Βασιλόπιτα: Ιδέες για δημιουργίες που διαφέρουν και ενδιαφέρουν!

Βασιλόπιτα: Ιδέες για δημιουργίες που διαφέρουν και ενδιαφέρουν! | ENA Blog
Βασιλόπιτα: Ιδέες για δημιουργίες που διαφέρουν και ενδιαφέρουν! | ENA Blog

Σίγουρα, από τις καλύτερες στιγμές των επιχειρήσεων εστίασης είναι οι ιδιαίτερες βραδιές που φέρνει η επερχόμενη εορταστική περίοδος, το ρεβεγιόν δηλαδή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όλοι εσείς που ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία των επαγγελματιών, γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένες περιστάσεις αποτελούν ξεχωριστές ευκαιρίες για να επιδείξετε τη μαεστρία της κουζίνας σας, να εντυπωσιάσετε με τις δημιουργίες της και να εκπλήξετε ευχάριστα πιστούς και νέους σας πελάτες. Ειδικά, για το ρεβεγιόν του νέου έτους, σημαντικό ρόλο, πέρα από τα πιάτα σας, παίζει και η βασιλόπιτα με την οποία οι πελάτες σας θα υποδεχθούν το 2023. Γι’ αυτό και έχουμε συγκεντρώσει μια σειρά από προτάσεις ώστε να διαφοροποιηθείτε από τις καθιερωμένες και πολυδοκιμασμένες συνταγές και να αναζωογονήσετε τις γευστικές εντυπώσεις αλλά και το καταναλωτικό ενδιαφέρον για την επωνυμία σας.

Οι διαφορετικές γλυκές βασιλόπιτες:

Κατά παράδοση οι βασιλόπιτες είναι γλυκές. Με συστατικά το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά, μπέικιν πάουντερ, κονιάκ, ξύσμα πορτοκαλιού και βανίλια, άλλες αφράτες, άλλες πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη, άλλες με επικάλυψη σοκολάτας ή γλάσου, αποτελούν μια αγαπημένη παραδοσιακή επιλογή της πλειοψηφίας των Ελλήνων καταναλωτών, στο γιορτινό τραπέζι. Η επιστήμη της ζαχαροπλαστικής επιτρέπει μεγάλη ελευθερία κινήσεων για να διαφοροποιηθείτε να πειραματιστείτε και να προσφέρετε μια πολύ ευχάριστη, ακόμα πιο μοντέρνα και εξαιρετικά ελκυστική πρόταση για τους ανθρώπους που θα σας εμπιστευτούν για το ρεβεγιόν τους. Μπορείτε για παράδειγμα να εμπλουτίσετε τη σύνθεση της βασιλόπιτάς σας με συστατικά που θα προσδώσουν  μια πιο λεπτή και gourmet επίγευση. Δοκιμάστε τους καρπούς, καρύδια και αμύγδαλα, το πορτοκάλι, τα αποξηραμένα φρούτα, ακόμα και το σύκο, τα αρωματικά, όπως το γαρύφαλλο και η κανέλα, ή ακόμα και τους χυμούς των εσπεριδοειδών και του μήλου, για γλυκές δημιουργίες που θα εντυπωσιάσουν με την πρώτη κιόλας μπουκιά. 

Η αριστοκρατική εκδοχή της βασιλόπιτας-τούρτας:

Αν και γλυκιά αυτό το είδος της βασιλόπιτας αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της καθώς είναι πιο πλούσια και εμβληματική στην όψη. Εάν, λοιπόν, επιθυμείτε να κατευθυνθείτε σε αυτήν την επιλογή, μπορείτε να αφεθείτε στη μαγεία της πραλίνας, στην πλαστικότητα της λευκής σοκολάτας και στις νότες του λικέρ και της βανίλιας, αλλά και στο βάθος που προσφέρει μια σύνθεση με καστανή ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και παντεσπάνι. Οι εναλλακτικές αυτού του είδους γλυκού είναι απεριόριστες και μπορείτε με αφετηρία την ιδέα αυτή να αντλήσετε τις δικές σας εμπνεύσεις που θα μετουσιωθούν σε μια γευστική πανδαισία – επίλογο του τραπεζιού του ρεβεγιόν και πρόλογο, ταυτόχρονα, μιας ενθουσιώδους αποδοχής της κουζίνας σας και των ικανοτήτων της από το κοινό σας. 

Η «ενεργειακή» βασιλόπιτα: 

Συνήθως, τα περισσότερα μέλη ενός τραπεζιού στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, μετά την υποδοχή του νέου έτους στο εστιατόριο, συνεχίζουν την διασκέδασή τους σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Οπότε, πέρα από το να τους προσφέρετε ένα χορταστικό, γιορτινό γεύμα, μπορείτε να τους «φορτίσετε» ενεργειακά με μια άλλου τύπου βασιλόπιτα. Αυτή που στα συστατικά της έχει υπερτροφές, εγνωσμένες για την ενίσχυση του οργανισμού. Όπως το μέλι και το ταχίνι, το γκότζι μπέρι, το χαρούπι, η μαστίχα Χίου, οι σταφίδες κ.ά. Όλα τα υλικά είναι ευέλικτα στη διαχείρισή τους και ικανά να δημιουργήσουν μια σύνθεση που μαζί με τα παραδοσιακά υλικά, θα εντυπωσιάσει και με το γευστικό αποτέλεσμα αλλά και με την διατροφική της αξία για αύξηση των επιπέδων ενέργειας για την βραδιά που ακολουθεί!

Η εναλλακτική  βασιλόπιτα – τσουρέκι: 

Μια εξίσου μεγάλη κατηγορία του είδους είναι η βασιλόπιτα – τσουρέκι. Φτιάχνεται από αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, γάλα, αυγά, μαγιά, μαστίχα και ξύσμα πορτοκαλιού, όπως ένα γνήσιο τσουρέκι. Τολμήστε να ξεφύγετε από την πεπατημένη, δημιουργώντας μια βασιλόπιτα τσουρέκι με λιγότερη ζάχαρη και αυγά, δίνοντας τη θέση τους σε υλικά όπως το μαχλέπι, η μαστίχα, η αμυγδαλόπαστα. Παράλληλα, μπορείτε να επιλέξετε τις πιο ελαφριές εκδόσεις της κλασικής «πολίτικης» φόρμας, μειώνοντας ή παραλείποντας τη ζάχαρη και χρησιμοποιώντας γιαούρτι, κρέμα γάλακτος ή και αφρόκρεμα στο ζύμωμα τους. Ό,τι κι αν κάνετε, το σίγουρο είναι πως κάποιοι από τους πελάτες σας θα σας φέρουν στην ευχάριστα άβολη θέση όταν θα την αναζητήσουν στο μενού σας και στους επόμενους μήνες του έτους.

Η αλμυρή βασιλόπιτα, ένας ιδιαίτερος κόσμος γεύσεων: 

Αν θέλετε να προχωρήσετε σε κάτι ριζικά διαφορετικό αλλά γευστικά εκπληκτικό, μπορείτε να επιλέξετε τον δρόμο της αλμυρής βασιλόπιτας. Άλλωστε, αυτό το εορταστικό έδεσμα, σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας, όπως η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και η Θεσσαλία, δεν ήταν πάντα γλυκό και πολλές φορές το τυχερό «φλουρί» έμπαινε σε πίτες με πλιγούρι ή ρύζι, χόρτα, τυριά, κιμά, κρέας ή κοτόπουλο. Αν θέλετε λοιπόν κάποια βάση για να αρχίσει η φαντασία – και η κουζίνα – σας να δουλεύει μπορείτε να ανατρέξετε στα διδάγματα της ποντιακής κουζίνας με βασιλόπιτες με γέμιση τυριών, όπως η μυζήθρα και το ανθότυρο και την επικάλυψη με σουσάμι, στην συνταγή του ελληνικού κάμπου, με κοτόπουλο, ντομάτα και τραχανά,  τη μακεδονίτικη πρασοκρεατόπιτα με αρωματικά μπαχαρικά και καπνισμένα αλλαντικά, ακόμα και στην «γλυκο-αλμυρή» Ξανθιώτικη κιμαδόπιτα με αμυγδαλόψιχα.

Ανεξάρτητα των επιλογών σας, τα υλικά για τις εορταστικές συνταγές σας θα τα βρείτε στα καταστήματα της αλυσίδας ENA Food C&C σε τιμές ειδικά σχεδιασμένες για τους επαγγελματίες της εστίασης. Ξεφυλλίστε το 15νθήμερο έντυπο μας και επισκεφτείτε την ενότητα με τις προσφορές μας για έμπνευση και ποικιλία.