Για τους επαγγελματίες της εστίασης μια εξαιρετική εμπειρία πελάτη κατά τη διάρκεια της πολυσύχναστης εποχής των Χριστούγεννων δεν είναι πάντα εύκολη. Είναι η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι οι απαιτήσεις των πελατών σας ανεβαίνουν καθώς αναζητούν εκπλήξεις και γεύσεις που συνοδεύουν μαγικά την γιορτή αυτή. Ακολουθούν αλμυρές και γλυκές λιχουδιές που γίνονται γρήγορα ενώ μπορούν να ετοιμαστούν νωρίτερα και να διατηρηθούν για εξοικονόμηση χρόνου κατά τη διάρκεια της μεγάλης κινητικότητας των Χριστουγέννων.
Κρακεράκια με μαριναρισμένη μοτσαρέλα
Υλικά
2 κομμάτια σκληρή μοτσαρέλα (250 gr το καθένα)
3/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένες γλυκές κόκκινες πιπεριές
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί
1/4 φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
1 κ.σ. ζάχαρη
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι
Ποικιλία κράκερ ή φρυγανισμένο γαλλικό ψωμί σε φέτες
Οδηγίες
- Φτιάχνετε τη μαρινάδα ανακατεύοντας τη ζάχαρη, το βασιλικό, το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, λάδι, τα δύο είδη ξυδιού και τις κόκκινες πιπεριές..
- Κόβουμε το τυρί σε κύβους και περιχύνουμε με τη μαρινάδα το τυρί, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.
- Σερβίρουμε πάνω σε κράκερ ή σε φρυγανισμένο γαλλικό ψωμί σε φέτες.
Μπουκίτσες τυριού με κράνμπερι και πεκάν
2 τεμάχια πλήρες τυρί κρέμα,
2 φλιτζάνια τριμμένο λευκό τσένταρ 2 φλιτζάνια αποξηραμένα κράνμπερι, ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια πεκάν, ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζάνι φρέσκα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. χοντρό αλάτι
1 κ.γ.λυκού σκόρδο σε σκόνη
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 φλιτζάνι φρέσκο σχοινόπρασο
Οδηγίες
- Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, χτυπήστε το τυρί κρέμα, το τσένταρ τα μισά κράνμπερι, τα μισά ψιλοκομμένα πεκάν, τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το αλάτι, το σκόρδο σε σκόνη και το πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αφαιρέστε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα του τυριού (περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε) και τυλίξτε το σε μια μικρή μπάλα και στη συνέχεια τοποθετήστε το σε ένα ταψί. Συνεχίστε να τυλίγετε σε μπαλάκια μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλο το μίγμα. Καλύψτε το ταψί με μεμβράνη και μετά τοποθετήστε τις μπάλες τυριού στο ψυγείο για να σφίξουν, για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να είστε έτοιμοι να σερβίρετε.
- Συνδυάστε τα υπόλοιπα πεκάν, τα κράνμπερι και το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο σε ένα μικρό πιάτο. Καλύψτε απαλά κάθε μπάλα στο μείγμα και τοποθετήστε το σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
- Προσθέστε ένα μικρό αλμυρό στικ σε κάθε μπαλάκι και σερβίρετε πάνω σε μια πιατέλα.
Σοκολατένιο fudge με τριμμένες peppermint καραμέλες
Υλικά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι κακάο
½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
6 αυγά
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 κ.σ. πραλίνα σοκολάτας
Οδηγίες
- Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώστε τη σοκολάτα, το συμπυκνωμένο γάλα, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το αλάτι μαζί. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και μετά αδειάζετε το μίγμα σε ένα ταψί.
- Πασπαλίζετε με τις τριμμένες καραμέλες και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να δέσει, για 2 ώρες.
- Κόβετε σε τετράγωνα και σερβίρετε.
Σκουφάκια του Άγιου Βασίλη
Υλικά
Για το κέικ
250gr κομμάτια σοκολάτας
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
4 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κ.γ. αλάτι kosher
10 φράουλες
Για την κρέμα:
½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
220 gr τυρί μασκαρπόνε
3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Λίγο αλάτι
Οδηγίες
- Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταία την πραλίνα.
- Βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ και πασπαλίζετε με λίγο ζάχαρη κρυσταλλική, αυτό βοηθάει στο να φουσκώνει το μίγμα περισσότερο.
- Ψήνετε στους 170° – 180° C για 45 λεπτά.
- Αφαιρείτε από τον φούρνο, αφήνετε να κρυώσει και κόβετε το κέικ σε μέτριου μεγέθους κύβους.
- Χτυπήστε στο μίξερ το βούτυρο και το τυρί μασκαρπόνε μέχρι το μίγμα να γίνει κρεμώδες.
- Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι. Προσθέστε τη ζάχαρη αποσπασματικά και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει λείο.
- Βάλτε την κρέμα σα δαχτυλίδι, πάνω από κάθε κομμάτι κέικ.
- Κόψτε τη βάση της κάθε φράουλας έτσι ώστε να είναι επίπεδη και τοποθετήστε τη ανάποδα σε κάθε κομματάκι κέικ.
- Στο τέλος βάλτε λίγη κρέμα στη κορυφή της φράουλας ώστε να θυμίζει καπέλο του Άι Βασίλη και σερβίρετε το γλυκό.