Εσείς γιορτάζετε το Thanksgiving και το Halloween στην επιχείρησή σας;

Εσείς γιορτάζετε το Thanksgiving και το Halloween στην επιχείρησή σας ; | Ena Blog
Εσείς γιορτάζετε το Thanksgiving και το Halloween στην επιχείρησή σας ; | Ena Blog

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα παραδοσιακά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, γιορτάζονται στην Ελλάδα η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) και το Halloween. Πολλοί Έλληνες αλλά και ξένοι πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα έχουν ενσωματώσει και διατηρούν αυτά τα έθιμα ως κομμάτι της πολιτιστικής τους κουλτούρας, αναζητώντας παράλληλα τα σχετικά προϊόντα.

Το γεγονός ότι, χρόνο με το χρόνο, οι γιορτές αυτές κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα προσφέρει επιπλέον ευκαιρίες στις επιχειρήσεις για αύξηση των πωλήσεών τους. Καθώς η Ημέρα των Ευχαριστιών και το Halloween έχουν το δικό τους ιδιαίτερο μενού και διαδικασία εορτασμού, οι επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες, προωθώντας αυτές τις γιορτές.

Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε τα μενού αυτών των γιορτών, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τον εορτασμό τους.

 

Thanksgiving Day

Κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ (και την δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου στον Καναδά) γιορτάζεται η Ημέρα των Ευχαριστιών. Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε ώστε κάθε οικογένεια να μπορεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς το Δημιουργό για όλα τα αγαθά που συγκέντρωσε στο τέλος της σοδειάς. Η Ημέρα των Ευχαριστιών σηματοδοτεί κι εμπορικά την έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Το μενού των Ευχαριστιών, εκτός από τη γαλοπούλα γεμιστή με ψημένα κομμάτια ψωμιού, κάστανα, μπέικον ή λουκάνικα, μούρα, σταφίδες και μήλα περιλαμβάνει και τα παρακάτω παραδοσιακά πιάτα:

 

  1. Σαλάτα «Αμβροσία»: Φρουτοσαλάτα με εσπεριδοειδή της εποχής, όπως πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, αβοκάντο, σέλινο, αγγούρια, μπανάνες, φράουλες, ακόμα και φιστίκια. Μερικές εκδοχές περιλαμβάνουν στα υλικά και καρύδα για το γαρνίρισμα, ενώ πολλοί προσθέτουν σαντιγί ή τυρί-κρέμα στη βασική συνταγή.
  2. Σαλάτα με αχλάδι και ροκφόρ: Σαλάτα με κάρδαμο, ρόκα, αχλάδι, ακτινίδια και ροκφόρ, σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς και σως μουστάρδας, ελαιόλαδο, ξύδι και μαύρο πιπέρι.
  3. Cranberry σως: Σάλτσα με κράνα, ζάχαρη, ξυλαράκι κανέλας, αρωματικό πιπέρι, μοσχοκάρυδο και το χυμό από πορτοκάλι.
  4. Πουρές γλυκοπατάτας: Το πιάτο αυτό κυκλοφορεί με την ονομασία «yams» και αποτελεί έναν ιδιαίτερο πουρέ που φτιάχνεται με γλυκοπατάτες, βούτυρο και χυμό λεμόνι και συνδυάζεται με γαλοπούλα.
  5. Λαχανάκια Βρυξελλών: Βρασμένα καλά, χωρίς τα εξωτερικά σκούρα φύλλα τους, με ξύδι, αλατοπίπερο και μπέικον.
  6. Κολοκυθόπιτα: Πίτα με φρέσκια κολοκύθα, μαύρη ζάχαρη, καλαμποκάλευρο, αλάτι, κανέλα, βανίλια, μοσχοκάρυδο, αυγά και γάλα.
  7. Φρέσκα βραστά φασολάκια: Τα γνωστά σε όλους μας φασολάκια, με λίγο σκόρδο και μοσχοκάρυδο.
  8. Μηλόπιτα: Το επιδόρπιο της Ημέρας των Ευχαριστιών.

 

Halloween

Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή της βραδιάς πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι η 1η Νοεμβρίου.

Το πιο γνωστό έθιμο του Halloween είναι αυτό του «trick or treat», όπου τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, μαζεύοντας γλυκά για καλή τύχη. Οι μεταμφιέσεις διαφέρουν από τις γνωστές μας Απόκριες, καθώς τα κοστούμια που προτιμούνται σχετίζονται με τα “κακά πνεύματα”, όπως μάγισσες, φαντάσματα, βρικόλακες κ.α. Τα γλυκά που μοιράζονται συχνότερα την ημέρα της γιορτής είναι σοκολάτες, μπισκότα, γλειφιτζούρια και τσίχλες.

Τα φαναράκια, τα οποία λέγονται «jack-o-lanterns», είναι αναπόσπαστο στοιχείο του Halloween και χρησιμοποιούνται για να διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα που, υποτίθεται, πως τη συγκεκριμένη ημέρα είναι ιδιαίτερα ενεργά. Ο στολισμός της επιχείρησής σας μπορεί να περιλαμβάνει φρέσκιες κολοκύθες, σκαλισμένες έτσι ώστε να έχουν ανθρώπινη μορφή, ενώ μέσα σε αυτές μπορείτε να τοποθετήσετε αναμμένα κεριά ή φαναράκια.

Καθώς την παραμονή των Αγίων Πάντων νηστεύεται το κρέας, το τραπέζι του Halloween έχει συνδεθεί με πληθώρα χορτοφαγικών εδεσμάτων, όπως κολοκύθες, μήλα κ.ά.

Η γιορτή του Halloween ξεκίνησε στην Ευρώπη, όμως είναι πλέον γνωστή στον κόσμο μέσα από την αμερικανική κουλτούρα. Γενικά, στις ΗΠΑ θεωρείται η πιο προσοδοφόρα εμπορικά εποχή του έτους, μετά τα Χριστούγεννα. Οι πωλήσεις από γλυκά, κοστούμια, διακοσμητικά αντικείμενα κ.λπ. για την ημέρα, λέγεται ότι φτάνουν τα έξι δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Οι γοητευτικές αυτές ξενόφερτες γιορτές των Ευχαριστιών και του Halloween είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες στην Ελλάδα και αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία να προωθήσετε τις πωλήσεις της επιχείρησής σας και να προσελκύσετε νέους πελάτες.