Αργός Τουρισμός: Πώς τα ξενοδοχεία προσαρμόζονται σε αυτή τη νέα τάση 

Αργός Τουρισμός: Πώς τα ξενοδοχεία προσαρμόζονται σε αυτή τη νέα τάση | ENA Blog
Αργός Τουρισμός: Πώς τα ξενοδοχεία προσαρμόζονται σε αυτή τη νέα τάση | ENA Blog

Καθώς στο Blog από τα ENA Food C&C παρακολουθoύμε στενά τις αναδυόμενες ταξιδιωτικές τάσεις, από το bleisure και το staycation μέχρι τον οινοτουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό σήμερα θέτουμε στο προσκήνιο κάτι νέο για το οποίο τον τελευταίο καιρό όλοι μιλούν: Τον αργό τουρισμό.

Τι είναι ο αργός τουρισμός;

O αργός τουρισμός ορίζεται ως ένα είδος ταξιδιού που εστιάζει στο περιβάλλον και την τοπική κοινότητα του προορισμού. Συνήθως υιοθετείται από τους επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν περισσότερες εμπειρίες από μια απλή διαμονή στο ξενοδοχείο. Η επιθυμία τους είναι να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον, την τοπική κουζίνα, τις βιώσιμες πρακτικές, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις, καθώς και κάποιες από τις ιδιαίτερες ιδιότητες του προορισμού τους. Σύμφωνα με το  Journal of Travel Research “οι κύριοι στόχοι του ταξιδιώτη είναι η χαλάρωση, η αυτοσυγκέντρωση, η απόδραση, η αναζήτηση καινοτομιών, ο στοχασμός και η ανακάλυψη”. Ο αργός τουρισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη διάρκεια της διαμονής των επισκεπτών – πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμη και μετά τη διαμονή, αποτελώντας μια σημαντική ευκαιρία για τα ξενοδοχεία να αναμορφώσουν τις προσφορές τους, προσφέροντας παράλληλα στην τοπική κοινότητα. 

Υπάρχουν απλές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε ό,τι είδους κατάλυμα και αν διαθέτετε προκειμένου να βελτιώσουν την εμπειρία των επισκεπτών τους μέσω των διαφόρων τμημάτων του ξενοδοχείου τους.

Συνδυάστε τη διακόσμηση του ακινήτου σας με μια τοπική πινελιά

Δώστε στο ακίνητό σας μια μικρή πινελιά από το τοπικό περιβάλλον και την τοπική κουλτούρα. Είτε πρόκειται για την ατμόσφαιρα είτε για το φαγητό ή για μέρος της διακόσμησης του ξενοδοχείου, μείνετε πιστοί στα χρώματα, τα υλικά και τις υφές της τοπικής κουλτούρας. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε αυτά τα στοιχεία με διακριτικό και κομψό τρόπο, ώστε να προσφέρετε μια γνήσια εμπειρία χωρίς να αποκλείετε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για πιο συμβατικές επιλογές. Μια προσέγγιση θα ήταν να διαθέσετε δύο έως τρία δωμάτια με αμιγώς παραδοσιακό ύφος, καθώς και έναν ειδικό χώρο χαλάρωσης εμπνευσμένο από την τοπική ταυτότητα. Εάν διαθέτετε χώρο σπα, μπορείτε να προσφέρετε θεραπείες που ενσωματώνουν παραδοσιακά στοιχεία όπως τοπικές τροφές, φυτικά φάρμακα, έλαια και αρχαίες τελετουργίες.

Προσφέρετε έναν κατάλογο με επιλεγμένα τοπικά πιάτα και ποτά 

Η τοπική κουλτούρα μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί με το σερβίρισμα τοπικών πιάτων με τοπικά και εποχιακά προϊόντα. Μια σημαντική τάση στην οποία έχουν ήδη προσαρμοστεί πολλές επιχειρήσεις είναι η “επιστροφή στις ρίζες”. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τα τρόφιμα, τη διατροφή και τον πλανήτη, τόσο περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι το φυσικό είναι το καλύτερο. Η επιστροφή αυτή φέρνει στο προσκήνιο τις ευεργετικές ιδιότητες των βότανων, των λαχανικών και των τοπικών πρακτικών μαγειρέματος. Η διδασκαλία αυτών των πρακτικών μαγειρικής στους επισκέπτες, προσφέρει επίσης έναν τρόπο για τους επισκέπτες να εμβαθύνουν στον τοπικό πολιτισμό. Δίπλα στο τυπικό σας μενού, προτείνετε έναν ειδικό κατάλογο με τοπικά πιάτα, ροφήματα και ποτά για μια αυθεντική γευστική εμπειρία.

Προσφέρετε  στους επισκέπτες μια  αξέχαστη εμπειρία διαμονής

Η Belmond, μία από τις πιο θρυλικές μάρκες στον τομέα των ταξιδιών, προάγει τον Αργό Τουρισμό προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες, συνδέοντας τους με τον τοπικό πολιτισμό. Για να προσφέρετε παρόμοιες εμπειρίες, βγείτε από τον τυπικό ρόλο του ξενοδόχου και γίνετε οδηγός στην τοπική κοινότητα, παρουσιάζοντας την τοπική ζωή, τις σπεσιαλιτέ και τις δραστηριότητες. Αποσυμφορήστε τους επισκέπτες από την τεχνολογία και προσφέρετε εμπειρίες εκτός δικτύου, όπως η ψηφιακή αποτοξίνωση, ενθαρρύνοντας την επαφή με τη φύση και τον τοπικό πολιτισμό. Οργανώστε δραστηριότητες που προωθούν τη βιωσιμότητα και την αργή ταξιδιωτική εμπειρία, όπως περιπάτους, ενοικιάσεις ποδηλάτων και εκδρομές.

Χαρίστε στους επισκέπτες σας αναμνηστικά δώρα

Τα αναμνηστικά είναι εξέχοντα στοιχεία της ταξιδιωτικής εμπειρίας, καθώς βοηθούν τους ανθρώπους να διατηρούν ζωντανές τις αναμνήσεις από σημαντικές στιγμές. Στο πλαίσιο μάλιστα του αργοτουρισμού, που επικεντρώνεται στην οικοδόμηση σχέσεων, τα αναμνηστικά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία. Ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τον τοπικό τρόπο ζωής και να έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους κατοίκους, τα προσφερόμενα αναμνηστικά μπορούν να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό δώρο που θα τους υπενθυμίζει την φιλοξενία και τις μοναδικές εμπειρίες που έζησαν.