Συνήθειες και τάσεις των τουριστών του Σεπτεμβρίου

Συνήθειες και τάσεις των τουριστών του Σεπτεμβρίου | Ena Blog
Συνήθειες και τάσεις των τουριστών του Σεπτεμβρίου | Ena Blog

Ζούμε σε μια χώρα, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες, οι αναρίθμητες παραλίες και τα φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατά της,  επιτρέπουν την παράταση της δυναμικής καλοκαιρινής περιόδου και τον Σεπτέμβριο. Ένα γεγονός που το γνωρίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας και για αυτό και για αυτό αναζητούν τους καλύτερους τρόπους εξυπηρέτησης που ανταποκρίνονται με ακρίβεια στις ανάγκες του εκάστοτε κοινού τους. 

Εμείς, συγκεντρώσαμε τις βασικές κατηγορίες των τουριστών του Σεπτεμβρίου, με μια συνοπτική περιγραφή των τάσεων και των συνηθειών τους, ώστε να μπορείτε ανάλογα να τους προσφέρετε τις υπηρεσίες φιλοξενίας που περιμένουν.

 

Τουρισμός συνταξιούχων:

Είναι γεγονός πώς αρκετοί συνταξιούχοι προγραμματίζουν τις διακοπές τους εκτός της καλοκαιρινής περιόδου. Ειδικά για την Ελλάδα, ο Σεπτέμβριος αποτελεί τον πλέον ελκυστικό μήνα, τόσο για το γεγονός ότι οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες, όσο και για τα ήπια καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται δεδομένου ότι δεν υπάρχουν καύσωνες, μελτέμια ή άλλα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Οι ταξιδιώτες αυτής της κατηγορίας, μετακινούνται είτε ως γκρουπ είτε με τους συντρόφους τους και αναζητούν αναζωογονητικές εμπειρίες για την υγεία και την ευεξία τους. Δίνουν μεγάλη σημασία στη σχέση κόστους και ποιότητας εξυπηρέτησης που λαμβάνουν και παράλληλα αξιολογούν σημαντικά την ασφάλεια, την ευγένεια, την ευκολία πρόσβασης, την καθαριότητα και φυσικά το ήρεμο και αθόρυβο περιβάλλον διαμονής. Είναι πολύ πιθανό εκτός του παραθερισμού να συμμετέχουν και σε διαφορετικές μορφές τουρισμού, όπως ιαματικός, θρησκευτικός, ιστορικός ή πολιτιστικός τουρισμός. 

 

Οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας

Αρκετές οικογένειες με παιδιά σε νηπιακή ή προσχολική ηλικία επισκέπτονται την Ελλάδα αρχές του Σεπτεμβρίου. Και για αυτήν την κατηγορία, ο οικονομικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και το γεγονός ότι είναι μια περίοδος που παραλίες, ξενοδοχεία και εστιατόρια περνούν σε μια ηρεμότερη κατάσταση σε σχέση με την πίεση που είχαν στους τρεις βασικούς καλοκαιρινούς μήνες. Επιδιώκουν να διαμένουν σε τουριστικές επιχειρήσεις, που χαρακτηρίζονται ιδανικές για οικογένειες και προσφέρουν συνθήκες κατάλληλες για τη φιλοξενία, την ασφάλεια και τη ψυχαγωγία μικρών παιδιών. Δίνουν ειδική βαρύτητα στην καθαριότητα, το φαγητό αλλά και τη σύντομη απόσταση του τόπου διαμονής τους από νοσηλευτικά κέντρα, σε περίπτωση που συμβεί κάποιο μικρό ατύχημα με τα παιδιά κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών και των δραστηριοτήτων τους.

 

Συνδυασμός γαμήλιων εκδηλώσεων και σύντομων αποδράσεων:

Aν και ο φετινός Σεπτέμβριος χαρακτηρίστηκε από τον σχετικό περιορισμό του αριθμού των καλεσμένων στους γάμους, είναι αναντίρρητο ότι αυτόν το μήνα, σε κανονικές συνθήκες, σημειώνεται πάντα μια μεγάλη αύξηση αυτών των εκδηλώσεων στη χώρα μας. Γι’ αυτό είναι καλό να έχουμε στο μυαλό μας για τις επόμενες χρονιές πως τόσο ζευγάρια από το εξωτερικό όσο και από την Ελλάδα, επιλέγουν και θα συνεχίσουν να επιλέγουν μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος για την πιο χαρούμενη ημέρα της ζωής τους. Αρκετοί από τους καλεσμένους τους, έχουν την τάση να παραμένουν στις περιοχές της δεξίωσης για επιπλέον ημέρες θέλοντας να δώσουν μια μικρή παράταση στις διακοπές τους. Συνήθως, είναι ζευγάρια ηλικίας 40 και πάνω, τα οποία θέλοντας να δώσουν μια μικρή παράταση στις διακοπές τους, αναζητούν  την άνεση και την ξεκούραση σε εξοπλισμένες παραλίες και θέρετρα, ποιοτικά εστιατόρια και βραδινές εξόδους σε σχετικά ήρεμα bar της περιοχής.

 

Επαγγελματικός τουρισμός:

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της επιστροφής στην εργασία και γενικώς της επαγγελματικής «επανεκκίνησης». Παρά τις συστάσεις για τον περιορισμό των μετακινήσεων, για αρκετά στελέχη εταιρειών της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού είναι απαραίτητα τα επαγγελματικά ταξίδια για σημαντικές συναντήσεις αλλά και την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν απομακρυσμένα. Σε αυτά, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τη δημιουργία παραρτημάτων εταιριών σε νέες περιοχές λόγω επέκτασης αλλά και το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων που εγκαινιάζουν τη λειτουργία τους στην αρχή της φθινοπωρινής σεζόν. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες που μπορούν να δουλέψουν εξ’ αποστάσεως (π.χ. προγραμματιστές, σεναριογράφοι, σχεδιαστές κ.λπ.), οι οποίοι επιλέγουν μέρη με ταξιδιωτικά ενδιαφέροντα, όπως η χώρας μας, για να εργαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή μέχρι να ολοκληρώσουν ένα μέρος ή το σύνολο του project που έχουν αναλάβει. Τόσο για τους επαγγελματίες που μετακινούνται, αυτούς που πρόκειται να στελεχώσουν μια νέα επιχείρηση ή το παράρτημά της, όσο και για αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν απομακρυσμένα, ο μήνας αυτός δίνει τη δυνατότητα του συνδυασμού εργασίας με ελεύθερες ώρες διακοπών. Βασικά κριτήρια για αυτήν τη μερίδα εργαζόμενων είναι η ευκολία πρόσβασης στο επαγγελματικό σημείο που πρόκειται να επισκεφθούν ή να εργαστούν, η ταχύτητα της σύνδεσής τους στο ίντερνετ του ξενοδοχείου ή του χώρου στον οποίο θα εργάζονται αλλά και η απόσταση του τόπου διαμονής τους από παραθεριστικά κέντρα. Κοινό τους γνώρισμα, η αναζήτηση αυθεντικών εμπειριών που θα τους ξεκουράσουν από το επαγγελματικό τους πρόγραμμα, όπως φυσιολατρικές και εξερευνητικές προτάσεις, οικογενειακές ταβέρνες και μαγειρεία με τοπικές σπεσιαλιτέ, ήρεμες και λιγότερο τουριστικές περιοχές. Ταυτόχρονα, συνδυάζουν και τον αθλητικό τουρισμό έχοντας ως στόχο την άσκηση και την ευεξία.