Eξωστρέφεια: Η έννοια κλειδί που πολλαπλασιάζει τους πελάτες σας

Eξωστρέφεια: Η έννοια κλειδί που πολλαπλασιάζει τους πελάτες σας | Ena Blog
Eξωστρέφεια: Η έννοια κλειδί που πολλαπλασιάζει τους πελάτες σας | Ena Blog

Τα τελευταία χρόνια, η έννοια εξωστρέφεια για την ελληνική επιχείρηση έχει γίνει αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης τόσο από τους κυβερνητικούς φορείς όσο και από τους τραπεζικούς, επενδυτικούς και χρηματοδοτικούς κύκλους της χώρας μας και του εξωτερικού. Ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση η εξωστρέφεια είναι ένα πολύ σημαντικό ζητούμενο για την επιβίωση και την ανάπτυξη των ελληνικών μικρομεσαίων και οικογενειακών επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Γι’ αυτό και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών κονδυλίων για την Ελλάδα, αναφέρουν την εξωστρέφεια είτε ως στόχο είτε σαν προϋπόθεση. 

 

Τι σημαίνει ο όρος «εξωστρέφεια»

Στην ουσία αναφέρεται στο σύνολο των διαδικασιών που θα επιτρέψουν σε μια μεμονωμένη επιχειρηματική μονάδα να ενωθεί με τις διεθνείς αγορές στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Οι διαδικασίες αυτές θα της επιτρέψουν να απελευθερώσει τη δυναμική της εκτός των εθνικών συνόρων της, να αναπτύξει τις εμπορικές δραστηριότητές της σε νέες αγορές, να μεγιστοποιήσει το πελατολόγιο και φυσικά το τελικό κέρδος της από την αύξηση των συναλλαγών και πωλήσεων. 

Αν αναρωτιέστε, πώς μπορεί και η δική σας επιχείρηση να αποκτήσει εξωστρεφή χαρακτήρα και τι τύχη μπορεί να έχει απέναντι στον ανταγωνισμό του εξωτερικού, η απάντηση είναι απλή: Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη του διαδικτύου και η μεγαλύτερη ηλεκτρονική αγορά του πλανήτη, η Google, έχουν συμβάλει στο να γίνει εξαιρετικά εύκολη η επικοινωνία και η προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών και επωνυμίας και το κυριότερο, χωρίς υψηλό κόστος. Παράλληλα, αν οι εξειδικευμένες εταιρίες logistics και το διεθνές δίκτυό τους επιτρέπουν την έγκαιρη μεταφορά κάθε προϊόντος στον τελικό αποδέκτη του. Από την άλλη, αν έχετε μια επιχείρηση εστίασης η οποία δεν μπορεί να ταξιδέψει, μην ξεχνάτε ότι ταξιδεύουν η φήμη και η ποιότητά σας, κάνοντάς σας πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, που ερχόμενοι στη χώρα μας για τις διακοπές τους σας γνωρίζουν ήδη και θέλουν να γίνουν πελάτες σας. Όσον αφορά το πώς αντιλαμβάνονται στις διεθνείς αγορές τα προϊόντα μας, ας μην ξεχνάμε ότι για τον υπόλοιπο πλανήτη είμαστε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ για τους ευρωπαίους,  είμαστε μια αναπτυσσόμενη οικονομία με υψηλή προστιθέμενη αξία αναφορικά με την ποιότητα της παραγωγής της και το επίπεδο εξυπηρέτησης.

 

Πως μπορεί η εξωστρέφεια να γίνει και χαρακτηριστικό της επιχειρηματικής μας καθημερινότητας;

 

Μιλάμε στη γλώσσα του κοινού μας

Για να γίνει γνωστή η ταυτότητα αλλά και τα πλεονεκτήματά σας στη μεγάλη αγορά του κόσμου, θα πρέπει να τα πείτε στη γλώσσα που μιλάει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Επιβάλλεται, λοιπόν, η μετάφραση του site σας στα αγγλικά αλλά και στις γλώσσες των καταναλωτών στους οποίους απευθύνεστε. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα ξενοδοχείο σε περιοχή που συγκεντρώνει Γάλλους ή Ρώσους τουρίστες θα ήταν σφάλμα να μην υπάρχει η αντίστοιχη μετάφραση στο site και τους καταλόγους σας, ενώ αν έχετε μια επιχείρηση εστίασης σε κοντινή απόσταση από μια γερμανική πολυεθνική εταιρεία με αρκετά στελέχη από αυτήν τη χώρα, αντίστοιχα θα πρέπει να έχετε και σε αυτή τη γλώσσα μεταφρασμένη το μενού, αλλά και τη διαδικτυακή σας παρουσία. Μια καλή επίσης επιλογή είναι ο εταιρικός λογαριασμός σας στο LinkedIn για τακτικές αναρτήσεις στα αγγλικά σχετικά με τις κινήσεις σας αλλά και τη διασύνδεσή σας με αντίστοιχες ομάδες επαγγελματιών από όλο τον κόσμο. Κινήσεις που θα σας επιτρέψουν να φρεσκάρετε, τόσο την εικόνα σας διεθνώς, όσο και τις εμπνεύσεις σας από τις δικές τους κινήσεις.   

 

 

Συμμετέχουμε σε πλατφόρμες, φορείς και εκδηλώσεις εξωστρεφούς χαρακτήρα 

 Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές πλατφόρμες εμπορικού χαρακτήρα, οι οποίες φροντίζουν να ενημερώνουν αλλά και να επιμορφώνουν τις επιχειρήσεις/ πελάτες τους με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Το περιεχόμενο των σεμιναρίων είναι η ανάλυση και οι δυνατότητες του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce), η σωστή διαχείριση των ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops) ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν εκατομμύρια αγοραστές από όλο τον πλανήτη, οι διαφορετικές παράμετροι που ισχύουν ανά χώρα για τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, καθώς και πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορεί μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση να σταθεί απέναντι σε παγκόσμιους κολοσσούς. Αποκτώντας τις απαιτούμενες γνώσεις μπορείτε σιγά σιγά να ξεκινήσετε να υφαίνετε το δικό σας δίκτυο διεθνών σχέσεων από το οποίο θα επωφεληθείτε με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται πέρα από τα σύνορα της ελληνικής αγοράς. Αντίστοιχα, η συμμετοχή σας σε διεθνείς εκθέσεις της χώρας μας ή η επίσκεψη σας σε αντίστοιχες μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, θα σας κάνουν πολύ πιο πλούσιους σε εμπειρίες αλλά και πιο πλούσιους κυριολεκτικά με συμφωνίες – διαβατήρια για άλλες αγορές. Τέλος, τα περισσότερα επιμελητήρια της περιφέρειάς μας διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων και συνεδρίων με ακριβώς αυτό το αντικείμενο. Ας μην ξεχνάμε ότι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν τις περισσότερες φορές την παρουσία εκπροσώπων από ξένες αγορές οι οποίοι αναζητούν αυτό που ακριβώς δημιουργείτε, παράγετε, εμπορευόσαστε.

 

 

Βάζουμε τα ταξίδια στο εξωτερικό, στην αντζέντα μας

Με τις ευκαιρίες και τις προσφορές των αεροπορικών εταιριών, μπορείτε πολύ άνετα να βάλετε στον ετήσιο προγραμματισμό σας την επίσκεψη ή τις επισκέψεις στις χώρες που θεωρείτε ότι προσφέρονται για την ανάπτυξή σας. Ακόμα και ένα Σαββατοκύριακο μπορεί να σας προσφέρει πάρα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για τη στρατηγική σας όσο και τον μετασχηματισμό των προϊόντων και των υπηρεσιών σας. Κυρίως, γιατί γίνεστε – έστω και για λίγο – μέτοχοι της ιδιαίτερης κουλτούρας της πόλης ή της χώρας, συνειδητοποιείτε τι βιώνει και τι αναζητά ο καταναλωτής εκεί, τι λείπει από τη συγκεκριμένη αγορά, ενώ από τη σκοπιά του επιχειρηματία θα δείτε προϊόντα, καινοτομίες, συνήθειες και στρατηγικές, που θα σας ανοίξουν νέους ορίζοντες και για τη δική σας επιχείρηση. 

 

 

Αντλούμε τις ευκαιρίες που μπορεί να μας προσφέρει το εξωτερικό

Ακόμα κι αν δεν έχετε ακόμα την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσετε τη δική σας αντιπροσωπεία σε μια χώρα του εξωτερικού, μπορείτε να δηλώσετε «παρών» με τα προϊόντα σας. Μπορείτε να συνεργαστείτε με τα εκεί τοπικά μαγαζιά της κατηγορίας σας τα οποία θα βάλουν προϊόντα σας στο ράφι τους και θα αποτελέσουν τους δικούς σας πρεσβευτές στο κοινό που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να γνωρίσετε επαγγελματίες σχετιζόμενους με τη δική σας επιχειρηματική κατηγορία, για παράδειγμα τουριστικούς πράκτορες αν έχετε ξενοδοχείο ή και αντίστροφα, να δώσετε την μπροσούρα σας, να πετύχετε μια συμφωνία με κάποια προσφορά ή ένα αποκλειστικό πακέτο για αυτούς. Ανοίγοντας έναν ακόμα δίαυλο σχέσεων στην ουσία δημιουργείτε μια νέα πηγή εισροής πελατών και φυσικά κεφαλαίων.  

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η «εξωστρέφεια» είναι κάτι παραπάνω από μια έννοια ή ζητούμενο για την ελληνική επιχείρηση. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια σας, το οποίο αν το χρησιμοποιήσετε σωστά, σας μετατρέπει σε «επιχειρηματία του κόσμου» και σας θωρακίζει από τις όποιες δυσκολίες και διακυμάνσεις της εθνικής μας οικονομίας.