Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την επιχείρησή σας

Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την επιχείρησή σας | Ena Blog
Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα: Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για την επιχείρησή σας | Ena Blog

Τα Χριστούγεννα είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Ελλάδα. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της έθιμα και κάθε Δεκέμβριο οι άνθρωποι μαζεύονται για να γιορτάσουν με τους δικούς τους ξεχωριστούς τρόπους τη γέννηση του Χριστού. 

Αν, λοιπόν, επιθυμείτε να δώσετε έναν πιο παραδοσιακό εορταστικό χαρακτήρα στην επιχείρησή σας αυτά τα Χριστούγεννα, εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας που μπορείτε εύκολα να εντάξετε στο χριστουγεννιάτικο πρόγραμμά σας.

 

#1 Τα κάλαντα των Χριστουγέννων

Τα Κάλαντα είναι ένα από τα ελάχιστα έθιμα που διατηρούνται σε όλες τις πόλεις αλλά και χωριά της Ελλάδας. Με βάση τις διάφορες παραλλαγές τους ανάλογα με την περιοχή διακρίνονται σε εθνικά ή παραδοσιακά. Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά τραγούδια ευχών και εγκωμίων που ψάλλονται κατά την Παραμονή των Χριστουγέννων, πολλές φορές με τη συνοδεία μουσικών οργάνων όπως τρίγωνο, λαούτο, νταούλι, φλογέρα κ.λπ.

Για την επιχείρησή σας, μπορείτε να φιλοξενήσετε μία φιλαρμονική ορχήστρα της περιοχής σας που θα ψάλλει Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από όλη την Ελλάδα για εσάς και τους πελάτες σας.

 

#2 Ο στολισμός του καραβιού

Αν και στις μέρες μας το έθιμο του καραβιού έχει, σε μεγάλο βαθμό, αντικατασταθεί με το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου, στην Ελλάδα το καράβι υπήρξε ένα πολύ σημαντικό σύμβολο λόγω του μεγάλου αριθμού ναυτικών. Τα παιδιά των ναυτικών κατασκεύαζαν μόνα τους καράβια για τα Χριστούγεννα, προσμένοντας τους αγαπημένους τους αλλά και συμβολίζοντας τη δική τους αγάπη για τη θάλασσα.

Για την επιχείρησή σας, μπορείτε φέτος να επιλέξετε να στολίσετε καράβι καθώς ως χριστουγεννιάτικο έθιμο, το καράβι συμβολίζει τη νέα πλεύση του ανθρώπου μετά τη γέννηση του Χριστού. 

 

#3 Το χριστουγεννιάτικο στεφάνι

Στα χωριά της Ελλάδας οι άνθρωποι έχουν η συνήθεια να κρεμούν στις εξώπορτες και στους τοίχους τους πλεξούδες από σκόρδα πάνω στις οποίες στερεώνουν μικρά γαρύφαλλα. Με αυτόν τον τρόπο, επιθυμούν να εξορκίσουν τις “κακές γλώσσες” που απειλούν την ευτυχία του σπιτικού τους.

Σε άλλες περιοχές, οι άνθρωποι κρεμούν στις πόρτες στεφάνια από έλατο, τα οποία διακοσμούν με χριστουγεννιάτικα στολίδια. Για την επιχείρησή σας μπορείτε να επιλέξετε το στεφάνι που σας ταιριάζει για να διακοσμήσετε το χώρο σας αλλά και για να έχετε τύχη και μακροζωία, όπως λέει και η παράδοση. 

 

#4 Το χριστόψωμο

Σε πολλά νησιά της Ελλάδας όπως η Κρήτη και η Κεφαλονιά αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Μάνη και η Σπάρτη, υπάρχει το έθιμο του χριστόψωμου. Το χριστόψωμο ή το “Ψωμί του Χριστού” ζυμώνεται από την Παραμονή των Χριστουγέννων. Η ζύμωσή του είναι μια ιδιαίτερα ευλαβική διαδικασία ενώ δεν λείπει ποτέ ο χαραγμένος σταυρός.

Για την επιχείρησή σας μπορείτε να φτιάξετε ή να παραγγείλετε χριστόψωμα και να τα σερβίρετε σε μεγάλα κομμάτια στους πελάτες σας αντί για το παραδοσιακό ψωμί. Μπορείτε ακόμα να συμπεριλάβετε μελομακάρονα και κουραμπιέδες ως επιπλέον κεράσματα. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτό το μοίρασμα συμβολίζει τη Θεία Κοινωνία, κατά την οποία ο Χριστός μοίρασε τον άρτο σε όλους τους μαθητές του.

 

#5 Η γουρουνοχαρά

Σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και στα Γρεβενά η “γουρουνοχαρά” αποτελεί ένα δημοφιλές χριστουγεννιάτικο έθιμο. 

Η διασκέδαση που ακολουθεί αυτό το έθιμο καθιέρωσε την ονομασία του ως “Γουρουνοχαρά”. Αν επιλέξετε να γιορτάσετε την γουρουνοχαρά στην επιχείρησή σας, τότε μπορείτε να διοργανώσετε μια βραδιά με γιορτινό φαγοπότι, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει το χοιρινό κρέας!