Η ιστορία της Κερκυραϊκής κουζίνας

Η ιστορία της Κερκυραϊκής κουζίνας | Ena Blog
Η ιστορία της Κερκυραϊκής κουζίνας | Ena Blog

Η Κέρκυρα έχει μια παράλληλη, αλλά διαφορετική ιστορία από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ενώ η ηπειρωτική χώρα καταλαμβάνεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Κέρκυρα (και άλλα νησιά του Ιονίου Πελάγους) ήταν, επί αιώνες, υπό την κατοχή των Βενετών. Η Κέρκυρα είναι το ένα μέρος της Ελλάδας που δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους και αυτό αντανακλάται σε πολλές πτυχές του πολιτισμού της, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού.

Το γεγονός ότι η Κέρκυρα δεν ήταν υπό τον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν σημαίνει ότι το νησί ήταν πολιτιστικά απομονωμένο. Μπορεί να μην επηρεάστηκε από τους Τούρκους, αλλά επηρεάστηκε από τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Ιταλούς και αυτές, οι πολιτισμικές επιρροές, έχουν αφήσει το σημάδι τους στη μαγειρική εξέλιξη του νησιού. Πράγμα που σημαίνει ότι στην παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα θα βρείτε στοιχεία από πολλές διαφορετικές χώρες.

Επειδή η γεωγραφία της Κέρκυρας είναι παρόμοια με αυτήν της υπόλοιπης Ελλάδας, στην κουζίνα της θα βρείτε τα ίδια βασικά προϊόντα, όπως ελιές και ελαιόλαδο, τυριά καθώς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή κερκυραϊκά πιάτα είναι:

  1. Μπούρου-Μπούρου: Σούπα με λαχανικά και ζυμαρικά
  2. Μπουρδέτο: Ψάρι με τσιγαρισμένο κρεμμύδι και καυτερή κόκκινη σάλτσα. Συνήθως τα ψάρια που προτιμούνται είναι οι σκορπιοί, οι μπακαλιάροι, οι γόπες και οι ροφοί.
  3. Παστιτσάδα: Χοντρά χωριάτικα μακαρόνια με κόκκορα, κόκκινη σάλτσα και μπαχαρικά.
  4. Σοφρίτο: Λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος σε λευκή σάλτσα με φάβα ή πουρέ.
  5. Συκομαΐδα: Μαριναρισμένο μοσχαρίσιο κρέας με κρασί.
  6. Τίνγκολα: Τηγανητό συκώτι με ντομάτα και κρεμμύδι, σβησμένο με κρασί.
  7. Πορπέτες: Κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα.
  8. Στουφάδο: Κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος μαριναρισμένα με κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και διάφορα μυρωδικά.
  9. Πάστα Φλόρα: Σπιτική μαρμελάδα πάνω σε ζύμη, διακοσμημένη με λωρίδες ζύμης.
  10. Μπανκέτα: Αμυγδαλωτό γλυκό με φλούδες από μανταρίνι και λευκή ζάχαρη.

 

*** Στο όμορφο νησί της Κέρκυρας με τον γαστρονομικό πλούτο μετεγκαθίσταται και το νέο κατάστημα των ENA FOOD Cash & Carry. Περισσότερες πληροφορίες για το νέο μας κατάστημα και τις περιοχές εξυπηρέτησης μπορείτε να δείτε εδώ. ***