Ξεκινώντας μια επιχείρηση τροφίμων: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Ξεκινώντας μια επιχείρηση τροφίμων: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε | Ena Blog
Ξεκινώντας μια επιχείρηση τροφίμων: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε | Ena Blog

Όταν έχετε μια εξαιρετική ιδέα για μια επιχείρηση τροφίμων (είτε αυτή είναι εστιατόριο, catering ή κατάστημα τροφίμων), τίποτα δεν πρέπει να σας εμποδίσει να την υλοποιήσετε! Εμείς θέλουμε να σας διευκολύνουμε να κάνετε αυτό το βήμα, γι’αυτό ετοιμάσαμε μια λίστα, ώστε να σας πάνε όλα … με το δεξί!

1) Ξεκινήστε ένα Επιχειρηματικό Πλάνο

Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση τροφίμων είναι να οικοδομήσετε ένα εφικτό επιχειρηματικό πλάνο. Αυτό το πλάνο χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Τη μορφή της επιχείρησης: θα είναι εστιατόριο, εμπορικό κατάστημα τροφίμων ή επιχείρηση γρήγορου φαγητού;
  • Τα κύρια χαρακτηριστικά προώθησης δηλαδή το λογότυπο και την επωνυμία της επιχείρησης: Πώς θα δημιουργήσετε ένα brand μέσω του οποίου οι πελάτες σας θα αναγνωρίζουν τα προϊόντα σας;
  • Το κοινό σας. Σε ποιους πελάτες θα απευθύνεται η επιχείρησή σας;
  • Την τοποθεσία. Αν δεν έχετε ήδη βρει την τοποθεσία της επιχείρησής σας, σκεφτείτε ποια περιοχή θα σας προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες για σταθερή ανάπτυξη και λάβετε υπόψιν σας τον ανταγωνισμό που υπάρχει στην τοποθεσία που θα επιλέξετε.
  • Έναν λεπτομερή προϋπολογισμό των εξόδων. Αρχίστε διαχωρίζοντας τα σταθερά από τα μεταβλητά έξοδα. Τα σταθερά έξοδα, όπως είναι το ενοίκιο και η μισθοδοσία, “τρέχουν” ανεξάρτητα από το αν η επιχείρηση λειτουργεί. Τα μεταβλητά έξοδα, όπως το ρεύμα και τα αναλώσιμα, είναι τα έξοδα που “τρέχουν” εφόσον η επιχείρηση είναι ανοικτή και λειτουργεί. Εκτός από αυτά τα έξοδα υπάρχουν και τα πάγια όπως είναι τα έξοδα εξοπλισμού. Υπολογίζοντας όλα αυτά προσεκτικά, θα μπορέσετε να τιμολογήσετε σωστά τα προϊόντα σας και να προβλέψετε τα κέρδη σας.
  • Το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης. Με πόσους υπαλλήλους θα ξεκινήσετε και πώς θα κατανείμετε τις διαφορετικές ευθύνες;

2) Στελεχώστε την ομάδα σας

Οι διαφορετικές μορφές επιχειρήσεων τροφίμων έχουν διαφορετικές θέσεις εργασίας και διαφορετικές απαιτήσεις εργατικού δυναμικού. Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο χρειάζεται σερβιτόρους, μπαρίστες, σεφ, βοηθούς και υπεύθυνους μετρ που θα καλωσορίζουν τους πελάτες.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προσλάβετε τους κατάλληλους ανθρώπους και να δημιουργήσετε μια δυνατή ομάδα, η οποία θα βοηθήσει στην επίτευξη των επιχειρηματικών σας στόχων.

Ανεξάρτητα με τη μορφή της επιχείρησης τροφίμων που θα ξεκινήσετε, η παραπάνω λίστα είναι μια καλή αφετηρία για να οργανωθείτε και να επικεντρωθείτε στα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού σας. Εμείς σας ευχόμαστε καλή αρχή σε αυτό το σημαντικό βήμα!

3) Αποκτήστε τις απαραίτητες άδειες και πιστοποιητικά

Ένα εξίσου σημαντικό βήμα για να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση τροφίμων είναι να φροντίσετε να αποκτήσετε τις απαραίτητες άδειες που θα πιστοποιούν ότι συμμορφώνεστε με τους Κανονισμούς Υγιεινής και Ασφάλειας καθώς και με όποιους άλλους κανονισμούς αφορούν στην ομαλή λειτουργία της επιχείρησής σας.

Μερικά από τα έγγραφα που θα χρειαστείτε είναι τα ακόλουθα:

  • Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΑΔ, Οικοδομική Αδεία, κ.λπ.). Αυτή η γνωστοποίηση κοινοποιείται στην Αρμόδια Δ/ση Υγειονομικού Ελέγχου, στην Πολεοδομία, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Αστυνομία.
  • Έλεγχος πυροπροστασίας, με βεβαίωση από την πυροσβεστική
  • Αρχές σχεδιασμού βάσει HACCP
  • Τελικοί Έλεγχοι από τις αρχές (Υγειονομικό, Πολεοδομία, Πυροσβεστική)

4) Αγοράστε τον εξοπλισμό σας

Όσον αφορά στα έξοδα, ο εξοπλισμός μιας επιχείρησης τροφίμων είναι το πιο σημαντικό. Ανάλογα με τη μορφή της επιχείρησης που σκοπεύετε να ξεκινήσετε, το πιο πιθανό είναι να χρειαστείτε κάποια ή όλα από τα παρακάτω:

  • Εξοπλισμό κουζίνας: φούρνοι, φούρνοι μικροκυμάτων, γκριλ κ.λπ.
  • Εξοπλισμό ψύξης τροφίμων: ψυγεία, καταψύκτες, μηχανές πάγου, κ.λπ.
  • Πάγκους εργασίας: τραπέζια, πάγκους κοπής κ.λπ.
  • Μαγειρικά σκεύη: κατσαρόλες, τηγάνια, κ.λπ.
  • Σερβίτσια φαγητού
  • Βοηθητικά σκεύη και αξεσουάρ φαγητού: σουπλά, τραπεζομάντηλα, πετσέτες κ.λπ.
  • Εξοπλισμό επίπλωσης: ράφια, τραπέζια, πάγκους, διακόσμηση