Αστυπάλαια: Ένα νησί θησαυρός!

Αστυπάλαια: Ένα νησί θησαυρός! | Ena Blog
Αστυπάλαια: Ένα νησί θησαυρός! | Ena Blog

Στο χάρτη της Ελλάδας, το νησί της Αστυπάλαιας σε σχήμα που θυμίζει πεταλούδα μοιάζει σαν να κρύβεται. Πρόκειται για ένα νησί που βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο και ανήκει στα Δωδεκάνησα.

Η Χώρα, που είναι και το εμπορικό κέντρο του νησιού, βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρυμνου λόφου και τη θέα της κυριαρχεί ένα πανέμορφο, βενετσιάνικο φρούριο, το οποίο περιέχει δύο λαμπρές ολόλευκες εκκλησίες.

Το τοπίο πλημμυρίζει ένα συνοθύλευμα εικόνων όλων εκείνων των στοιχείων που φαντάζεται κανείς για την Ελλάδα – τετράγωνα σπίτια που μοιάζουν με κύβους ζάχαρης με μπλε πόρτες και στέγες μέσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψαριού στα εστιατόρια ανακατεύεται με τη μυρωδιά καβουρδισμένου καφέ από τα παραδοσιακά καφενεία στο νησί της Αστυπάλαιας. Μετά από ένα πρωινό με ψωμί, χλωρή (ήπιο, ντόπιο τυρί) και μαρμελάδα από μοσχομυριστά τριαντάφυλλα, επισκεφθείτε οπωσδήποτε την παραλία Καμινακια, η οποία είναι προσβάσιμη με βάρκα.

Οι παραλίες της Αστυπάλαιας δεν φημίζονται για την λεπτή τους άμμο, καθώς είναι συνήθως βραχώδεις ή βοτσαλωτές. Αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές σε αυτό το όμορφο νησί.

Αν αναζητάτε την περιπέτεια, τότε η Μαλτεζάνα (που ονομάστηκε έτσι από τους Μαλτέζους πειρατές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή) είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού, ενώ για μια αληθινή απόδραση δοκιμάστε την παραλία Βάτσες, η οποία είναι προσβάσιμη μόνο με βάρκα (εκεί θα δείτε το σπήλαιο του Νέγρου, μια σπηλιά με σταλακτίτες, που χρησιμοποιούνταν από τους πειρατές κατά τους Βυζαντινούς χρόνους).

Υπάρχει, επίσης, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μουσείο (από τα προμυκηναϊκά έως τα μεσαιωνικά χρόνια) με ένα λαμπρό χάλκινο άγαλμα της Αφροδίτης. Πράγματι, το νησί είναι πλούσιο τόσο σε ιστορία  όσο και σε φως: πρώτα κατοικήθηκε από τους Κάρες, ύστερα από τους Μινωίτες, και αργότερα από τους Βενετούς, τους Τούρκους και τους Ιταλούς.

 

*** Το κατάστημα ΕΝΑ Cash&Carry στον Κηφισό εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στα όμορφα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας, όπως η Αστυπάλαια. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.