Shop & Go: H νέα τάση στο λιανικό εμπόριο και οι βασικοί της κανόνες

Shop & Go: H νέα τάση στο λιανικό εμπόριο και οι βασικοί της κανόνες | Ena Blog
Shop & Go: H νέα τάση στο λιανικό εμπόριο και οι βασικοί της κανόνες | Ena Blog

Ζούμε σε μια περίοδο που οι καταναλωτικές ανάγκες αλλάζουν, γίνονται πιο απαιτητικές και πιο διαρκείς, επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες και οδηγούν σε νέες τάσεις και μοντέλα εξυπηρέτησης. Μια από αυτές είναι και τα επονομαζόμενα Shop & Go καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και mini market. 

Τι ακριβώς σημαίνει Shop & Go; Στην ουσία, πρόκειται για μικρά σε έκταση και ευέλικτα σε εξυπηρέτηση, καταστήματα, τα οποία λειτουργούν με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, με διευρυμένο ωράριο. Σκοπός τους είναι να εξυπηρετούν συνοικιακές περιοχές, ιδιαίτερα πολυσύχναστα σημεία ή περιοχές που είναι σε μεγάλη απόσταση από μεγάλα supermarket, πολυκαταστήματα και αλυσίδες, και απευθύνονται σε πελάτες που επιθυμούν να κάνουν γρήγορες αγορές χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να περιμένουν σε ουρά για να πληρώσουν. Πρόκειται για μια τάση που ολοένα κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας, και στον τομέα του Franchising αλλά  και στις ανεξάρτητες επιχειρήσεις που επιθυμούν να επαναδιαμορφώσουν την αρχιτεκτονική του καταστήματός τους αλλά και την εμπορική τους φιλοσοφία.  Εάν ανήκετε στους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να κάνουν ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις δυνατότητες που έχει η κατηγορία τους Shop & Go, μπορείτε να πάρετε χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Εμείς, για να σας βοηθήσουμε στην καλύτερη κατανόηση αυτής της τάσης,  συγκεντρώσαμε τους βασικούς κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων που μπορούν να λειτουργήσουν ως Shop & Go. 

 

Μελετημένη εσωτερική διαρρύθμιση, ώστε κάθε πελάτης να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί:

Κάθε Shop & Go κατάστημα ακολουθεί πιστά τις επιταγές της Self-Service ή Selfie εξυπηρέτησης. Αυτό σημαίνει ότι η αρχιτεκτονική, η διαρρύθμιση του εσωτερικού χώρου, η τοποθέτηση των προϊόντων οφείλει να είναι προσεκτικά μελετημένη ώστε κάθε πελάτης να μπορεί με μια «βόλτα» του μέσα στους διαδρόμους να βρει αμέσως αυτό το οποίο θέλει, χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσει κάποιον υπάλληλο για να τον κατευθύνει. Η φιλοσοφία αυτή εξυπηρετεί τόσο την αποφυγή του συνωστισμού εντός του καταστήματος, όσο και την ανάδειξή του ως σημείο easy buy που οδηγεί σε πολλαπλασιαστικές και επαναληπτικές αγορές από το κοινό στο οποίο στοχεύει. Παράλληλα, λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησης αφού απαιτεί το ελάχιστο δυνατό προσωπικό, συνήθως ένα άτομο ανά βάρδια- στο ταμείο.

 

Προσεκτικά επιλεγμένο σημείο λειτουργίας: 

Τα Shop & Go καταστήματα έρχονται να λειτουργήσουν προσθετικά  στην εξυπηρέτηση του κοινού, πολλαπλασιάζοντας τις επιλογές του και φυσικά διευκολύνοντας τις μικρές ή και μεγαλύτερες αγορές του. Γι’ αυτό και το σημείο στο οποίο εδράζονται παίζει ρόλο και για την επιτυχία τους. Συνήθως οι πλέον κατάλληλες θέσεις, είναι σε μεγάλες συνοικίες οι οποίες βρίσκονται σε μέση ή μεγάλη απόσταση από ένα μεγάλο κατάστημα της ίδιας κατηγορίας, ώστε να εξυπηρετούν τις μικρές, σύντομες ημερήσιες αγορές των κατοίκων της περιοχής. Ένα άλλο στοχευμένο σημείο το οποίο ενδείκνυται για το άνοιγμα ενός Shop & Go είναι μια πολυσύχναστη κεντρική περιοχή της πόλης, η οποία είναι σε απόσταση αναπνοής από στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένο, τραμ), σταθμό του μετρό ή λιμάνι. Τέλος, η παρουσία τέτοιων καταστημάτων είναι εφικτή και σε περιοχές με έντονη εταιρική παρουσία όπως επιχειρηματικά συγκροτήματα με πολυάριθμους εργαζόμενους, σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα αλλά και πανεπιστημιακά ιδρύματα ή ιδιωτικά κολέγια στα οποία υπάρχει μεγάλος πλήθος σπουδαστών. 

 

Περιορισμένη έκταση του εσωτερικού χώρου:

Μια άλλη παράμετρος που χαρακτηρίζει τα καταστήματα αυτής της κατηγορίας είναι η πεπερασμένη έκτασή τους, η οποία συνήθως δεν ξεπερνά τα 200 τ.μ., ώστε να μην κουράζει τον επισκέπτη. Αυτός είναι ένας παράγοντας που λειτουργεί θετικά υπέρ της κερδοφορίας της επιχείρησης αφού το ενοίκιο ενός τέτοιου χώρου είναι σχετικά χαμηλότερο σε σχέση μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα για τα οποία χρειάζεται ενοικίαση ή αγορά επιπλέον εκτάσεων (για τις αποθήκες, τους χώρους υποδοχής των εμπορευμάτων,  το parking των πελατών κ.ά.). Επίσης, η τοποθέτηση αυτών των καταστημάτων στο σύνολό τους σε ισόγεια λειτουργεί υπέρ του πιο εύκολου και άνετου εφοδιασμού τους, ενώ συμβάλλει και στον πιο γρήγορο καθαρισμό και την τήρηση των κανόνων υγιεινής χωρίς ιδιαίτερο κόπο και επιπλέον ώρες εργασίας. Από την άλλη, η τοποθέτηση όλων των ειδών που έχει ανάγκη ένα νοικοκυριό και που με ένα πρόχειρο υπολογισμό μπορεί να ξεπεράσει και τους 3.000 κωδικούς, προσφέρει μια συμπαγή και ολοκληρωμένη εμπειρία αγοράς σε κάθε καταναλωτή. 

 

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας:

Ακολουθώντας πάντα την ισχύουσα νομοθεσία και το κατά τόπους εμπορικό πλαίσιο λειτουργίας, τα καταστήματα Shop & Go, μπορούν να υιοθετήσουν ένα διευρυμένο ωράριο εξυπηρέτησης το οποίο είναι σύμφωνο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, ένα εργαζόμενο ζευγάρι σε μια ιδιωτική επιχείρηση το οποίο μπορεί να ολοκληρώσει τα εργασιακά του καθήκοντα μετά τις 8.30-9.00 το βράδυ, είναι πολύ πιθανό να  αναζητήσει την ευελιξία και την ταχύτητα εξυπηρέτησης ενός καταστήματος Shop & Go, λόγω του ελάχιστου διαθέσιμου χρόνου που έχει για να επιστρέψει στο σπίτι του. Αντίστοιχα, για μια οικογένεια που ετοιμάζεται για το κυριακάτικο τραπέζι και ανακαλύπτει κάποιες ελλείψεις της τελευταίας στιγμής, η λύση Shop & Go δεν είναι μια εναλλακτική αλλά μονόδρομος. Για αυτό και οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας,  λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο τις καθημερινές, ενώ είναι ανοικτά και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 

 

Προϊόντα γενικής χρήσης:

Λόγω της θέσης  τους, τα καταστήματα Shop & Go, μπορούν να προσθέσουν στα ράφια τους και προϊόντα γενικής χρήσης, που διαφοροποιούνται από τα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό. Για παράδειγμα, μπορούν να διαθέσουν τσιγάρα και είδη καπνίσματος, αξεσουάρ για αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα και οδηγό, αλλά και ανανεώσεις, χρόνου  για την κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρονικών συνδρομών για τα διόδια κα. Ας μην ξεχνάμε, ότι ένα τέτοιο κατάστημα αποτελεί κομβικό σημείο για μια μεγάλη ποικιλία πελατών, αρκετοί από τους οποίους μπορεί να μην είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής του, αλλά περαστικοί, διερχόμενοι και ταξιδιώτες που θα το επιλέξουν για να προμηθευτούν κάτι σχετικό με τη διαδρομή τους,