Ποικιλία τυριών και αλλαντικών με συνοδευτικά κρασιά

Ποικιλία τυριών και αλλαντικών με συνοδευτικά κρασιά | Ena Blog
Ποικιλία τυριών και αλλαντικών με συνοδευτικά κρασιά | Ena Blog

Η γιορτινή περίοδος είναι προ των πυλών και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να εντυπωσιάσετε τους πελάτες σας, από μια πιατέλα με λαχταριστές μπουκιές τυριών και αλλαντικών και μια λίστα συνοδευτικών κρασιών, που θα δημιουργήσουν μια ακαταμάχητη παλέτα γεύσεων. 

Το κλειδί της επιτυχίας για να φτιάξετε μια υπέροχη πιατέλα είναι ο προγραμματισμός. Η δημιουργία μιας λίστας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τα τυριά και τα αλλαντικά, που θα προσφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα μια ποικιλία από χρώματα, σχήματα και γεύσεις. Παρακάτω θα βρείτε τα υλικά που χρειάζεστε:

 

Τυριά

Επιλέξτε 3-4 διαφορετικά είδη τυριών. Συμπεριλάβετε παλαιωμένα, κρεμώδη, πικάντικα και σκληρά τυριά ώστε να δώσετε πολλές επιλογές στους πελάτες σας. Μερικές δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν:

Παλαιωμένα τυριά: Παλαιωμένο Τσένταρ, Γκούντα, Γκρούερα

Μαλακά και Κρεμώδη τυριά: Μπρι, Καμαμπέρ, Μοτσαρέλα, Γαλοτύρι, Μανούρι, Ανθότυρο, Ξινομυζήθρα, Μυζήθρα

Λευκά τυριά άλμης: Κατσικίσιο τυρί, Φέτα, Σφέλα, Καλαθάκι

Ημίσκληρα τυριά: Μετσοβόνε, Κασέρι, Φορμαέλα, Χαλούμι

Σκληρά τυριά: Παρμεζάνα, Γραβιέρα, Έμμενταλ, Κεφαλοτύρι, Λαδοτύρι, Σαν Μιχάλη, Αρσενικό

Μπλε τυριά: Γκοργκοντζόλα, Στίλτον, Ροκφόρ

 

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που χρειάζεται να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε τα είδη τυριών, είναι ο συνδυασμός κρασιών. Παρακάτω σας προτεινουμε μερικούς από τους πιο ταιριαστούς συνδυασμούς για να ξεκινήσετε:

Τα παλαιωμένα τυριά ταιριάζουν με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά με έντονη γεύση, όπως είναι τα παλαιωμένα Cabernet Sauvignon, Malbec και Merlot. Τα μαλακά τυριά όπως το Μπρι και το Κάμαμπερ ζευγαρώνουν καλά με ελαφριά κόκκινα κρασιά, όπως είναι το Αγιωργίτικο, ενώ για μαλακά τυριά με πιο έντονη γεύση όπως η μυζήθρα θα επιλέξουμε πιο έντονα ερυθρά, όπως είναι το Cabernet Sauvignon, το Malbec, το Merlot ή ένα πολύ καλό Ξινόμαυρο. Με τα μαλακά τυριά ταιριάζουν επίσης, αρωματικά λευκά κρασιά, όπως το έντονο Μοσχοφίλερο.

Στα πολύ αλμυρά τυριά, όπως είναι η φέτα, ταιριάζει ωραία η συνοδεία ενός λευκού κρασιού με έντονη οξύτητα, όπως είναι το Ασύρτικο, η Ρομπόλα και το Sauvignon Blanc. 

Για τα ημίσκληρα τυριά μπορούμε να επιλέξουμε ένα ημίξηρο ροζέ κρασί, όπως το Cabernet d’Anjou. 

Τα σκληρά τυριά όπως η γραβιέρα συνοδεύονται από οίνους της ποικιλίας Syrah ή από λευκά ξηρά κρασιά. 

Τα μπλε τυριά, από την άλλη, λόγω της έντονης και πικάντικης γεύσης τους ταιριάζουν με λευκά γλυκά κρασιά, όπως το Μοσχάτο Σάμου αλλά και κόκκινα γλυκά όπως η Μαυροδάφνη και το Port.

 

Αλλαντικά

Επιλέξτε τόσα είδη αλλαντικών όσα είναι και τα είδη των τυριών σας. Δηλαδή, αν έχετε επιλέξει 3 είδη τυριών επιλέξτε και 3 είδη αλλαντικών. Ανάλογα με τα είδη τυριών και τα συνοδευτικά κρασιά που έχετε επιλέξει μπορείτε να δοκιμάσετε τους παρακάτω συνδυασμούς:

Με τα ερυθρά κρασιά ταιριάζουν τα αλλαντικά που έχουν έντονη την γεύση των μπαχαρικών όπως είναι η μορταδέλα και το πιπεράτο ζαμπόν, ενώ καλές επιλογές αποτελούν η καπνιστή γαλοπούλα, η καπνιστή χοιρινή μπριζόλα και τα βραστά λουκάνικα.

Με τα λευκά κρασιά, από την άλλη ταιριάζουν τα αλλαντικά αέρος, όπως το σαλάμι αέρος, ο παστουρμάς και το προσούτο.

 

Ψωμί και Συνοδευτικά

Για ψωμί επιλέξτε μία γαλλική μπαγκέτα ή κράκερς διαφόρων γεύσεων. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα εποχής, όπως σταφύλια, αχλάδια, σύκα κ.α., ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, όπως καρύδια, κράνμπερι, αποξηραμένα βερίκοκα και αποξηραμένα δαμάσκηνα, μαύρες και πράσινες ελιές και διάφορα τουρσιά όπως αγγουράκι και πιπεριές τουρσί.

 

Οδηγίες Οργάνωσης της Πιατέλας

  1. Σερβίρετε τα τυριά και τα αλλαντικά σας σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής. 
  2. Η ιδανική αναλογία για κάθε άτομο είναι 60 gr τυριών και 60 gr αλλαντικών. Οπότε για μια πιατέλα 10 ατόμων θα χρειαστείτε 600 gr τυριών και 600 gr αλλαντικών.
  3. Ξεκινώντας από τις άκρες τοποθετήστε εναλλάξ ένα τυρί και ένα αλλαντικό. 
  4. Έπειτα, γεμίστε τα κενά της πιατέλας με τα κράκερς, τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα.
  5. Μπορείτε να προετοιμάσετε την πιατέλα σας περίπου 20-30΄ πριν τη σερβίρετε.