Ένα μικρό μυστικό, που θα απογειώσει τη νοστιμιά των πιάτων της Τσικνοπέμπτης και θα ενθουσιάσει τους πελάτες σας, είναι να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη μαρινάδα!Επιλέγοντας εκείνη που ταιριάζει σε κάθε είδος κρέατος, πετυχαίνετε να μαλακώσει, να γίνει πιο ζουμερό, άρα πιο εύκολο στο ψήσιμο, ενώ επιπλέον του δίνετε άρωμα και επίγευση. Σε αυτό το άρθρο έχουμε συγκεντρώσει επιλεγμένες μαρινάδες ειδικές για κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ή κατσίκι, για τη Τσικνοπέμπτη και, όχι μόνο!
Μαρινάδες για Κοτόπουλο
1. Μαρινάδα γιαουρτιού για φιλέτο κοτόπουλου από στήθος ή μπούτι
Mερίδες: 10 (30 φιλετάκια)
Υλικά:
- 150 gr στραγγιστό γιαούρτι
- 80 gr μουστάρδα κλασική
- 400 ml ελαιόλαδο
- 240 ml χυμό λεμόνι
- 50 gr αποξηραμένο θυμάρι
- 50 gr πάπρικα καπνιστή
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
- Ετοιμάζετε το μίγμα, ανακατεύοντας τα παραπάνω υλικά ώστε να δημιουργήσετε ένα ομοιογενές υγρό.
- Τοποθετείτε τα φιλετάκια σε ένα ταψί και τα περιχύνετε με τη μαρινάδα, πιέζοντάς τα ελαφρά με το χέρι σας.
- Τα αφήνετε από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο σας.
- Τα βγάζετε την ημέρα της Τσικνοπέμπτης και τα μαγειρεύετε, είτε στο φούρνο είτε στο τηγάνι.
2. Μαρινάδα σόγιας για φιλέτο κοτόπουλου από στήθος ή μπούτι
Mερίδες:10 (30 φιλετάκια)
Υλικά:
- 150 ml ελαιόλαδο
- 90 gr μαρμελάδα πορτοκάλι
- 500 ml σόγια σως
- 90 gr μουστάρδα πικάντικη
- 20 ml χοντροκοπανισμένοι κόκκοι κόλιανδρου
- 5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Οδηγίες:
- Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το ελαιόλαδο, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τη σως σόγια, τη μουστάρδα, τους κόκκους κόλιανδρου, τις λιωμένες σκελίδες σκόρδου και ανακατεύετε καλά τα υλικά μέχρι να πάρουν μια ομοιογενή, ρευστή υφή.
- Προσθέτετε το κοτόπουλο και ανακατεύετε ώστε να σκεπαστούν από τη μαρινάδα.
- Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Τοποθετείτε τα φιλετάκια σε ένα ταψί, μαζί με τη μαρινάδα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο.
- Μετά από 40΄με 50΄και αφού τα έχετε ανακατέψει τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, τα βγάζετε και τα σερβίρετε ζεστά.
Mαρινάδες για χοιρινό
1. Μαρινάδα μπύρας για χοιρινά φιλέτα
Mερίδες: 10
Υλικά:
- 2 μεγάλα ποτήρια μπύρα ξανθιά
- 90 gr μουστάρδα πικάντικη
- 45 gr μέλι
- 45 gr κόκκοι πιπεριού αλεσμένοι σε χοντρά κομμάτια
Οδηγίες:
- Ρίχνετε την μπύρα σε ένα μεγάλο μπολ και μόλις κατακαθίσει ο αφρός, την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά.
- Βάζετε το κρέας στο ταψί του και το περιχύνετε με τη μαρινάδα.
- Το αφήνετε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες πριν το ψήσιμο.
2. Μαρινάδα λιαστής ντομάτας για χοιρινές μπριζόλες
Mερίδες: 10
Υλικά:
- 3 κύβοι βοδινού ζωμού
- 90 ml ελαιόλαδο
- 2 ½ σκελίδες σκόρδου λιωμένες
- 300 ml κόκκινο κρασί
- 45 gr σπόρους κουκουναριού
- 300 gr λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο στραγγισμένες
- Φύλλα φρέσκου βασιλικού
- Aλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
- Mε ένα blender πολτοποιείτε τον ζωμό βοδινού, τις λιαστές ντομάτες, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρασί και τον βασιλικό.
- Καλύπτετε τις μπριζόλες με τη μαρινάδα στα ταψιά τους, τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε από το προηγούμενο βράδυ στο ψυγείο.
- Η μαρινάδα είναι ιδανική είτε για το ψήσιμο του κρέατος στη ψησταριά είτε για τηγάνισμα (7΄περίπου την κάθε πλευρά της μπριζόλας, σε δυνατή φωτιά).
Mαρινάδες για μοσχάρι
Μαρινάδα Βαλσάμικου για Μοσχαρίσιες μπριζόλες
Μερίδες 10
Υλικά:
- 4 μέτρια κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κλαδάκια θυμάρι
- 400 ml λευκό κρασί
- 300 ml ξίδι βαλσάμικο
- 180 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι χοντροκομμένο
Οδηγίες:
- Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τα κρεμμύδια, το θυμάρι, το πιπέρι, αλάτι, το λευκό κρασί, το ξίδι και το ελαιόλαδο.
- Βάζετε σε βαθιά ταψιά τις μπριζόλες, φροντίζοντας να μην καλύπτει η μία την άλλη και περιχύνετε τη μαρινάδα.
- Σκεπάζετε με μεμβράνη και τις αφήνετε για 3 με 4 ώρες στο ψυγείο.
- Στραγγίζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και τις ψήνετε στο κατάλληλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200oC.
- Τοποθετείτε κάθε μπριζόλα ξεχωριστά σε ένα φύλλο λαδόκολλας. Τις αλατίζετε, τις περιχύνετε με λίγη μαρινάδα και τις τυλίγετε σε πακέτα.
- Τοποθετείτε τα πακέτα στον φούρνο και τα Ψήνετε για 5-6΄από κάθε πλευρά – ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος της μπριζόλας και τον βαθμό ψησίματος.
- Σερβίρετε αμέσως, βάζοντας ένα πακέτο σε κάθε πιάτο της παραγγελίας σας.
Μαρινάδες για αρνί και κατσίκι
1. Μπολ μαρινάδας /Ανά κιλό παϊδάκια
Υλικά:
- 200 ml ελαιόλαδο
- 4 γαρίφαλα
- 4 κεδρόκοκκoι
- 5 gr κόλιανδρο σε σκόνη
- 5 gr κύμινο σε σκόνη
- 5 gr θυμάρι ξερό
- 5 gr ρίγανη ξερή
- 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 5 gr εστραγκόν ξερό
- 10 gr ζάχαρη
- 15 gr αλάτι χοντρό
Οδηγίες:
- Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Ρίχνετε μέσα στην μαρινάδα τα παϊδάκια αφού τα αλατοπιπερώσετε καλά, ανακατεύετε καλά και σκεπάζετε το σκεύος με μεμβράνη.
- Τα αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες να μαριναριστούν καλά.
- Ψήνετε τα παϊδάκια στο φούρνο ή στα κάρβουνα, αλείφοντας τα τακτικά με τη μαρινάδα που έχει μείνει στο μπολ.
2. Μαρινάδα μελιού για ψήσιμο στα κάρβουνα (παϊδάκια και μπριζόλες)
Για επάλειψη του κρέατος πριν το ψήσιμο ή και σαν συνοδευτικό ντιπ
Υλικά:
- 200 gr κέτσαπ κλασσικό
- 230 ml λευκό ξύδι από κρασί
- 20 ml μελάσα
- 20 gr μαύρη ζάχαρη
- 300 gr μέλι
- 5 gr αλάτι
- 5 gr μπούκοβο
- 10 gr μουστάρδα, σε σκόνη
- 5 gr πάπρικα, γλυκιά
- 5 gr σκόρδο σκόνη
Oδηγίες:
- Βάζετε όλα τα υλικά σε σκεύος και τα βράζετε για να ομογενοποιηθούν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για μισή ώρα, ανακατεύοντάς τα τακτικά.
- Αφήνετε τη μαρινάδα σας να κρυώσει, ώστε να σφίξει και να αποκτήσει μια παχύρευστη υφή.
- Αλείφετε με αυτήν και από τις δυο πλευρές το κρέας και το ψήνετε στα κάρβουνα.
- Μπορείτε να την μοιράσετε σε μικρά μπολάκια αντίστοιχα με τις παραγγελίες σας και να την σερβίρετε και ως συνοδευτικό ντιπ του κρέατος.
Επιλέξτε τη μαρινάδα εκείνη, που θεωρείτε καταλληλότερη για το μενού και τις γευστικές συνήθειες των πελατών σας και χαρίστε τους μια γευστικά, θεσπέσια Τσικνοπέμπτη!