Αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα μενού από 21 χώρες του κόσμου

Αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα μενού από 21 χώρες του κόσμου | Ena Blog
Αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα μενού από 21 χώρες του κόσμου | Ena Blog

Τα Χριστούγεννα είναι μια ξεχωριστή εποχή για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα έθιμα του εορτασμού τους μπορεί να διαφέρουν από μέρος σε μέρος, τα γιορτινά Χριστουγεννιάτικα γεύματα όμως, έχουν πολλές ομοιότητες.

Εμείς συγκεντρώσαμε 21 αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα μενού από διαφορετικές χώρες και σας τα παρουσιάζουμε.

#1: Γερμανία

Οι Γερμανοί συχνά σερβίρουν το φρουτώδες κέικ Stollen μαζί με ένα ζεστό κρασί που ονομάζεται Gluehwein. Το Stollen ψήνεται παραδοσιακά ώστε να έχει μια “καμπούρα”, γεγονός που συμβολίζει τις καμήλες, με τις οποίες πήγαν στον Ιησού οι Τρεις Μάγοι με τα δώρα.

#2: Βουλγαρία

Πολλοί Βούλγαροι νηστεύουν πριν τα Χριστούγεννα και έτσι για το Χριστουγεννιάτικο γεύμα προτιμούν γεμιστά λαχανικά, σούπες και κέικ. Το γεύμα θα πρέπει, κατά παράδοση, να έχει μονό αριθμό πιάτων (συνήθως 7, 9 ή 11) και μονό αριθμό ατόμων. Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι υπάρχει, επίσης, ένα στρογγυλό και διακοσμημένο ψωμί που ονομάζεται «πίτα», το οποίο έχει ψηθεί με ένα νόμισμα στο εσωτερικό του. Όποιος βρει το νόμισμα, θα έχει καλή τύχη για όλη την υπόλοιπη χρονιά!

#3: Νησιά Φίτζι

Στα Φίτζι, οι ντόπιοι προτιμούν να έχουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους ψάρι τυλιγμένο σε φύλλα μπανάνας, γεμιστό κοτόπουλο και χοιρινό μαγειρεμένο στο “Lovo”, δηλαδή έναν φούρνο φτιαγμένο από χοντρές πέτρες κάτω στη γη.

#4: Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κύριο χριστουγεννιάτικο γεύμα, συνήθως, λαμβάνει χώρα το μεσημέρι ή το απόγευμα, ανήμερα των Χριστουγέννων. Αποτελείται, συχνά, από ψητή γαλοπούλα, ψητά λαχανικά, μπέικον, λουκάνικα και σάλτσα από cranberries. Για επιδόρπιο σερβίρεται η γνωστή σε όλους πουτίγκα σύκου (Figgy Pudding). Ακόμα καλύτερα, περιχύνουν την πουτίγκα με μπράντυ και της βάζουν φωτιά!

#5: Ιταλία

Οι Ιταλοί γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων παραθέτοντας ένα γεύμα που ονομάζουν “Η γιορτή των ψαριών”, το οποίο διαθέτει πολλά είδη θαλασσινών όπως καλαμάρι, αντζούγιες και ζυμαρικά με αχιβάδες. Όταν οι πιστοί επιστρέφουν σπίτι μετά τη Θεία Λειτουργία τρώνε μια φέτα από το παραδοσιακό “Panettone”, ένα φρουτώδες ιταλικό κέικ, μαζί με μια κούπα ζεστής σοκολάτας.

#6: Γαλλία

Στη Γαλλία επίσης σερβίρουν θαλασσινά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής γιορτής Le Réveillon. Τα γεύματα συνήθως περιλαμβάνουν αστακό, στρείδια και φουά γκρα. Για επιδόρπιο σερβίρεται ο παραδοσιακός κορμός με σοκολάτα, που ονομάζεται “bûche de Noël”.

#7: Σουηδία

Οι Σουηδοί σερβίρουν πουτίγκα ρυζιού (ή Risgrynsgröt, όπως λέγεται) κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Σε ένα από τα κύπελλα σερβιρίσματος βυθίζουν ένα αμύγδαλο στο κέντρο και ο τυχερός που θα το βρει θα έχει καλή τύχη για όλο το υπόλοιπο της χρονιάς. Άλλα χριστουγεννιάτικα πιάτα περιλαμβάνουν κρύα κρέατα, όπως γαλοπούλα, ψητό μοσχαρίσιο κρέας και julskinka (χριστουγεννιάτικο χοιρομέρι), τυριά, συκώτι, σαλάτες, τουρσιά καθώς και διάφορα είδη ψωμιού και βουτύρου (ή μαγιονέζα).

#8: Κόστα Ρίκα

Μετά τη μεταμεσονύκτια Θεία Λειτουργία, οι άνθρωποι στην Κόστα Ρίκα τρώνε χοιρινό κρέας και κοτόπουλο τυλιγμένο σε φύλλα βανανίας, μαγειρεμένα με παραδοσιακές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα συνοδεύεται από ποτά όπως το egg nog και το ρούμι.

#9: Αιθιοπία

Στην Αιθιοπία οι άνθρωποι τρώνε το “doro wat”, που είναι κοτόπουλο στιφάδο, το οποίο σερβίρεται πάνω σε λεπτό, επίπεδο ψωμί και τρώγεται με τα χέρια.

#10: Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική, τα Χριστούγεννα είναι καλοκαίρι και οι ντόπιοι ζεσταίνουν το Braai, μια αφρικάνικη σχάρα ψησίματος, όπου και ψήνουν αρνί, γαλοπούλα και χοιρινό. Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι υπάρχουν επίσης κίτρινο ρύζι με σταφίδες και λαχανικά, καθώς και η παραδοσιακή πουτίγκα που ονομάζεται “Malva Pudding”.

#11: Αυστραλία

Στην Αυστραλία είναι, επίσης, καλοκαίρι και οι κάτοικοι τα Χριστούγεννα κάνουν μπάρμπεκιου, με γαλοπούλα και αρνί. Τρώνε επίσης ψητές γαρίδες, χάρη σε μια μακράν παράδοση που ονομάζεται “shrimp on the barbie”.

#12: Γκάνα

Τα Χριστούγεννα στη Γκάνα οι άνθρωποι τρώνε μπάμιες, ρύζι και μια γλυκοπατάτα ή πουρέ, που ονομάζεται “Fufu”.

#13: Ανταρκτική

Για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ανταρκτική περνούν τα Χριστούγεννα τους πάνω σε πλοία. Έτσι, μαζί με τα μαγειρεμένα κρέατα, τρώνε κονσέρβες ή κατεψυγμένα λαχανικά.

#14: Αίγυπτος

Οι Αιγύπτιοι χριστιανοί νηστεύουν για τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Κατά τη διάρκεια της νηστείας τρώνε ένα πιάτο με μακαρόνι, ρύζι και φακές που συνοδεύεται με σάλτσα από ντομάτα και ξίδι. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα μετά τη Θεία Λειτουργία περιλαμβάνει πιάτα με κρέας, αυγά και βούτυρο, καθώς και την παραδοσιακή “Fata”, μια σούπα που περιέχει ψωμί, ρύζι, σκόρδο και βραστό αρνί.

#15: Ινδία

Το κύριο χριστουγεννιάτικο γεύμα των Ινδών χριστιανών λαμβάνει χώρα το βράδυ της παραμονής. Τα παραδοσιακά πιάτα που σερβίρονται είναι το Biryani, το κάρυ, η ψητή γαλοπούλα και το κοτόπουλο. Στο τέλος του γεύματος, τρώνε kheer, μια γλυκιά πουτίγκα με γάλα.

#16: Φιλιππίνες

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων, οι Φιλιππινέζοι χριστιανοί σερβίρουν στο τραπέζι τους ολόκληρα γουρούνια, αφού έχουν τοποθετήσει μια κίτρινα μπάλα τυριού στο στόμα τους.

#17: Ισλανδία

Ακριβώς στις 6 μ.μ., κάθε Παραμονή Χριστουγέννων, οι Ισλανδοί κάθονται μπροστά από ένα τεράστιο γεύμα που περιλαμβάνει μαγειρεμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του ταράνδου. Άλλα παραδοσιακά πιάτα είναι το “Hangikjöt” (ψητό μπούτι αρνιού) και το “Laufabrauð” (ένα είδος τηγανόψωμου).

#18: Αργεντινή

Στην Αργεντινή, οι ντόπιοι προτιμούν το Vitel Toné (μοσχάρι με σάλτσα τόνου), καθώς και γαλοπούλα, χοιρινό και ψωμί. Πολλές φορές απολαμβάνουν το Χριστουγεννιάτικο γεύμα τους στην αυλή. Το επιδόρπιό τους περιλαμβάνει πουτίγκες και άλλα χριστουγεννιάτικα κέικ.

#19: Φινλανδία

Οι Φινλανδοί κάθονται μπροστά από το Χριστουγεννιάτικο “Joulupöytä”, ένα δίσκο με φαγητό που περιλαμβάνει χοιρομέρι, ψωμί, ψάρια, διάφορα casseroles και κρασί. Για χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο σερβίρουν πουτίγκα ρυζιού, στην οποία κρύβουν ένα αμύγδαλο. Τυχερός, όποιος το βρει!

#20: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Οι Αμερικανοί τα Χριστούγεννα απολαμβάνουν το egg nog ένα ποτό με γάλα, κονιάκ, αυγά, κρέμα γάλακτος, ρούμι και κανέλα. Στο παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σερβίρουν χοιρομέρι ή γαλοπούλα, με σάλτσα από cranberries και λαζάνια.

#21: Ιαπωνία

Το πιστεύετε ή όχι, οι Ιάπωνες τα Χριστούγεννα πηγαίνουν στα KFC και τρώνε τηγανητό κοτόπουλο και πατάτες!