Παραδοσιακές Πασχαλινές συνταγές που θα εντυπωσιάσουν τους πελάτες σας

Παραδοσιακές Πασχαλινές συνταγές που θα εντυπωσιάσουν τους πελάτες σας | Ena Blog
Παραδοσιακές Πασχαλινές συνταγές που θα εντυπωσιάσουν τους πελάτες σας | Ena Blog

Το Πάσχα είναι μία από τις πιο σημαντικές γιορτές για τις επιχειρήσεις εστίασης, αφού  ο οι άνθρωποι σε κάθε περιοχή της χώρας βγαίνουν για να απολαύσουν άφθονο φαγητό και να γιορτάσουν αυτό το σημαντικό γεγονός με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το Πασχαλινό μενού περιλαμβάνει συνταγές με εντόσθια ζώων όπως είναι η μαγειρίτσα με άνηθο και κρεμμύδια, το κοκορέτσι και οι αντεριές.

Κυρίαρχη θέση κατέχει επίσης, το ψήσιμο των κρεατικών, το οποίο γίνεται στη σούβλα ή στο φούρνο σε συνδυασμό με παραδοσιακά υλικά όπως τυρί, χόρτα και διάφορα μυρωδικά που συνοδεύουν ταιριαστά τις συνταγές.

Σε αυτό το άρθρο, κάνουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και σας φέρνουμε ιδέες για συνταγές που θα σας κάνουν να κερδίσετε τις εντυπώσεις των πελατών σας.

#1: Τσιλίχουρδα – η Μαγειρίτσα της Κέρκυρας

Τα τσιλίχουρδα είναι η κερκυραϊκή εκδοχή της μαγειρίτσας, ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές στον τρόπο μαγειρέματος. Βασικό συστατικό τους είναι η συκωταριά αρνιού και ανάλογα με την περιοχή του νησιού, μπορείτε να τα συναντήσετε με αγριόχορτα, μυρώνια, καυκαλήθρες, μαρούλι και άλλα λαχανικά. Τα τσιλίχουρδα σιγομαγειρεύονται και μελώνουν με το λάδι τους, ενώ σε μερικές συνταγές γίνονται αυγοκομμένα ή και με κόκκινη σάλτσα.

#2: Μουούρι – Το γεμιστό Αρνί της Καλύμνου

Στην Κάλυμνο, η παραδοσιακή διαδικασία ψησίματος του αρνιού ονομάζεται “μουούρι” και έχει τις ρίζες της στην περίοδο των πειρατών και της Τουρκοκρατίας όταν οι άνθρωποι απαγορευόταν να γιορτάζουν το Πάσχα ή να ανάβουν φωτιές για να ψήσουν το πασχαλινό αρνί.

Ξεκινώντας από το πρωί του Μ. Σαββάτου, άνδρες, γυναίκες και παιδιά γεμίζουν το αρνί με συκωτάκια, ρύζι και μυρωδικά και το βάζουν στο φούρνο, τον οποίο σφραγίζουν με λάσπη, διαδικασία που συχνά εξελίσσεται σε έναν πασχαλινό λασποπόλεμο!

#3: Λαμπριάτης – Το γεμιστό Κατσίκι της Άνδρου

Ένα πλούσιο και γευστικό πασχαλινό έδεσμα φέρνει στο τραπέζι μας η παράδοση της Άνδρου και αυτό δεν είναι άλλο από το γεμιστό κατσίκι, το οποίο ονομάζεται Λαμπριάτης. Ο Λαμπριάτης γεμίζεται με ολόφρεσκα, τοπικά τυριά όπως είναι η πετρωτή, το μαλαχτό και το βολάκι, αυγά, ρύζι, γλυκάδια, συκωτάκια και αρωματικά όπως ο δυόσμος, ο μαϊντανός και ο άνηθος.

Το γεμιστό κατσίκι, στη συνέχεια, σκεπάζεται με φύλλα δενδρολίβανου και ψήνεται στον ξυλόφουρνο ή στον ηλεκτρικό φούρνο.

#4: Τζιγεροσαρμάς – Μυρωδάτα Εντόσθια από τη Μακεδονία και τη Θράκη

Ο τζιγεροσαρμάς ή αλλιώς σαρμάς είναι ένα από τα παραδοσιακά, πασχαλινά φαγητά στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Το μαγείρεμά του είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και απαιτητικό, ωστόσο δεν λείπει από κανένα πασχαλιάτικο τραπέζι.

Ο τζιγεροσαρμάς αποτελείται από εντόσθια ζώων συνδυασμένα με μυρωδικά. Τα εντόσθια τυλίγονται σφιχτά γύρω από τη σκέπη του αρνιού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται χοιρινή σκέπη (μπόλια) για το λόγο ότι είναι λιγότερο λιπαρή από την αρνίσια.

Το βασικό μυρωδικό για την παρασκευή των τζιγεροσαρμάδων είναι ο δυόσμος, ο οποίος και υπερισχύει έναντι των άλλων μυρωδικών.

#5: Σγαρδούμια – Τα Άντερα με δενδρολίβανο από τη Σαντορίνη

Τα σγαρδούμια είναι το εορταστικό φαγητό της Θηρασιάς που οι κάτοικοί της συνηθίζουν να το ετοιμάζουν το απόγευμα του Μ. Σαββάτου. Για την παρασκευή τους τυλίγουν τα άντερα σε μικρά κλαδιά δεντρολίβανου, μαζί με το κεφαλάκι και τα ποδαράκια του κατσικιού μέσα στο τσουκάλι και τα πηγαίνουν στο φούρνο του χωριού, ώστε να τα παραλάβουν μαγειρεμένα ακριβώς μετά την Ανάσταση!

Εσείς έχετε αγαπημένες Πασχαλινές συνταγές που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας;