Χριστουγεννιάτικα Ορεκτικά

Χριστουγεννιάτικα Ορεκτικά | ENA Blog
Χριστουγεννιάτικα Ορεκτικά | ENA Blog

Το μυστικό για ένα εντυπωσιακό ορεκτικό βρίσκεται στην απλότητα των υλικών. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου επιδείξτε τη μαγειρική δεινότητα του εστιατορίου σας μέσα από ορεκτικά που είναι νόστιμα αλλά και ελκυστικά στην όψη. Αυτό που κάνει αυτά τα ορεκτικά να ξεχωρίζουν πραγματικά, είναι η χρήση λίγων και επιλεγμένων υλικών υψηλής ποιότητας που συνδυάζονται έξυπνα, δημιουργώντας αξέχαστες γεύσεις. Προσθέστε αυτά τα λαχταριστά ορεκτικά στο μενού σας και προσφέρετε μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία στους πελάτες σας κατά τη διάρκεια των γιορτών! 

Μπρουσκέτες με κουμκουάτ, προσούτο και τυρί κρέμα

Υλικά

1 τσιαπάτα σε φέτες

Λίγο ελαιόλαδο

Λίγο μαύρο πιπέρι

50 gr τυρί κρέμα

10 λεπτοκομμένες φέτες προσούτο

50 gr γλυκό του κουταλιού κουμκουάτ

Φύλλα δεντρολίβανου

Κόκκινο κρεμμύδι

Οδηγίες

  1. Κόψτε την τσιαπάτα  σας σε φέτες  και τοποθετήστε τες σε ένα ταψί.
  2. Αλείψτε κάθε φέτα με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με λίγο μαύρο πιπέρι.
  3. Τοποθετήστε το στο γκριλ στο πάνω ράφι σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά.
  4. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε τις φέτες να κρυώσουν.
  5. Μόλις κρυώσουν οι φέτες, τοποθετήστε τες σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και απλώστε το τυρί κρέμα, προσθέστε μια φέτα προσούτο και μια ή δύο φέτες κουμκουάτ. Προσθέστε  μερικά φύλλα δεντρολίβανου και μια λεπτή λωρίδα από κόκκινο κρεμμύδι για το γαρνίρισμα και σερβίρετε.

Καναπεδάκια με αγγούρι και πικάντικες γαρίδες

½ kg μεγάλες γαρίδες, αποφλοιωμένες και ξεφλουδισμένες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ κόλιανδρο ψιλοκομμένο, και λίγο ακόμα για το γαρνίρισμα

1 κ.γ πάπρικα

1/2 κ.γ πιπέρι καγιέν

1/2 κ.γ  αλάτι

1/4 κ.γ μαύρο πιπέρι

2 κ.σ ελαιόλαδο

1 κ.σ χυμό λάιμ, και λίγο ακόμα για να στύψετε πάνω από τα έτοιμα ορεκτικά

1  αγγούρι, κομμένο σε 20 ροδέλες

  1. Τοποθετήστε τις γαρίδες σε ένα μεγάλο μπολ και στεγνώστε τες με χαρτί κουζίνας. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κόλιανδρο, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά για να συνδυαστούν.
  2. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι σε μέτρια/υψηλή φωτιά με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις κάψει το λάδι, προσθέστε τις γαρίδες σε μία στρώση και σοτάρετε 2 λεπτά ανά πλευρά ή μέχρι να ψηθούν.
  3. Στύψτε φρέσκο χυμό λάιμ πάνω από τις μπουκιές αβοκάντο γαρίδας και γαρνίρετε με περισσότερο ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Αν δεν σερβίρετε αμέσως, σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο έως και 4 ώρες πριν το σερβίρισμα.

Κροστίνι με αχλάδι, μπρι, μέλι, πεκάν και δεντρολίβανο

Υλικά

1 μπαγκέτα

2 κ.σ ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο

1 ώριμο αχλάδι

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πεκάν

230 gr τυρί μπρι

2 κ.σ μέλι

Αλάτι και πιπέρι 

Λίγα φρέσκα φύλλα από δεντρολίβανο

Οδηγίες 

  1. Κόψτε τη μπαγκέτα σε ροδέλες και τοποθετήστε τες σε ένα ταψί.
  2. Αλείψτε με ελαιόλαδο κάθε φέτα και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
  3. Ψήστε στο φούρνο στους 180°C για 5-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Αφού ψηθούν τρίψτε τη ξεφλουδισμένη σκελίδα σκόρδο πάνω στις  φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.
  4. Κόψτε το αχλάδι σε λεπτές φέτες και αφήστε το στην άκρη.
  5. Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τα ψιλοκομμένα πεκάν.
  6. Μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστούν και να αρωματιστούν.
  7. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη.
  8. Κόψτε το τυρί μπρι σε μικρές φέτες και τοποθετήστε τις πάνω στο κροστίνι crostini.
  9. Βάλτε το ψωμί και το τυρί στο φούρνο και ψήστε για 2 λεπτά.
  10. Προσθέστε φέτες αχλαδιού πάνω από το τυρί μπρι.
  11. Περιχύστε το αχλάδι με μέλι και πασπαλίστε με τα καβουρδισμένα πεκάν και λίγα φύλλα από δεντρολίβανο.

Tip* Η διαφορά μεταξύ μπρουσκέτας και κροστίνι είναι στο ψωμί που χρησιμοποιείται. Η μπρουσκέτα φτιάχνεται φρυγανίζοντας ολόκληρες, φαρδιές φέτες ενός χωριάτικου ιταλικού ψωμιού ή ψωμιού με προζύμι όπως η τσιαπάτα. Τα κροστίνι κόβονται σε φέτες από ένα μικρότερο, στρογγυλό ψωμί με λεπτότερη υφή, τη γνωστή γαλλική μπαγκέτα.