Τα 10+1 κορυφαία προϊόντα που αγοράζουν οι τουρίστες!

Τα 10 συν 1 κορυφαία προϊόντα που αγοράζουν οι τουρίστες. Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα. Ena Blog
Τα 10+1 κορυφαία προϊόντα που αγοράζουν οι τουρίστες! | Ena Blog

Οι τουρίστες είναι πάντα καλοί καταναλωτές κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ανεξάρτητα από τον χρόνο διαμονής τους στην Ελλάδα.

Οι τουρίστες επιλέγουν κατά προτίμηση ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα για τις αγορές τους, οπότε αν έχετε το κατάστημά σας σε κάποιο δημοφιλές τουριστικό μέρος, τότε χρειάζεται να φροντίσετε να έχετε τα ακόλουθα προϊόντα σε μεγέθη και συσκευασίες που είναι οικονομικές, εύκολες στη μεταφορά και ελκυστικές στο μάτι.

Ποια είναι αυτά τα προϊόντα;

  1. Προϊόντα από μαστίχα Χίου.

Η Μαστίχα παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Χίου στο Αιγαίο. Η συγκομιδή πραγματοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο στα 24 χωριά που είναι γνωστά ως Μαστιχοχώρια της Χίου, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά διατηρημένοι οικισμοί σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού. Η μαστίχα έχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1997.

  1. Αυγοτάραχο

Το αυγοτάραχο θεωρείται το χαβιάρι της Ελλάδας και παράγεται κυρίως στο Μεσολόγγι. Διάσημοι σεφ το χρησιμοποιούν στις συνταγές τους και καταστήματα πολυτελείας όπως τα Petrossian, το Fauchon και το Caviar Exclusives φιλοξενούν αυτό το ελληνικό προϊόν με υπερηφάνεια στα ράφια τους. Το αυγοτάραχο είναι μια παραδοσιακή, γαστρονομική λιχουδιά και ανήκει στην ίδια κατηγορία με το χαβιάρι, την τρούφα και το φουά γκρα.

  1. Ούζο

Ένα παγκοσμίως γνωστό ελληνικό ποτό, με πιο δημοφιλές το ούζο της Λέσβου (ούζο Πλωμαρίου και όχι μόνο). Το ούζο παράγεται στο νησί της Μυτιλήνης στο Αιγαίο από την απόσταξη αλκοόλ, νερού και αρωμάτων γλυκάνισου. Υπάρχει όμως και ούζο χωρίς γλυκάνισο.

  1. Φέτα

Η φέτα, το πιο διάσημο παραδοσιακό ελληνικό τυρί, αποθηκεύεται και διατηρείται σε άλμη. Η φέτα παράγεται κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη, την  Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Μυτιλήνη.

Αποτελείται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα με μείγμα 30% γάλακτος κατσίκας. Διάσημο για την πολύ αλμυρή γεύση του, το λευκό του χρώμα, την ιδιαίτερη οσμή και την ποικιλία του, η οποία εξαρτάται από τη σκληρότητα του τυριού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταχωρίσει τη φέτα ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), πράγμα που σημαίνει ότι η ονομασία «φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύνθεσης που παράγονται εκτός Ελλάδας και το συγκεκριμένο προϊόν δεν μπορεί επίσης να παραχθεί με διαφορετικό τρόπο.

  1. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ίσως το πιο δημοφιλές ελληνικό προϊόν, με πολλές εξαγωγές στο εξωτερικό. Είναι, επίσης, η βάση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και των ελληνικών συνταγών και σίγουρα απαραίτητο για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει τη μεσογειακή διατροφή.

  1. Μέλι

Ένα άλλο παραδοσιακό ελληνικό προϊόν παγκοσμίως γνωστό για την υψηλή ποιότητα, τα διατροφικά οφέλη και τη γεύση του είναι το μέλι. Στην Ελλάδα, οι ποικιλίες μελιού διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: το μέλι ανθέων και το δασόμελο. Το μέλι ανθέων προέρχεται από το νέκταρ λουλουδιών και σε αυτό ανήκει το μέλι θυμαριού, πορτοκαλιάς, ερείκης και άλλων ανθέων. Στην κατηγορία του δασόμελου ανήκει το μέλι του πεύκου, του έλατου και άλλων δασικών φυτών. Το ελληνικό μέλι οποιασδήποτε ποικιλίας έχει ένα πολύ ιδιαίτερο άρωμα και είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Εκτός από την υψηλή θρεπτική του αξία, το μέλι είναι και ένα βασικό συστατικό ομορφιάς και γι’αυτό εμπεριέχεται σε πολλά σαμπουάν, μάσκες ομορφιάς και φυσικά καλλυντικά. Πολλοί υποστηρίζουν επίσης ότι μια κουταλιά μέλι κάθε πρωί συντελεί στη μακροζωία.

  1. Κρόκος Κοζάνης 

Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής συζητούν τα οφέλη του κρόκου Κοζάνης ή κόκκινου σαφράν. Ο Κρόκος Κοζάνης, επίσης γνωστός στους ντόπιους ως «σαφράνι», θεωρείται ο κρόκος με την καλύτερη ποιότητα.

  1. Παξιμάδι Κρήτης / Κριθαρένιο Παξιμάδι

Το παξιμάδι έχει, τα τελευταία χρόνια, συσχετιστεί με το νησί της Κρήτης και τη διάσημη Κρητική συνταγή “Ντάκος” (παξιμάδι, τυρί φέτα, τριμμένη ντομάτα, ρίγανη, κάππαρη). 

  1. Μακεδονικός Χαλβάς

Ο χαλβάς της Μακεδονίας, που παράγεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχει το σουσάμι ως βασικό συστατικό, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε, Β1, Β2, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. 

  1. Γιαούρτι 

Οι Γάλλοι το αποκαλούν “το γάλα της αιώνιας ζωής” και οι αθλητές το συνιστούν ως το καλύτερο γεύμα μετά την άσκηση. Το ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ασβέστιο και βιταμίνες. Ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το σώμα, καταστέλλει τη λοίμωξη, διευκολύνει την πέψη και καταπολεμά ακόμη και την κακοσμία της αναπνοής!

  1. Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού

Οι μαρμελάδες συνδέονται με την ελληνική φιλοξενία, καθώς οι Έλληνες καλωσορίζουν τους καλεσμένους τους με τοπικά γλυκά του κουταλιού ή γιαούρτι με μαρμελάδα. Τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες μπορεί να μην είναι πρωταρχικά προϊόντα, αλλά είναι πράγματι από τα πιο γνωστά παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.