Προωθητικές κινήσεις στο σημείο πώλησης ή μέσω Social Media; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Προωθητικές κινήσεις στο σημείο πώλησης ή μέσω Social Media; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. | Ena Blog
Προωθητικές κινήσεις στο σημείο πώλησης ή μέσω Social Media; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. | Ena Blog

Σήμερα, οι προωθητικές ενέργειες ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας αποτελούν τους δημοφιλέστερους τρόπους για την απόκτηση νέου πελατολογίου. Μπορούν να γίνουν στο σημείο πώλησης (στο κατάστημα ή στην αλυσίδα των καταστημάτων, όπου έχει γίνει η τοποθέτηση), μέσω του διαδικτύου και των δυνατοτήτων που μας παρέχει ή ακόμα και συνδυαστικά. Εμείς σας παραθέτουμε μια συγκριτική αναφορά των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση για την επιχείρησή σας.

 

Σημείο Πώλησης

Είναι ο πιο παραδοσιακός τρόπος για να πλησιάσετε το σωστό κοινό. Οι πελάτες έρχονται σε επαφή με το προϊόν ή την υπηρεσία και γνωρίζουν με τον πιο άμεσο τρόπο την επωνυμία της επιχείρησης. Ο συγκεκριμένος τρόπος εξασφαλίζει πολύ γρήγορα αποτελέσματα, αφού δίνει στον πελάτη τη δυνατότητα να αποδεχθεί ή να απορρίψει αμέσως την πρόταση που του γίνεται. Ανεξάρτητα όμως από αυτά, αφήνει το στίγμα της παρουσίας σας σε μια μεγάλη και πολυπρόσωπη ομάδα δυνητικών πελατών σας και ενισχύει την εταιρική σας ταυτότητα. 

Από την άλλη, οι ενέργειες που μπορείτε να κάνετε είναι απεριόριστες, οπότε απαιτείται σκέψη και ανάλυση για το ποια ακριβώς κίνηση ταιριάζει στην επιχείρησή σας. Μπορείτε να κάνετε γευστική δοκιμή, με δώρο δείγμα του προϊόντος σας, διαγωνισμό που θα οδηγεί τους καταναλωτές σε αγορά στο ράφι, πρωτότυπη τοποθέτηση των προϊόντων, ακόμα και stand με διαφημιστικά έντυπα.

Είναι λογικό, ότι λόγω κόστους δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά μαζί και παντού. Για αυτό χρειάζεται να επιλέξετε εκείνο που ανταποκρίνεται στην εμπορική σας ανάγκη τη δεδομένη στιγμή.

Για κάθε μια από τις ενέργειες αυτές θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με διαφημιστική εταιρεία για την παραγωγή και εκτύπωση των απαιτούμενων υλικών, αλλά και με προωθητές και προωθήτριες εξειδικευμένους στο να προσελκύουν τον κόσμο που περνά και να του τραβούν το ενδιαφέρον. Αυτές είναι παράμετροι που απαιτούν ένα καθορισμένο κεφάλαιο για να πραγματοποιηθούν. Σε περίπτωση που θέλετε να προωθήσετε το προϊόν σας στο σημείο που πωλείται, σε καταστήματα supermarket ή αλυσίδας λιανικής θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τους κανονισμούς που έχει κάθε εταιρεία καθώς και την αμοιβή ή τα ανταποδοτικά οφέλη που θα σας ζητηθούν. 

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως μια τέτοια κίνηση, σίγουρα αποφέρει τόσο σε στιγμιαίες όσο και επαναληπτικές αγορές, κτίσιμο αναγνωσιμότητας της επωνυμίας σας και αύξηση του δυνητικού πελατολογίου σας. Όμως για να γίνει σωστά και με ποιοτική διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό, απαιτεί ένα γενναίο κομμάτι του προϋπολογισμού σας για επικοινωνιακές σας ενέργειες.

 

 

Social Media

 Όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το Facebook, το Pinterest και το Instagram έως και τις εφαρμογές άμεσης επικοινωνίας (WhatsApp, Messenger, Skype κ.λπ.) σας προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα να προωθήσετε τη διαφήμιση της υπηρεσίας, του προϊόντος και της επωνυμίας σας με πολλαπλούς τρόπους. Από το να μπείτε στα Marketplaces που έχουν δημιουργήσει, να διαφημίσετε τα posts σας σε στοχευμένο κοινό με ρύθμιση των παραμέτρων όπως η ηλικία, η τοποθεσία και το φύλο, να εμφανίζεται η διαφήμισή σας σε χρήστες που ταιριάζουν με το προφίλ που έχετε ορίσει για τον επιθυμητό πελάτη σας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κάθε ενέργεια, αντίδραση, αλληλεπίδραση του κοινού των καναλιών δικτύωσης ως προς ένα προϊόν ή προσφορά καταγράφεται και είναι διαθέσιμη σε εσάς. Αυτή ακριβώς η βάση δεδομένων αποτελεί μια υπερπολύτιμη πηγή εξαγωγής συμπερασμάτων για την βελτίωση, ανάπτυξη και εξέλιξη της επιχείρησής σας. 

Φυσικά και όλα αυτά ακούγονται τέλεια, πόσο μάλλον όταν έρχονται να «δέσουν» με τη συνήθεια και τις κυρίαρχες τάσεις της ψηφιακής εποχής που ζούμε. Όμως, χρειάζεται να λάβετε υπόψη ότι για να κάνετε κάτι ή και όλα τα παραπάνω απαιτείται πολύ διάβασμα- όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μας παρέχουν την αναλυτική πληροφόρηση που χρειαζόμαστε-αρκεί να έχετε τον χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με έναν Social Media Specialist, ο οποίος με την εμπειρία του και την αντίστοιχη αμοιβή, θα αναλάβει το έργο της ψηφιακής σας προώθησης. 

Η βασική λειτουργία όλων αυτών των κινήσεων σας στα social media οδηγούν τους καταναλωτές στην ηλεκτρονική έδρα της επιχείρησής σας, το site σας. Πριν όμως το επιχειρήσετε, αναλογιστείτε αν έχετε έναν ιστότοπο μοντέρνο, φιλικό στη χρήση και λειτουργικό για κάθε χρήστη, είτε χρησιμοποιεί Η/Υ, tablet ή κινητό. Επίσης, θα πρέπει να φροντίζετε να είναι ενημερωμένο με όλες τις προωθητικές ενέργειες που έχετε. Δυνατότητα online αγοράς και ταχυδρομικής αποστολής προσφέρετε στους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεστε ή θα πρέπει να έρθουν στο κατάστημά σας; Και αν είναι από μια πολύ μακρινή περιοχή στην οποία, ας πάρουμε το παράδειγμα του εστιατορίου, δεν φτάνει καν το delivery σας, τότε τι γίνεται;

Κλείνοντας, για τις προωθητικές ενέργειες στα Social Media, μπορούμε να πούμε ότι συμβάλλουν ενεργά στην αύξηση των στιγμιαίων πωλήσεων και την ενημέρωση ενός στοχευμένου καταναλωτικού κοινού για την εμπορική σας πολιτική. Αρκεί φυσικά να καταλήγουν σε μια ψηφιακή παρουσία η οποία έχει ανανεωθεί, έχει προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα του διαδικτύου, έχει εναρμονιστεί με τις συνήθειες των χρηστών και φυσικά έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτυπώνει με σωστό και άμεσα αντιληπτό τρόπο την επιχειρηματική σας ταυτότητα και υπεροχή