3 λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο το blog για μια ξενοδοχειακή επιχείρηση

3 λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο το blog για μια ξενοδοχειακή επιχείρηση | Ena Blog
3 λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητο το blog για μια ξενοδοχειακή επιχείρηση | Ena Blog

Οι μέρες που έρχονται για τις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σημαίνουν την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την κύρια τουριστική περίοδο, αυτή του φετινού καλοκαιριού. Εάν ανήκετε σε αυτήν την επαγγελματική κατηγορία, γνωρίζετε πως χρειάζεται να προετοιμαστείτε όσο καλύτερα γίνεται σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται από τα μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά και τις διαδικασίες εμβολιασμού των κατοίκων κάθε χώρας. Αξίζει, όμως, να μην παραβλέψετε έναν μεγάλης σπουδαιότητας παράγοντα που αφορά τη διαδικτυακή σας εικόνα, το ιστολόγιο (blog) στον ιστότοπό σας. Ο λόγος είναι απλός: Ζούμε στην ακμή της ψηφιακής εποχής και η πλειοψηφία των ανθρώπων που πρόκειται να σας καλέσουν, για να κάνουν την κράτησή τους στο ξενοδοχείο σας, ήδη έχουν περάσει μια «προεπισκόπηση» των διακοπών τους επισκεπτόμενοι τις ηλεκτρονικές σας σελίδες. Στο πλαίσιο αυτό, σας παραθέτουμε συνοπτικά 3 από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους το να ασχοληθείτε με τη συγγραφή κειμένων και αναρτήσεων σχετικών με το ξενοδοχείο σας δεν συνεπάγεται απλά με δέσμευση χρόνου και κόπου, αλλά είναι συνώνυμο σημαντικών πλεονεκτημάτων και οφελών, ενόψει της τουριστικής περιόδου που έρχεται.

1. Το blog δίνει ζωή σε έναν ξενοδοχειακό ιστότοπο

Σκεφτείτε απλά ένα άψογο ξενοδοχειακό site: Διαρθρωμένο σε μια άρτια πλατφόρμα, με αναλυτικές ενότητες και υπέροχες επαγγελματικές εικόνες. Με έτος δημιουργίας πριν από 5 χρόνια και καμία επικαιροποιημένη ανάρτηση. Είναι αντιληπτό, ότι για τους περισσότερους επισκέπτες του διαδικτύου μοιάζει με μια επιχείρηση «κλειστή» τα τελευταία χρόνια, καθώς κανείς δεν «ζει» μέσα σε αυτήν και δεν μπορεί να τους απαντήσει, όταν του χτυπούν «ηλεκτρονικά» την πόρτα. Αντίθετα, εάν φροντίζετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα να αναρτάτε τα άρθρα σας, στην ουσία δίνετε σφυγμό στον επιχειρηματικό σας οργανισμό, αλλά και πνοή στην εικόνα σας. Με τις ιστορίες σας, τις κινήσεις για ανανέωση του εξοπλισμού και των υποδομών σας, τα νέα για την εξέλιξη των υπηρεσιών σας, τις πληροφορίες για την περιοχή σας και τις όποιες αλλαγές γίνονται σε αυτή (από την αστική ανάπλαση της, τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμα και τις προσθήκες εναλλακτικών επιλογών για την εστίαση και τη ψυχαγωγία των επισκεπτών), συνθέτετε ένα πολυπρόσωπο μωσαϊκό πληροφοριών, που καθιστούν το ξενοδοχείο σας ιδιαίτερα ελκυστικό, διαφορετικό και δραστήριο. Παράλληλα, προσφέρετε ένα πολύτιμο και αυθόρμητο ιστορικό σας, το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα από τους σύγχρονους ταξιδιώτες με διαδικτυακή καλλιέργεια. Τέλος, από τις απαντήσεις σας σε τυχόν σχόλια ή απορίες των χρηστών εξωτερικεύετε την προσωπικότητα του επαγγελματία του τουρισμού που είναι διαρκώς δίπλα στους πελάτες του, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και αλληλεπιδρά μαζί τους στην προσπάθειά του να προσφέρει εξατομικευμένες και εξαιρετικές εμπειρίες. Το οποίο άλλωστε, είναι και το βασικό ζητούμενο των ανθρώπων, που θα επισκεφθούν την περιοχή σας και θα αφεθούν στη φροντίδα σας για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. 

2. Το blog λειτουργεί σαν μοχλός ανέλιξης στις μηχανές αναζήτησης

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι, σήμερα, η θέση κατάταξης μιας επιχείρησης στις μηχανές αναζήτησης. Σημαντικό ρόλο στην ανέλιξη στην οθόνη των αποτελεσμάτων της αναζήτησης ενός χρήστη – δυνητικού πελάτη, η λεγόμενη βελτιστοποίηση ή SEO, πέρα από τις σχετικές διαφημιστικές καμπάνιες, έχει και το περιεχόμενο του site της επιχείρησης. Κατά κανόνα, το περιεχόμενο το οποίο ανανεώνεται συχνά, ασχολείται με επιπλέον θέματα και εμπλουτίζεται με νέες πληροφορίες, αξιολογείται λέξη-λέξη από τους σχετικούς μηχανισμούς ως φρέσκο, πιο ενδιαφέρον, άρα και πιο δυναμικό, δηλαδή σημαντικό. Ένας ιδανικός σύμμαχος για τον σκοπό αυτό, ειδικά για ένα ξενοδοχείο που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι και το ιστολόγιο, το blog του ιστοτόπου του. Εκεί, έχετε τη δυνατότητα να αξιοποιήσετε τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν οι χρήστες, εντάσσοντάς τις στο κείμενο, τις φωτογραφίες, τους τίτλους και τους υπότιτλούς σας. Έτσι, με τον ελάχιστο κόπο και δαπάνη, απαντάτε άμεσα σε σχετική αναζήτηση με την ίδια σας την επιχειρηματική παρουσία. Παράλληλα, μπορείτε να απευθυνθείτε και σε άλλες κατηγορίες κοινού, πέρα από αυτούς που στοχεύετε με τις πληρωμένες ενέργειές σας, επιλέγοντας περιεχόμενο που αφορά και συγκινεί διαφορετικούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, μπορείτε στο προϋπολογισμένο επικοινωνιακό πλάνο σας να στοχεύσετε σε οικογένειες τουριστών, ενώ στο ιστολόγιο σας να αναρτήσετε, παράλληλα με τα σχετικά σας θέματα, και άρθρα για τους πολιτιστικούς θησαυρούς και τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής σας αγκαλιάζοντας αντίστοιχα και αυτήν την κατηγορία τουριστών. Όπως καταλαβαίνετε, οι δυνατότητες που παρέχει το blog σε ένα ξενοδοχείο είναι απεριόριστες και αφορούν, τόσο το ταξίδι του στις υψηλότερες θέσεις των αποτελεσμάτων που βλέπει ένας άνθρωπος στο κινητό ή τον υπολογιστή του, όσο και την απήχησή του από νέες ομάδες ενδιαφερόντων και πελατών.

3. Το blog είναι η πιο άμεση αντίδραση σας στις νέες ταξιδιωτικές τάσεις

Μια από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 είναι αναμφισβήτητα η αλλαγή στις συνήθειες και τις συμπεριφορές των καταναλωτών. Κάτι που ισχύει και για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό κοινό, αυτό του τουρισμού. Νέα ενδιαφέροντα έρχονται να διαδεχθούν αυτά που παραδοσιακά γνωρίζατε, ενώ ξεχωριστή αξία αποκτούν πλευρές ενός ξενοδοχείου που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στο οπτικό σας πεδίο. Για παράδειγμα, αρκετοί, αν όχι όλοι συνολικά, από τους επισκέπτες σας θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες, που ευνοούν την ανέπαφη εξυπηρέτηση και την ιδιωτικότητα, καθώς και στα πρωτόκολλα υγιεινής, που έχετε λάβει ή προγραμματίζετε για την προστασία τους. Αυτό το καλοκαίρι οι υπαίθριοι χώροι φιλοξενίας και εστίασης θα θεωρηθούν ίσως και πιο σημαντικοί από τις ανέσεις ενός δωματίου, ενώ ο τουρισμός ευεξίας αναμένεται να επισκιάσει τον τουρισμό εκτόνωσης και διασκέδασης. Τέλος, όπως και την προηγούμενη χρονιά, οι οικολογικές και οικογενειακές αποδράσεις αναμένονται να είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τον νεανικό και τον τουρισμό παρεών. Όπως καταλαβαίνετε, το να αλλάζετε το κείμενο των παροχών σας και των βασικών ενοτήτων του site σας, κάθε φορά που εμφανίζεται στο προσκήνιο μια νέα ταξιδιωτική τάση, πέρα από το ότι δεν είναι άμεσα εφικτό, δεν είναι και η πλέον λειτουργική λύση. Αντίθετα, η ενότητα του blog αποτελεί την ιδανική «περιοχή» για να δώσετε έγκαιρες και έγκυρες απαντήσεις στις προκλήσεις που φέρνει η επόμενη ημέρα του ξενοδοχειακού «γίγνεσθαι». Απλά, αναλογιστείτε πόσο πιο γρήγορο, αλλά και αποδοτικό είναι να αναρτήσετε με σχετικά απλό κείμενο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό ένα αφιέρωμα για το spa σας ή ένα αναλυτικό άρθρο ενός εκπαιδευμένου συνεργάτη σας για τα προγράμματα pilates ή yoga που προσθέσατε στις υπηρεσίες σας. Ανεβάζοντας την ενημέρωση για τα επιπλέον μέτρα που λαμβάνετε σε όλους σας τους χώρους, αλλά και τις έκτακτες παροχές και προσφορές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες ταξιδιωτών με παιδιά σχολικής ή και προσχολικής ηλικίας κ.ά. εμπλουτίζετε με τον πιο ανώδυνο, αλλά και εύστοχο τρόπο την πληροφορία που θα αναζητήσει το ενδιαφερόμενο κοινό. Και όλα αυτά, χωρίς να χρειαστεί να επενδύσετε στην τακτική αλλαγή των επικοινωνιακών υλικών που έχετε, όπως τα διαφημιστικά σας φυλλάδια, οι ηλεκτρονικές ή παραδοσιακές επικοινωνιακές σας εκστρατείες κ.λπ. 

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αναθεώρηση του ιστολογίου, από μια όχι και τόσο απαραίτητη σελίδα του site σας, αλλά ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά όργανα του στρατηγικού σας πλάνου, μπορεί να σας προσφέρει σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη. Και αυτό, γιατί αποτελεί ζωτικό κρίκο της αλυσίδας της ηλεκτρονικής σας παρουσίας (ιστότοπος, κοινωνικά δίκτυα, newsletter και email campaigns), με τη δύναμη να απελευθερώνει την αύξηση της φυσικής επισκεψιμότητας των ταξιδιωτών στο ξενοδοχείο σας. Έναν στόχο ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για την τουριστική σεζόν που είναι προ των πυλών, όσο και για αυτές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.