Το 2024 θα είναι η χρονιά της ντομάτας, ένα συστατικό με ποικίλες εφαρμογές 

Το 2024 θα είναι η χρονιά της ντομάτας, ένα συστατικό με ποικίλες εφαρμογές | ΕΝΑ Blog
Το 2024 θα είναι η χρονιά της ντομάτας, ένα συστατικό με ποικίλες εφαρμογές | ΕΝΑ Blog

Οι ντομάτες είναι φρούτα, αλλά χρησιμοποιούνται περισσότερο σαν λαχανικά στη μαγειρική λόγω της αλμυρής τους επίγευσης. Οι ντομάτες που έχουν καταγωγή από τη Νότια Αμερική, καλλιεργούνται πλέον σε όλο τον κόσμο και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου.  Οι ντομάτες ξεχωρίζουν από τα άλλα λαχανικά για την ποικιλομορφία και τη δημοτικότητά τους. Η ποικιλομορφία τους είναι εμφανής σε ολόκληρη την Ευρώπη​​. Για παράδειγμα, η Ολλανδία διακρίνεται για τις ποιοτικές ποικιλίες ντομάτας που καλλιεργεί οπως η Σακίρα, ο Πρόεδρος και το Ρίο Γκράντε, ενώ στο Βέλγιο η καλλιέργεια στρογγυλλής ντομάτας αποτελεί μακρόχρονη παράδοση. Αυτή η ποικιλομορφία στα είδη που καλλιεργεί κάθε χώρα οφείλεται εν μέρει στη ζήτηση και στις ανάγκες των καταναλωτών που αγαπούν το τρόφιμο αυτό και το επιλέγουν ως βασικό υλικό στα  γεύματα τους είτε ως σνακ.

Το 2024 θα είναι η χρονιά της ντομάτας  

Το χειμώνα στις σούπες και το καλοκαίρι στις σαλάτες, οι ντομάτες καταναλώνονται σε αφθονία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Technomic, εταιρεία που διενεργεί προβλέψεις πάνω στις τάσεις των προϊόντων και του κλάδου της εστίασης, αναμένει ότι η δημοτικότητα της ντομάτας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο χάρη στην ευέλικτη χρήση της και τα οφέλη της για την υγεία. Προβλέπεται πως η ντομάτα θα είναι κυρίαρχο συστατικό σε επιδόρπια, σε μαρμελάδες και σε νέες σάλτσες ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και ως υποκατάστατο κρέατος. Τα κοκτέιλ με πρωταγωνιστή την ντομάτα, θα επανέλθουν στο προσκήνιο όπως το γνωστό Bloody Mary, το Michelada, (το οποίο είναι παρόμοιο με το Bloody Mary με τη διαφορά πως περιέχει μπύρα αντί για βότκα), καθώς και τα ποτά με νερό ντομάτας και βασιλικό εμπνευσμένα από τη σαλάτα Caprese.  

Τα διάφορα είδη ντομάτας 

Αν και υπάρχουν περισσότερες από 15.000 ποικιλίες ντομάτας, θα εξετάσουμε τους 8 πιο συνηθισμένους τύπους που είναι πιθανό να αναγνωρίσουν και να ζητήσουν οι πελάτες σας.  

Cherry: Μια ποικιλία ντομάτας που έχει διάμετρο συνήθως 2,5 εκατοστά ή λιγότερο, έντονο κόκκινο ή κίτρινο χρώμα και γλυκιά γεύση ντομάτας. Ωστόσο, η κίτρινη ποικιλία δεν είναι τόσο γευστική όσο η κόκκινη ποικιλία. Οι ντομάτες κεράσι τρώγονται ωμές ως σνακ, σερβίρονται ως δημοφιλής προσθήκη σε σαλάτες, τοποθετούνται ως γαρνιτούρα και σερβίρονται σοταρισμένες ή ελαφρά μαγειρεμένες για συνοδευτικό πιάτο. 

Σταφύλι: Μια ποικιλία ντομάτας που είναι μικρή και στρογγυλή και χρησιμοποιείται συνήθως ολόκληρη σε σαλάτες ή ως σνακ και ορεκτικό. Είναι γενικά διαθέσιμη είτε σε κόκκινο είτε σε κίτρινο χρώμα και ελαφρώς μικρότερη από μια ντομάτα κεράσι, με μέγεθος που κυμαίνεται από μισό εκατοστό έως σχεδόν 2 εκατοστά σε διάμετρο.   

Δαμάσκηνο: Οβάλ, αυγοειδής ντομάτα με γλυκιά γεύση και σαρκώδη υφή, που την καθιστά ιδανική για σάλτσες (αυτό γιατί έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό και παράγει μια παχύρρευστη και γευστική σάλτσα), μαγείρεμα αλλά και κονσερβοποίηση. Έχει μήκος περίπου 7 εκατοστά, διάμετρο 2 με 5 εκατοστά και διατίθεται ​​σε κόκκινο ή κίτρινο  χρώμα.  

Αχλάδι: Μια ποικιλία ντομάτας που μοιάζει στην υφή με τα ντοματίνια, αλλά είναι πιο ήπια στη γεύση και μικρότερη σε μέγεθος με σχήμα αχλαδιού. Διατίθεται σε διάφορα χρώματα, στα οποία περιλαμβάνονται το κόκκινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί. Σερβίρονται ολόκληρες σε σαλάτες ή ως ορεκτικά και σνακ. 

Πράσινη: Το είδος αυτό έχει ξινή και πικάντικη γεύση με μεγάλη ποικιλία χρήσεων. Χρησιμοποιείται καλύτερα για χυμό, τουρσί, ψήσιμο στη σχάρα, σε σάντουιτς, και σε σάλτσες.  

Heirloom: Η ποικιλία-κειμήλιο είναι γλυκιά ή ξινή με ζουμερή, κρεατώδη υφή. Χρησιμοποιείται καλύτερα για σαλάτες, σάντουιτς και ψήσιμο στη σχάρα.  

Λιαστή: Μια ντομάτα που έχει κοπεί σε φέτες ή στη μέση και στη συνέχεια έχει αποξηρανθεί στον ήλιο (ή σε φούρνο). Η αποξήρανση της ντομάτας, της δίνει μια έντονη, γλυκιά γεύση, που μπορεί επίσης να είναι κάπως ξινή και μια πολύ μαστιχωτή υφή, εάν είναι εντελώς αποξηραμένη και δεν έχει μαριναριστεί σε λάδι. Διατίθενται πλήρως αποξηραμένες χωρίς λάδι ή αποξηραμένες και στη συνέχεια μαλακωμένες και αρωματισμένες με τη συσκευασία τους σε ελαιόλαδο. Πριν καταναλωθεί, η πλήρως αποξηραμένη ποικιλία μπορεί να μουλιάσει σε νερό για να ενυδατωθεί η ντομάτα. Οι λιαστές ντομάτες μπορούν να καταναλωθούν ωμές ως σνακ ή να προστεθούν σε σαλάτες και άλλα πιάτα. Χρησιμοποιούνται για να χρωματίσουν ζυμαρικά, πιάτα λαχανικών, ορεκτικά, σάλτσες, ντιπ, σούπες και σάντουιτς. 

Αmpel: H ποικιλία αυτή έχει έντονη κλασική γεύση ντομάτας με ισορροπία γλυκών και όξινων τόνων. Χρησιμοποιείται στις σούπες, τις σάλτσες, τις σαλάτες, το ψήσιμο στη σχάρα, αλλά και σε μαρμελάδες.