Μπακαλιάρος πλακί με ελιές

Μπακαλιάρος πλακί με ελιές | ENA Blog
Μπακαλιάρος πλακί με ελιές | ENA Blog

Ο μπακαλιάρος έκανε την εμφάνισή του στο ελληνικό τραπέζι περί τα τέλη του 15ου αιώνα. Στις διάφορες γαστρονομικές παραλλαγές του, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα εδέσματα που επιλέγονται για την ημέρα της 25ης Μαρτίου στην Ελλάδα. Για αυτό κι εμείς σας έχουμε ετοιμάσει μια ευρέως γνωστή και πεντανόστιμη συνταγή που μπορείτε να εντάξετε στο μενού σας και να αγαπηθεί από τους πελάτες του εστιατορίου σας. Ο μπακαλιάρος πλακί με ελιές, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο ταίριασμα λαχανικών και μπαχαρικών που μπορεί να ενταχθεί μόνιμα στο μενού σας, ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου, καθώς ο μπακαλιάρος διακρίνεται για τη διατροφική αξία του, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Εκτύπωση Συνταγής
Μπακαλιάρος πλακί με ελιές
Μπακαλιάρος πλακί με ελιές | ENA Blog
Μερίδες
Συστατικά
Μερίδες
Συστατικά
Μπακαλιάρος πλακί με ελιές | ENA Blog
Οδηγίες
  1. Εάν επιλέξετε παστό μπακαλιάρο, χρειάζεται ξαρμύρισμα 48 ώρες πριν το μαγείρεμα. Για το ξαρμύρισμα: βυθίζετε τον παστό μπακαλιάρο σε μια λεκάνη με κρύο νερό και αλλάζετε το νερό τακτικά για 48 ώρες.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
  3. Πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι τα φιλέτα μπακαλιάρου και τα αφήνετε σκεπασμένα στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
  4. Κόβετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε λεπτές φέτες, τα καρότα σε χοντρές φέτες και τα ντοματίνια στη μέση και τοποθετείτε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί.
  5. Προσθέτετε σε ένα μπολάκι το ελαιόλαδο, το νερό, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε.
  6. Περιχύνετε το μίγμα στο ταψί και ανακατεύετε ώστε να πάει το μίγμα σε όλα τα λαχανικά.
  7. Αφαιρείτε τον μπακαλιάρο από το ψυγείο και τον βάζετε στο ίδιο ταψί, τοποθετώντας πάνω σε κάθε κομμάτι ένα κλωναράκι μάραθο.
  8. Προσθέτετε στο ταψί τις ελιές και τις φέτες λεμονιού.
  9. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 50’.
  10. Σερβίρετε σε ρηχά πιάτα και συνοδεύετε τον μπακαλιάρο με φρέσκο ψωμί.