Ποια είναι τα τρόφιμα που φέρνουν τύχη την Πρωτοχρονιά;

Ποια είναι τα τρόφιμα που φέρνουν τύχη την Πρωτοχρονιά; | Ena Blog
Ποια είναι τα τρόφιμα που φέρνουν τύχη την Πρωτοχρονιά; | Ena Blog

Κάθε Πρωτοχρονιά, άνθρωποι σε όλον τον κόσμο απολαμβάνουν παραδοσιακά τρόφιμα που λέγεται ότι, θα τους φέρουν τύχη για τις επόμενες 365 μέρες του χρόνου. Ποια είναι αυτά; Ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω λίστα που σας έχουμε ετοιμάσει!

Κινέζικα μακαρόνια (Noodles)

Την Πρωτοχρονιά, στην Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες, οι άνθρωποι τρώνε noodles που συμβολίζουν τη μακροζωία. Δεδομένου ότι, τα noodles δεν πρέπει ποτέ να σπάσουν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η τυπική προετοιμασία τους γίνεται στο γουόκ με κρέας, θαλασσινά και διάφορα λαχανικά.

Καλαμποκόψωμο

Ένα αγαπημένο είδος ψωμιού, το οποίο στις νότιες χώρες των Η.Π.Α. σερβίρεται την Πρωτοχρονιά, καθώς το χρώμα του θυμίζει εκείνο του χρυσού και θεωρείται ότι, φέρνει τύχη στα οικονομικά! Ακόμη, για να εξασφαλίσουν επιπλέον τύχη, μερικοί άνθρωποι τοποθετούν νιφάδες καλαμποκιού που μοιάζουν με μικρούς σβώλους από χρυσό.

Ρόδι

Στην Ελλάδα και την Τουρκία, το ρόδι, πιστεύεται ότι, φέρνει καλή τύχη για πολλούς λόγους. Το κόκκινο χρώμα του φρούτου αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη καρδιά και συμβολίζει τη ζωή και τη γονιμότητα. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες συμβολίζουν την υγεία και οι άφθονοι στρογγυλοί καρποί του την ευημερία – δηλαδή όλα εκείνα τα αγαθά που εύχονται όλοι για τη νέα χρονιά.

Πράσινα λαχανικά

Από τον παράκτιο Αμερικανικό Νότο μέχρι την Ευρώπη, οι άνθρωποι τρώνε πράσινα φυλλώδη λαχανικά την Πρωτοχρονιά, λόγω του χρώματος και της εμφάνισής τους, αφού μοιάζουν με χαρτονομίσματα! Λέγεται επίσης ότι, όσα περισσότερα πράσινα λαχανικά τρώει κάποιος, τόσο περισσότερη ευημερία θα του φέρει το νέο έτος.

Χοιρινό

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Κούβα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Αυστρία, οι χοίροι συμβολίζουν την πρόοδο. Κάποιοι λένε ότι αυτό συμβαίνει, επειδή αυτά τα ζώα δεν κινούνται ποτέ προς τα πίσω, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οφείλεται στον τρόπο που ωθούν τη μύτη τους προς τα εμπρός κατά μήκος του εδάφους, όταν αναζητούν φαγητό.

Φακές

Ένα δημοφιλές γεύμα στην Ιταλία την Πρωτοχρονιά είναι το Cotechino con Lenticchie (πράσινες φακές με λουκάνικο), επειδή έχουν ένα πρασινωπό χρώμα και μοιάζουν με νομίσματα. Επιπλέον, όταν μαγειρεύονται γεμίζουν με νερό, συμβολίζοντας έτσι τον αυξανόμενο πλούτο. Αλλά και στην Ουγγαρία θεωρείται επίσης, ότι φέρνουν καλή τύχη, όπου συνηθίζεται να σερβίρονται σε σούπα.

Φασόλια μαυρομάτικα

Λόγω της αφθονίας και της εμφάνισής τους, αφού μοιάζουν με νομίσματα, τα μαυρομάτικα φασόλια, σερβίρονται στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες την Πρωτοχρονιά. Το παραδοσιακό αυτό πιάτο ονομάζεται Hoppin ‘John και θεωρείται ότι, φέρνει τύχη για τη νέα χρονιά.