3 μοντέρνες πινελιές στο παραδοσιακό μενού της Καθαράς Δευτέρας

3 μοντέρνες πινελιές στο παραδοσιακό μενού της Καθαράς Δευτέρας | Ena Blog
3 μοντέρνες πινελιές στο παραδοσιακό μενού της Καθαράς Δευτέρας | Ena Blog

Για την φετινή Καθαρά Δευτέρα η πρότασή μας για το μενού που θα παρουσιάσετε στους πελάτες σας, περιλαμβάνει μοντέρνες «διασκευές» αγαπημένων παραδοσιακών γεύσεων αυτής της ημέρας. Γεύσεις και υλικά που «φρεσκάρουν» παιδικές αναμνήσεις, γεμίζουν το τραπέζι των πελατών σας με υπέροχα χρώματα και αρώματα και ενθουσιάζουν με τη νοστιμιά και τη θρεπτικότητά τους μικρούς και μεγάλους, που θα σας επισκεφθούν για μια αξέχαστη απολαυστικά έξοδο της φετινής αργίας.

 

1. Ρεβιθοσαλάτα με αβοκάντο

Μερίδες: 10

Υλικά

  • 700 gr ρεβίθια βρασμένα
  • 12-15 τοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 5 μικρά αγγουράκια, κομμένα σε κυβάκια
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια, λεπτοκομμένα
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές, κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 2 αβοκάντο
  • Καβουρδισμένο σουσάμι

 

Υλικά για τη σως

  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 180 gr ταχίνι ολικής άλεσης  
  • 100 ml σησαμέλαιο
  • 1½ σκελίδα σκόρδο
  • Χυμό από 1½ λεμόνι
  • 1 κουταλιά σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 100 ml νερό 
  • Αλάτι και πιπέρι

 

Οδηγίες

  1. Ετοιμάζετε τη σως, χτυπώντας καλά τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να πετύχετε ρευστή υφή. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό και ξαναχτυπήστε τα, έως ότου δημιουργηθεί το ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τα ρεβίθια, τα ντοματίνια, τα αγγουράκια, τις πιπεριές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη σως και ανακατεύτε μέχρι να δέσουν τα υλικά της σαλάτας μεταξύ τους. 
  3. Σερβιρίστε με λεπτές φέτες αβοκάντο, πασπαλισμένες με το καβουρδισμένο σουσάμι.

 

 

2. Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια & γαρίδες

Μερίδες: 10

Υλικά

  • 600 gr φασόλια μαυρομάτικα
  • 1 kg γαρίδες, φρέσκιες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Χυμός από 2 λάιμ
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε κυβάκια
  • 3 μικρές καυτερές κόκκινες πιπεριές
  • 1½ ποτηράκι ούζο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

  1. Βράζετε τα μαυρομάτικα φασόλια για περίπου 30′ έως ότου μαλακώσουν.
  2. Σοτάρετε σε τηγάνι τo σκόρδο και τις πιπεριές για περίπου 5 ‘, στη συνέχεια τα αφαιρείτε και στο λάδι τους σοτάρετε τις γαρίδες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  3. Προσθέτετε το ούζο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύετε για μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, για περίπου 4 ‘.
  4. Σβήνετε τις γαρίδες με το χυμό των λάιμ. 
  5. Σουρώνετε τα φασόλια και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ.
  6. Προσθέτετε τις γαρίδες, το ζουμί που έχει απομείνει στο τηγάνι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό και ανακατεύετε πολύ καλά.
  7. Σερβίρετε με φρέσκο ελαιόλαδο.

 

3. Γλυκιά πίτα με δαμάσκηνα

Μερίδες: 10

Υλικά

  • 300 gr αποξηραμένα δαμάσκηνα 
  • 150 ml νερό ζεστό
  • 40 ml κονιάκ
  • 100 gr ζάχαρη καστανή
  • 120 gr αμύγδαλα λευκά τριμμένα
  • 2½  κουταλάκια του γλυκού κανέλα 
  • 6 φύλλα κρούστας
  • Ελαιόλαδο για τα φύλλα

Οδηγίες

  1. Βάλτε τα μισά από τα αποξηραμένα δαμάσκηνα στο μπλέντερ, ρίξτε τους το καυτό νερό και πολτοποιήστε τα.  
  2. Τα βάζετε σε μπολ μαζί με τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ και τα ανακατεύετε σε μίγμα.
  3. Τα υπόλοιπα δαμάσκηνα τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα ανακατεύετε στο μπολ μαζί με το υπόλοιπο μίγμα, μέχρι να γίνουν ένα με τα άλλα υλικά.
  4. Σε ένα ταψί, ελαφρά λαδωμένο, απλώνετε τρια φύλλα κρούστας και ρίχνετε από πάνω το μίγμα.
  5. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνετε και χαράσσετε σε κομμάτια.
  6. Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 18°C , μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
  7. Αφήνετε να κρυώσει πριν την κόψετε σε κομμάτι και σερβίρετε.