Υβριδικό Ξενοδοχείο: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Υβριδικό Ξενοδοχείο: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε | Ena Blog
Υβριδικό Ξενοδοχείο: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε | Ena Blog

Όλοι γνωρίζουμε τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την επόμενη ημέρα στον τουρισμό. Δηλαδή, την περίοδο που θα ακολουθήσει την πανδημία του Covid-19, και τις αλλαγές που επιφέρει στον κλάδο. Αλλαγές που έχουν τη δύναμη να λειτουργήσουν καταλυτικά για μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζει το μοντέλο που αναδύθηκε σε μια περίοδο ιδιαίτερων μέτρων και έντονης προσπάθειας για την προστασία της υγείας των ταξιδιωτών πάσης φύσεως και κάθε προορισμού, το λεγόμενο «υβριδικό ξενοδοχείο».  Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε σε μια συνοπτική περιγραφή αυτού του νέου τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων φιλοξενίας και των  βασικών χαρακτηριστικών του.

Πώς γεννήθηκε το υβριδικό ξενοδοχείο

Μπορεί στην αρχική φάση της πανδημίας, αρκετά ταξίδια να περιορίστηκαν, όμως στην πραγματικότητα οι άνθρωποι δεν έπαψαν ποτέ να μετακινούνται και να αναδεικνύουν νέες μορφές φιλοξενίας που έρχονται να προστεθούν στις παραδοσιακές. Μεταξύ αυτών, τα συγκροτήματα επιπλωμένων διαμερισμάτων, στα οποία όμως προσφέρονταν ξενοδοχειακές υπηρεσίες, όπως καθαριότητα, καθαρισμός ρουχισμού, πρωινό, γυμναστήριο κ.ά. Τέτοια, λοιπόν, καταλύματα, συστήματα δωματίων, ακόμα και μεμονωμένα δωμάτια που πρόσφεραν τις ανέσεις ενός διαμερίσματος και την αντίστοιχη ανεξαρτησία του, άντεξαν την πίεση της πανδημίας και κέρδισαν έδαφος έναντι της τυπικής ξενοδοχειακής διαμονής. Φυσικά, ο βασικός λόγος ήταν η περιορισμένη έκθεση που πρόσφεραν  σε κοινόχρηστους χώρους αλλά και η ισχυρή κοινωνική απόσταση που εξασφάλιζαν σε σχέση με αυτήν μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με δεκάδες ή και εκατοντάδες δωμάτια.

Τι εννοούμε με τον όρο υβριδικό ξενοδοχείο

Η επιτυχία αυτής της τάσης προσέλκυσε αρκετούς οπαδούς από την πλευρά των ταξιδιωτών αλλά και το έντονο ενδιαφέρον αρκετών επιχειρήσεων του τουρισμού. Αυτό οδήγησε στο λεγόμενο «υβριδικό μοντέλο» λειτουργίας. Στην ουσία πρόκειται για τη διασταύρωση της βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας με τη μακροπρόθεσμη κατοικία και τη δημιουργία ξενοδοχείων και καταλυμάτων με δωμάτια που είναι σχεδιασμένα και εξοπλισμένα να λειτουργούν σαν αυτόνομα διαμερίσματα. Με αυτόν τον τρόπο, μικρά και μεγάλα ονόματα του κλάδου ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη των ταξιδιωτών να προστατευτούν από πιθανό επικίνδυνο συγχρωτισμό, να περιορίσουν τις επαφές με το προσωπικό και τους εργαζόμενους της επιχείρησης, να ορίσουν την εστίασή τους στο χρόνο που αυτοί θέλουν, αλλά πετυχαίνοντας σε ένα μεγάλο ποσοστό την αυτοεξυπηρέτησή τους, να κατοχυρώσουν τη θωράκιση της υγείας τους απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανότητα προσβολής τους από τον ιό.

Τα πλεονεκτήματα του υβριδικού ξενοδοχείο

Μια τέτοια μετάλλαξη μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης συγκεντρώνει μια σειρά αξιοσημείωτων πλεονεκτημάτων όσον αφορά το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Μπορούμε να αναφερθούμε στην ανάδειξή αυτής της μορφής φιλοξενίας ως ιδανική επιλογή για παρατεταμένες διακοπές, μια τάση που ανθεί  σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αντίστοιχα, αρκετοί οπαδοί του οδικού τουρισμού επιλέγουν τέτοιες μονάδες φιλοξενίας ως έδρα και εφαλτήριο για τις μακρινές ή κοντινές αποδράσεις τους. Τα υβριδικά ξενοδοχεία αποτελούν, επίσης, τα πλέον κατάλληλα μέρη για τους ανθρώπους που αναζητούν τη βιωματική εμπειρία της γνωριμίας τους με τον τόπο και τον πολιτισμό του, αυτούς δηλαδή που θέλουν να ζήσουν και να γνωρίσουν μια περιοχή αναλυτικά και σε βάθος, με τον ίδιο τρόπο που την απολαμβάνουν οι κάτοικοί τους. Ακόμα, μπορούμε να αναφερθούμε και στις πτυχές του επαγγελματικού τουρισμού, και τη δυνατότητα που προσφέρουν σε αρκετούς ταξιδιώτες να μπορούν να μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ειδυλλιακούς προορισμούς και να εργάζονται απομακρυσμένα σε μια εταιρεία άλλης χώρας, χάρη στις δυνατότητες της ψηφιακής διασύνδεσης. Τέλος, η κατηγορία αυτών των επιχειρήσεων συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο την προτίμηση των επαγγελματιών του συνεδριακού τουρισμού αλλά και των σπουδαστών που χρειάζονται για περιόδους, όπως εξάμηνα ή έτη, να παρακολουθήσουν μαθήματα σε πανεπιστήμια της πατρίδας μας (φοιτητικός τουρισμός).  

Τα προαπαιτούμενα αυτού του είδους της επιχείρησης

Η απάντηση στο ερώτημα «πως ένα ξενοδοχείο μπορεί να λειτουργήσει υβριδικά» είναι ο ίδιος ο ορισμός του. Ο πυρήνας αυτής της λειτουργίας είναι τα δωμάτια να έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τον κάτοικο τους όπως ένα διαμέρισμα. Η προσθήκη στον εξοπλισμό τους οικοσυσκευών που μπορούν να εξυπηρετήσουν την εστίαση των ανθρώπων που διαμένουν εκεί για μεγάλο διάστημα είναι σίγουρα μια από τις πιο βασικές προϋποθέσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω περιορισμένου χώρου, χρειάζονται και αρχιτεκτονικές επεμβάσεις, διαφορών βαθμίδων, οι οποίες θα απελευθερώσουν την αίσθηση της χωροταξικής άνεσης που είναι ζητούμενο για παρατεταμένες διαμονές, ατόμων, ζευγαριών ή ακόμα και οικογενειών. Επίσης, σε πολλές επιχειρήσεις του εξωτερικού επιλέγεται η παράλληλη λειτουργία, τόσο του κλασικού ξενοδοχείου στα καθιερωμένα κτίρια όσο και της υβριδικής εκδοχής του, σε παραπλήσιες εγκαταστάσεις, συγκροτήματα κατοικιών και διαμερισμάτων. Τέλος, σε αρκετές περιπτώσεις η συνεργασία με τοπικούς φορείς προσφέρει στην ξενοδοχειακή επιχείρηση τη δυνατότητα χρήσης παραδοσιακών κτιρίων ή άλλων ανεκμετάλλευτων οικιστικών συγκροτημάτων για υβριδική φιλοξενία, η οποία θα αξιοποιήσει πόρους, αλλά και θα τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα το ιδιαίτερο οικονομικό και πολιτιστικό οικοσύστημα.