας παράλληλα συσκευασίες που φαίνονται όμορφες, είναι πρακτικές και ταυτόχρονα, ανταποκρίνονται στην απαίτηση του καταναλωτικού κοινού για βιώσιμες λύσεις και φροντίδα προς το περιβάλλον.

Ξηροί καρποί χωρίς αλλεργιογόνα 

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν μπορεί να καταναλώσει ξηρούς καρπούς λόγω της παρουσίας σοβαρών τροφικών αλλεργιών. Η ζήτηση από τους καταναλωτές καθώς και από τους παραγωγούς ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευασμάτων για γεύσεις ξηρών καρπών χωρίς τη χρήση πραγματικών συστατικών ξηρών καρπών, οδήγησε σε αυτή την καινοτομία. 

Τα υποκατάστατα αυτά σε μορφή κόκκων είναι φτιαγμένα από φυσικά προϊόντα όπως ποικιλία σπόρων και φασολιών και προσφέρουν αυθεντική γεύση και άρωμα ξηρών καρπών χωρίς όμως να περιέχουν ξηρούς καρπούς.