Πώς οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις επιδρούν στο ξενοδοχειακό design

Πως οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις επιδρούν στο ξενοδοχειακό design | Ena Blog
Πως οι νέες ταξιδιωτικές τάσεις επιδρούν στο ξενοδοχειακό design | Ena Blog

Αναμφίβολα, η πρόσφατη πανδημία του Covid-19 σηματοδότησε μια σειρά αλλαγών στις ταξιδιωτικές συνήθειες σε όλο τον πλανήτη. Αλλαγές που με τη σειρά τους επέφεραν σημαντικές μεταβολές στο τουριστικό προσκήνιο και τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών είναι και ο τρόπος διαρρύθμισης αλλά και διακόσμησης μιας επιχείρησης φιλοξενίας, αυτό δηλαδή που χαρακτηρίζουμε ως «ξενοδοχειακό design». 

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε καταγράψει συνοπτικά τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι προσανατολισμοί στην τουριστική συμπεριφορά μεταβάλλουν την αισθητική ταυτότητα και την εικόνα μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης. 

Design και διαρρύθμιση που αποπνέουν ασφάλεια

Η κυρίαρχη τάση των ταξιδιωτών για τη σεζόν αυτή, αλλά και για αρκετές που θα ακολουθήσουν, είναι φυσικά η αναζήτηση ασφαλών προορισμών, προστατευμένων από τη πιθανότητα έκθεσης σε κρούσματα της πανδημίας και χαρακτήρα εγγυημένης ασπίδας καθαριότητας. Με άλλα λόγια, η υγιεινή αναδεικνύεται σε κορυφαία αξία και η φροντίδα απολύμανσης των χώρων σε μια έμπρακτη ένδειξη φιλοξενίας. Στο πλαίσιο αυτό, μια τουριστική επιχείρηση χρειάζεται να εντάξει στο περιβάλλον της μια σειρά πρόσθετων προϊόντων και υλικών, που εξυπηρετούν αυτήν την ανάγκη. Το πιο απλό παράδειγμα είναι οι συσκευασίες αντισηπτικών. Τοποθετημένες σε ευδιάκριτα σημεία, με όσο το δυνατόν πιο κατανοητή, μοντέρνα και ουδέτερη, σε αισθητικό αποτέλεσμα, σήμανση μπορούν να αποπνεύσουν αίσθηση ασφάλειας, αλλά και να ενταχθούν αρμονικά και καλαίσθητα στο design που έχετε υιοθετήσει. Αντίστοιχα, οι πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες, είτε σε συγκεκριμένες ενότητες της επιχείρησης είτε σαν διακοσμητικά στοιχεία καλό είναι να δώσουν τη θέση τους σε μέταλλα ή κράματα, που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι δεν ευνοούν την επιβίωση βακτηρίων και ιογενών στελεχών. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα είναι ο χαλκός, ο ορείχαλκος και ο μπρούτζος. 

Διακοσμητικό Tip: Αν αναζητάτε μια γρήγορη και οικονομική λύση για τη διακόσμησή σας με χαρακτηριστική αντιβακτηριδιακή ιδιότητα, ο φελλός μπορεί να σας λύσει τα χέρια. Τόσο για την ευκολία διαχείρισής και ενσωμάτωσης σε φινιρίσματα design, όσο και για την διαπιστωμένη αντιική του ταυτότητα. 

Διακόσμηση που χωρίζει χωρίς να απομονώνει

Μια άλλη προτεραιότητα των ταξιδιωτών είναι να απολαύσουν εμπειρίες ανάτασης στα μέρη που θα επιλέξουν, τηρώντας τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται επεμβάσεις στη διαρρύθμισή σας, όπως είναι ο διαχωρισμός και η τμηματοποίηση των κοινόχρηστων χώρων σας. Μια όχι ιδιαίτερα απλή υπόθεση, ειδικά όταν, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν, πρόκειται για ενότητες ανοικτές-υπαίθριες, στις οποίες όμως δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση εγκλωβισμού ή αποκλεισμού. Σε αυτήν την προσπάθεια η ομαλή συνύπαρξη υλικών, φιλικών στο μάτι και τις αισθήσεις, με το ευρύτερο design σας είναι αναπόφευκτη. Για παράδειγμα, τα «καλοκαιρινά» ψάθινα διαχωριστικά ή οι καλαμωτές μπορεί να συνταιριάξουν ακόμα και με πιο πολυτελείς καταστάσεις, ενώ το χρωματιστό γυαλί και το βιτρό μπορούν, με προσεκτικές επιλογές φωτισμού, να δημιουργήσουν ιδιαίτερα ζεστές και χαριτωμένες ατμοσφαιρικές πινελιές. 

Διακοσμητικό Tip: Μπορείτε να επιλέξετε για χωρίσματα ανάμεσα σε πιο φιλικά υλικά για την ατμόσφαιρα που δημιουργούν: Υφάσματα, κουρτίνες, διαχωριστικά τυπωμένα με σημεία αναφοράς της περιοχής σας, όπως φυσικά τοπία, μνημεία, ακόμα και στιγμιότυπα διακοπών (για παράδειγμα στην παραλία ή ατμοσφαιρικές στιγμές εστίασης) μπορούν να απαλύνουν σημαντικά την αίσθηση απομόνωσης αλλά και να εμπνεύσουν τους επισκέπτες σας για τις δραστηριότητες τους. 

Διαμόρφωση χώρων που ευνοούν την πολυήμερη διαμονή

Μια τάση που συνδυάζεται με τον οδικό τουρισμό, ο οποίος προσφέρει τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας για τους ταξιδιώτες. Μια συνήθεια που ήταν αρκετά διαδεδομένη και την προηγούμενη χρονιά και θα ακολουθηθεί, όπως όλα δείχνουν και στη φετινή σεζόν. Ένα γεγονός που συνδέεται με αυτήν την τάση είναι ότι αρκετοί από τους επισκέπτες προτιμούν να επενδύουν μεγαλύτερο budget για να μένουν περισσότερο διάστημα στο δωμάτιο ή το κατάλυμά τους, το οποίο αναδεικνύεται ως το βασικό καταφύγιο για τις εξορμήσεις τους σε κοντινούς ή πιο μακρινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς της ευρύτερης περιοχής. Ο αντίκτυπος στο design, τόσο των χώρων διαμονής όσο και των ενοτήτων της επιχείρησής σας, εστιάζεται στο να αποπνέει φιλικότητα, άνεση, οικεία συναισθήματα, να ξεκουράζει αλλά και να φορτίζει με θετική ενέργεια τους ανθρώπους που φιλοξενεί. Μια νέα φιλοσοφία, δηλαδή διαμονής στην οποία σημαντικό ρόλο παίζουν χρώματα, έπιπλα, διακοσμητικές λεπτομέρειες και τα υλικά που επιλέγονται. Αναφορικά με το στυλ, μια κύρια κατεύθυνση είναι το minimal: Χώροι δηλαδή προικισμένοι να αφήνουν «χώρο» για τους ανθρώπους και τις εμπειρίες διαμονής τους.

Διακοσμητικό Tip: Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, διαδραματίζει το χρώμα. Αν αναζητάτε μια εύκολη λύση για τις αποχρώσεις των δωματίων σας, επιλέξτε το λευκό της καθαριότητας και της αιγαιοπελαγίτικης αισθητικής. Εναλλακτικά, το κλασικό γαλάζιο, απόχρωση που καθησυχάζει, ηρεμεί και δίνει σιγουριά, είναι διαχρονικά στη μόδα και αποτελεί καμβά, που συνδυάζεται αρμονικά ακόμα και με «δύσκολες» αποχρώσεις διακοσμητικών στοιχείων και επίπλων, όπως το χρυσό ή το καφέ.

Υλικά και επιλογές με οικολογική ταυτότητα

Η παγκόσμια έννοια της βιωσιμότητας που χαρακτηρίζει πια όλους τους οικονομικούς κλάδους, αφορά και την κατηγορία του τουρισμού. Φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι ταξιδιώτες που ενσωματώνουν αυτήν την αξία στις διακοπές τους, επιλέγοντας προορισμούς και επιχειρήσεις, που αποδεικνύουν έμπρακτα την υπευθυνότητά τους για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο περιβάλλον, ενώ στηρίζουν ενεργά τον τοπικό πολιτισμό και την κουλτούρα. Το πρώτο πράγμα που θα αξιολογήσουν φυσικά, είναι αυτό που θα αντικρύσουν μπροστά τους: Την εικόνα της ίδιας της επιχείρησης, σε δωμάτια και χώρους, η οποία θα επιβεβαιώνει ή θα διαψεύδει την οικολογική και βιώσιμη ταυτότητά της. Σε αυτήν την προσπάθεια, μπορεί να σας βοηθήσει το design και οι μικρές ή μεγαλύτερες επεμβάσεις που θα κάνετε σε αυτό. Ανακυκλώσιμα υλικά, διακοσμητικές λαογραφικές δημιουργίες και προϊόντα της τοπικής τέχνης αποδεικνύουν το δεσμό σας με την περιοχή σας, ενώ η απουσία ή ο δραστικός περιορισμός συνθετικών ή πλαστικών επίπλων επιβεβαιώνει τον βιώσιμο επιχειρηματικό σας προσανατολισμό. 

Διακοσμητικό Tip: Για μια αποδοτική οικολογική μετατροπή της αισθητικής των χώρων σας, μπορείτε να βρείτε ιδανικές λύσεις στη λεγόμενη έθνικ (ethnic) κατεύθυνση. Μαξιλάρες, βάζα, ψάθινα κουτιά, πίνακες, υφασμάτινα ριχτάρια κ.ά. προσφέρουν οικολογικές πινελιές και  αποτελούν τέλεια υποκατάστατα για πλαστικά έπιπλα, όπως σκαμπό και συρτάρια. Αντίστοιχα στον τομέα των επίπλων, κατασκευές από φυσικό και μη επεξεργασμένο ξύλο αποδεικνύουν τη περιβαλλοντική σας σκέψη, καθώς αποτελεί ένα υλικό που μπορεί να επαναδιαμορφωθεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά σε διάφορες εκδοχές.