Αφρώδη κρασιά: Πώς συμβάλλουν στην αύξηση των καλοκαιρινών σας παραγγελιών

Αφρώδη κρασιά: Πώς συμβάλλουν στην αύξηση των καλοκαιρινών σας παραγγελιών | Ena Blog
Αφρώδη κρασιά: Πώς συμβάλλουν στην αύξηση των καλοκαιρινών σας παραγγελιών | Ena Blog

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, αρκετοί από τους επιχειρηματίες της εστίασης, της διασκέδασης αλλά και της λιανικής, αναζητούν κάποια μικρά μυστικά που μπορούν να «εκτοξεύσουν» τις πωλήσεις τους. Φυσικά, αναφερόμαστε σε αυτές τις επιλογές που με την εμφάνισή τους σε έναν κατάλογο, προσελκύουν το ενδιαφέρον και την προτίμηση των καταναλωτών καθώς απαντούν άμεσα και εύστοχα στις ανάγκες αλλά και τη διάθεσή τους, όπως αυτές διαμορφώνονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Θα αναφερθούμε, λοιπόν, σε μια τέτοια επιλογή, η οποία δεν είναι άλλη από τους αφρώδεις οίνους, κάνοντας μια συνοπτική ανάλυση στα χαρακτηριστικά που έχουν και που μπορούν να δώσουν ώθηση σε πωλήσεις και παραγγελίες. 

Η κατηγορία των αφρωδών οίνων

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι αυτή η οινική οικογένεια περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία κρασιών διαφορετικού χαρακτήρα και στυλ. Μπορούμε να αναφερθούμε επιγραμματικά στα είδη τους όπως είναι γνωστά διεθνώς, τα Champagne, Cremant, Moscato, Prosecco, Cava και Franciacorta, ονόματα που σχετίζονται με τη μέθοδο ζύμωσής τους και τις ποικιλίες προέλευσης τους, ενώ στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα λεγόμενα ημιαφρώδη. Όσον αφορά τη γεύση τους, καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις καθώς υπάρχουν άφθονες επιλογές από διεθνείς οίκους και Έλληνες παραγωγούς σε ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά.

Η πρόσφατη ιστορία τους

Στο κοντινό παρελθόν, τα κρασιά αυτά επιλέγονταν για γιορτές, όπως η πρωτοχρονιά, τα γενέθλια κ.ά. για σημαντικές στιγμές κοινωνικών εκδηλώσεων, π.χ. γάμοι και εγκαίνια, ενώ αποτελούσαν και για μεγάλη μερίδα κοινού δημοφιλή παραγγελία κατά τις νυχτερινές εξόδους τους, σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Σήμερα, όμως η μόδα τους έχει επεκταθεί και τα έχει αναδείξει ως μια βασική παραγγελία, ανεξαρτήτως ώρας και περίστασης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. 

Τα αφρώδη κρασιά και το καλοκαίρι

Η επιλογή ενός αφρώδους οίνου, από μια παρέα που απολαμβάνει το μπάνιο της σε μια παραλία ή στην πισίνα ενός ξενοδοχείου, η παρουσία τους σε ποτήρι σε ένα μεσημεριανό διάλειμμα συνεργατών ή εργαζόμενων, η τοποθέτησή τους σε ένα τραπέζι εστιατορίου δίπλα σε κυρίως πιάτα, σαλάτες και ορεκτικά, είναι πια σύνηθες φαινόμενο, ειδικά στη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών ημερών. Και αυτό εξηγείται από την ίδια τη φύση των εν λόγω ποτών αλλά και την κυρίαρχη καταναλωτική ανάγκη, καθώς ανήκουν στις πλέον δροσιστικές επιλογές. Ο ανάλαφρος χαρακτήρας τους, λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ σε σχέση με άλλα κρασιά, η αναζωογονητική αίσθηση του ανθρακικού και η δροσερή εικόνα των φυσαλίδων που περιέχουν, προσφέρουν αίσθηση, γεύση και εμπειρία απόδρασης από τις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς τα αρνητικά επακόλουθα των κλασικών – υψηλών σε αλκοόλ – επιλογών. Οπότε, θα χρειαστεί να είστε προετοιμασμένοι για αύξηση των παραγγελιών τους, είτε στο εστιατόριο, το café ή τη ζήτησή τους στην κάβα σας, και φυσικά εφοδιασμένοι με τις κατάλληλες ποσότητες καθώς είμαστε ακόμα στην αρχή του δεύτερου μήνα του φετινού καλοκαιριού, έχοντας ήδη περάσει αρκετές εβδομάδες με τον υδράργυρο στα ύψη. 

Η σχέση τους με το φαγητό

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ιδιοκτητών εστιατορίων, η προσθήκη αφρωδών οίνων στο μενού σας, αντιπροσωπευτικών κάθε ομάδας γεύσης και χαρακτήρα της οικογένειας, είναι μια κίνηση που μπορεί να σας προσφέρει σημαντικές διεξόδους κερδοφορίας. Και αυτό, γιατί όσο κι αν ακούγεται παράξενο, είναι άμεσα συνδεδεμένα με συγκεκριμένα γεύματα και πιάτα για τα οποία από τους ειδικούς θεωρούνται η βέλτιστη επιλογή. Για παράδειγμα, τα πιο ελαφριά σε στυλ, όπως τα τύπου Prosecco και αυτά που έχουν παραχθεί με τη μέθοδο της δεξαμενής, θεωρούνται ιδανικά για σαλάτες και ελαφριά ορεκτικά και κυρίως πιάτα με ψάρια και θαλασσινά αλλά και τυριά. Αντίστοιχα, οι ξηρές σαμπάνιες, λευκές ή ροζέ αποτελούν ιδανικά απεριτίφ αλλά και συνοδευτικά για όλα σχεδόν τα γεύματα ανεξάρτητα των υλικών τους, όπως το λεμονάτο κρέας, τα κρεμώδη χοιρινά, κοτόπουλο ή γαλοπούλα αλλά και ζυμαρικά. Επίσης, την ίδια δυναμική σε συνδυασμούς διαθέτουν και τα παραδοσιακά αφρώδη, Cava και Cremant και όλες οι επιλογές ελληνικής παραγωγής, ανεξαρτήτως ποικιλίας, τα οποία μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα σε πιάτα bbq, ψαρικών, λαχανικών αλλά και να συντροφεύσουν ορεκτικά όπως καναπεδάκια, σνακς και σαλάτες. Για να ενισχύσετε την κατανάλωσή τους, και φυσικά την παραγγελία τους μπορείτε να ετοιμάσετε ειδικά προσαρμοσμένα μενού με προτάσεις επιλογών σε πιάτα αλλά και στις ετικέτες αφρωδών οίνων που διαθέτετε. Έτσι, όχι μόνο θα δείξετε ότι αντιλαμβάνεστε και τις τρέχουσες καταναλωτικές τάσεις, αλλά και θα προσφέρετε μια αρκετά ενδιαφέρουσα γαστρονομική εμπειρία στους πελάτες σας που σίγουρα θα θελήσουν να επαναλάβουν, το συντομότερο δυνατό. 

Απαραίτητη βάση για περιζήτητα cocktails

Σε περίπτωση που είστε ιδιοκτήτης μπαρ, café ή κέντρου διασκέδασης, αξίζει να γνωρίζετε ότι λόγω της φύσης τους τα αφρώδη ποτά είναι εύκολα αποδεκτά από την πλειοψηφία των καταναλωτών. Ελαφρά, χωρίς έντονες επιγεύσεις, αρκετά ευχάριστα με φρουτώδη χαρακτηριστικά, αρέσουν σχεδόν σε όλους ακόμα και σε αυτούς που πίνουν ελάχιστα ή ακολουθούν υγιεινή ζωή. Πέρα από αυτήν την ευκολία τους στην κατανάλωση, είναι σημαντικό να σταθούμε στη χρήση τους σαν βασικό συστατικό μιας μεγάλης ομάδας cocktails που παραμένει διαχρονικά στη μόδα, αλλά αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση στη διάρκεια των θερινών μηνών. Η συμπεριφορά τους σαν ιδανικός και γρήγορος διαλύτης πιο παχύρευστων υλικών, όπως οι χυμοί φρούτων, τα καθιστά τέλεια βάση για δημιουργίες που γοητεύουν διακριτικά τον ουρανίσκο, όπως για παράδειγμα το cocktail σαμπάνιας με φράουλα. Στο συνδυασμό τους με άλλα πιο βαριά αλκοολούχα, όπως η βότκα, το μαρτίνι, το λικέρ κ.ά. μειώνουν την ένταση των γεύσεων και δημιουργούν πιο ευχάριστες και λιγότερο όξινες εντυπώσεις. Οπότε, είναι χρήσιμο, να δείτε διάφορους συνδυασμούς σε συνεργασία με το προσωπικό του μπαρ σας, και να τους εντάξετε στον κατάλογό σας ή να τους προσφέρετε δωρεάν σαν γευστική δοκιμή στους πελάτες σας διαπιστώνοντας ποιοι αρέσουν περισσότερο και αξίζουν να μείνουν στον κατάλογό σας, ακόμα και με όνομα την επωνυμία σας.  

Χρήσιμη Συμβουλή: Αν στην επιχείρησή σας δεν έχετε τα κατάλληλα ποτήρια σερβιρίσματος, καλό είναι να αποφύγετε τα ανοιχτά, τύπου μπολ ποτήρια, τα οποία δεν είναι σωστά για το σερβίρισμα αφρωδών οίνων καθώς η πλατιά επιφάνειά τους συμβάλλει στη γρήγορη απώλεια της σπιρτάδας του ανθρακικού. Είναι προτιμότερο να σερβίρετε σε ποτήρια λευκού κρασιού, κολονάτα ή γευσιγνωσίας, τα οποία ενδείκνυνται και για αυτήν την κατηγορία κρασιών. Τέλος, αποφύγετε το θορυβώδες άνοιγμα των φιαλών και επιλέξτε το όσο το δυνατόν πιο ήσυχο άνοιγμα που δεν απελευθερώνει με τη μία το ανθρακικό του περιεχομένου.