Το λευκό κρασί και οι κατάλληλες επιλογές για συνοδευτικά

Το λευκό κρασί και οι κατάλληλες επιλογές για συνοδευτικά | ENA Blog
Το λευκό κρασί και οι κατάλληλες επιλογές για συνοδευτικά | ENA Blog

Ένα ποτήρι λευκό κρασί εγγυάται απόλαυση και χαλάρωση κυρίως όταν συνοδεύεται από συναρπαστικά συνοδευτικά πιάτα. Αθήρι, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μαλβάζια, Μοσχάτο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Σαββατιανό είναι μερικές από τις πιο γνωστές ποικιλίες λευκού κρασιού που όσο πέφτει η θερμοκρασία ανεβαίνουν στην προτίμηση των επισκεπτών των κέντρων εστίασης. Ποιο είναι όμως το κατάλληλο συνοδευτικό που μπορείτε να σερβίρετε στις παραγγελίες σας ώστε να ταιριάξει με κάθε ετικέτα, να αναδείξει το γευστικό σώμα και το άρωμά της και παράλληλα να ικανοποιήσει τους πελάτες σας; Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε συγκεντρώσει και σας παραθέτουμε συνοπτικά κάποιες χρήσιμες προτάσεις ώστε να μην προβληματιστείτε καθόλου την επόμενη φορά που θα δείτε στις παραγγελίες των πελατών σας λευκό κρασί. 

Τυριά, μια διαχρονική πρόταση με ιδανικούς συνδυασμούς:

Ίσως η καλύτερη επιλογή για να προσφέρετε στους πελάτες σας ένα διακριτικό αλλά και χορταστικό συνοδευτικό για το αγαπημένο τους λευκό κρασί. Σε περίπτωση που θέλετε να την υιοθετήσετε είναι καλό να γνωρίζετε ότι κάθε ποικιλία κρασιού απαιτεί το τυρί που ταιριάζει στο άρωμα, τις νότες και τις επιγεύσεις της. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφερθούμε στην ελληνική Π.Ο.Π. φέτα που μπορεί να αγκαλιάσει αρμονικά ένα λευκό κρασί, όπως είναι το Σαββατιανό αλλά και να δημιουργήσει μια άκρως θελκτική αντίθεση με επιλογές κρασιού έντονης οξύτητας, όπως είναι η Ρετσίνα. Επίσης, τα ξηρά λευκά με το έντονο άρωμα και τις φρουτώδεις νότες, όπως η Μαλαγουζιά, αγαπούν τα μαλακά, λευκά τυριά, όπως μανούρι, ανθότυρο ή μοτσαρέλα. Από την άλλη, τα κίτρινα ημίσκληρα, γκούντα και τσένταρ, με τη γλυκιά, πλούσια γεύση τους, συναντούν το ιδανικό γευστικό τους ταίρι στα πιο ζωηρά Sauvignon Blanc. Τα πιο γλυκά κρασιά με τη σειρά τους όπως το Μοσχάτο απαιτούν τις έντονα αλμυρές γεύσεις του γαλλικού ροκφόρ και της ιταλικής γκοργκοντζόλα. Αν πάλι, η παραγγελία που εξυπηρετείτε αφορά σαμπανιζέ ή αφρώδη οίνο, η παρμεζάνα ή ένα απαλό κρεμώδες brie αποτελούν λύσεις που θα εκπλήξουν ευχάριστα κάθε τραπέζι και κάθε απαιτητικό οινόφιλο.

Αλλαντικά, η επιλογή που αποτελεί κάλεσμα για κρασί:

Το σερβίρισμα ενός πλατό αλλαντικών μαζί με μια παραγγελία λευκού κρασιού γίνεται πάντα αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τα ζευγάρια ή τις μικρές και μεγάλες παρέες καταναλωτών. Μαζί συνθέτουν μια απολαυστική εμπειρία που κανείς δεν θέλει να τελειώσει και οδηγεί συνήθως στο να παραγγείλουν λίγο κρασί ακόμα. Πριν όμως αρχίσετε να κόβετε σε λεπτές φέτες τα αλλαντικά σας για να τα τοποθετήσετε στη πιατέλα της παραγγελίας σας είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν συγκεκριμένοι χαρακτηριστικά που κάνουν κάποια αλλαντικά καταλληλότερα για συγκεκριμένα κρασιά. Και αυτά αφορούν τη γευστική αρμονία που θα προσφέρουν στην εκάστοτε ποικιλία με το αλάτι, το λίπος, το κάπνισμα και τα μπαχαρικά που περιέχουν. Από τη μεγάλη γκάμα των προτάσεων, αξίζει να γνωρίζετε ότι τα ωμά, όπως το χοιρομέρι, το σαλάμι αέρος, ο παστουρμάς, το προσούτο και τα συναφή της κατηγορίας τους, λόγω της αφυδάτωσης και της ζύμωσης που έχουν υποστεί κατά την ωρίμανσή τους σε συνδυασμό με τη χρήση αλατιού και μπαχαρικών, προσφέρουν μεγαλύτερο αρωματικό και γευστικό βάθος και πολυπλοκότητα. Γι’ αυτό και είναι φρόνιμο να συνδυάζονται με λευκά κρασιά υψηλής οξύτητας ή εύρωστης διάστασης, όπως είναι τα βαρελίσια, τα Chardonnay, η Ρετσίνα, το Ασύρτικο, ο Σιδερίτης κ.ά. Αντίστοιχα, τα βραστά αλλαντικά όπως η μορταδέλα, το πατέ, τα λουκάνικα, το ζαμπόν μπορούν να συνοδεύσουν  καλύτερα, λόγω της μεγαλύτερης ηπιότητας αλλά και της λιπαρότητάς τους, τα μέτριας οξύτητας και πιο έντονης αρωματικής ταυτότητας λευκά, όπως το Αηδάνι, το Αθήρι, τη Μαλαγουζιά, τη Μαλβάζια, τη Βηλάνα, το Μοσχάτο, το Μοσχοφίλερο κ.λπ. 

Φρέσκα φρούτα και καρποί, οι συνδυασμοί που σας λύνουν τα χέρια:

Αν αναζητάτε μια εναλλακτική προσέγγιση στη σύνθεση του συνοδευτικού για λευκά κρασιά, που θα σας βγάλει από κάθε αδιέξοδο ακόμα και σε παραγγελίες vegan πελατών σας, η απάντηση βρίσκεται στο θησαυρό της ελληνικής φύσης. Όπως γνωρίζετε άλλωστε τα λευκά κρασιά κυμαίνονται από πολύ γλυκά έως πολύ ξηρά, επομένως υπάρχει σχεδόν πάντα ένας καλός συνδυασμός φρούτων και καρπών για κάθε τύπο λευκού κρασιού. Ενδεικτικά, μπορούμε να προτείνουμε να συνοδεύσετε τα αφρώδη λευκά με ελαφριά γλυκύτητα και τις πιο γλυκές ετικέτες με τις ποικιλίες μούρων. Αντίστοιχα, φρούτα όπως τα μήλα και τα αχλάδια τα πηγαίνουν καλά με αρωματικά λευκά, ενώ τα πολύ ξηρά κρασιά ταιριάζουν άψογα με μπανάνες, καθώς και με αποξηραμένα φρούτα (π.χ. σταφίδες, σύκα, χουρμάδες) και τους συνδυασμούς τους με ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, αποφλοιωμένα φιστίκια κ.ά.).

Ντιπ, η εύκολη και γρήγορη μεταμόρφωση απλών υλικών σε εξαίσια συνοδευτικά: 

Η τέλεια λύση σε περίπτωση πάλι που θέλετε η υπόθεση «συνοδευτικό λευκού κρασιού» να ολοκληρώνεται σύντομα ή να αξιοποιεί τα όποια υλικά έχετε στη διάθεσή σας. Με αυτά μπορείτε να δημιουργήσετε άπειρα ντιπ που, με κράκερς, κριτσίνια ή μπρουσκέτες και φρυγανισμένο ψωμί, μπορούν να συνοδεύσουν με αρμονία κάθε παραγγελία φιάλης κρασιού από τους πελάτες σας. Και εδώ, τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας ορίζουν σε πιο ντιπ θα καταλήξετε. Μπορείτε, λοιπόν, για Chardonnay, Mαλαγουζιά, Ρομπόλα και Ασύρτικο, να εμπιστεφθείτε πιο έντονες γευστικά και αρωματικά συνθέσεις όπως το ντιπ πέστο ή φέτας με γιαούρτι, πορτοκάλι και ελαιόλαδο και κράκερς με καρπούς, συνθέτοντας μια απολαυστική εμπειρία. Για τα πιο γλυκά κρασιά, τα τύπου Βινσάντο και την ποικιλία Μοσχάτο, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα ντιπ με μπλε τυρί, καρύδια και σκόρδο, με την ιδανική συντροφιά μιας κομμένης και ελαφρά φρυγανισμένης γαλλικής μπαγκέτας. Για τα πιο έντονης ξηρότητας λευκά μια ιδανική κατεύθυνση είναι τα πιο πολυδιάστατα γευστικά ντιπ όπως γλυκοπατάτας με μάγκο και κάρυ, γιαουρτιού και λιαστής ντομάτας με την αξιόπιστη και πάντα χορταστική συνοδεία από κριτσίνια στιβαρής γεύσης όπως καλαμποκιού ή ολικής άλεσης.

Φυσικά, για όλα αυτά, πέρα από τις παραπάνω συμβουλές, τα καταστήματα της αλυσίδας ΕΝΑ Food C&C είναι δίπλα σας με, αποκλειστικά για εσάς τους επαγγελματίες της εστίασης, προσφορές στα κρασιά και σε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε για τα όποια συνοδευτικά θέλετε να δημιουργήσετε. Μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση από αυτές τόσο στο 15ήμερο φυλλάδιο μας, όσο και στις αντίστοιχες ενότητες των καταλόγων μας για Ψητοπωλείο, Μεζεδοπωλείο και Ταβέρνα, και των προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας.